Utsläpp inom utsläppshandeln och icke-handlande sektorn

Granskad: ‎den ‎17‎ ‎december‎ ‎2024

Under 2023 minskade utsläppen både inom utsläppshandeln och den icke-handlande sektorn. Utsläppsnivån inom den handlande sektorn varierar, medan den icke-handlande sektorn har haft en mer stabil minskningstrend.

      Sveriges territoriella utsläpp och upptag kan delas in utifrån vilken lagstiftning de faller under inom EU – i den handlande sektorn, icke-handlande sektorn samt markanvändningssektorn. Måluppföljning och styrning skiljer sig åt mellan dessa olika sektorer.

      Utsläpp från större industrier och energibolag omfattas av EU:s system för handel med utsläppsrätter och brukar kallas för den handlande sektorn. Den icke-handlande sektorn omfattar växthusgasutsläpp från inrikes transporter (utom flyget), jordbruk, uppvärmning av byggnader, mindre industrier samt avfall. I markanvändningssektorn ingår utsläpp och upptag av växthusgaser inom markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (LULUCF).

      Sveriges del av EU:s klimatmål

      Minskade utsläpp inom den handlande sektorn från både industri och el- och fjärrvärmeproduktion

      Utsläppen från svenska anläggningar inom EU:s utsläppshandel var 2023 17,6 miljoner ton koldioxidekvivalenter och har minskat med 2,5 procent jämfört med 2022. Minskningen syns både inom industrin och el- och fjärrvärme. Utsläppen från el- och fjärrvärme varierar ofta med vädret. Minskningen 2023 inom denna sektor beror dock främst på lägre förbränning av fossila bränslen det året jämfört med föregående år.

      Utsläppsnivåerna i industrisektorn är till stor del beroende av produktionsnivåer, vilket gör att utsläppen kan variera från år till år. Under 2023 minskade utsläppen i denna sektor främst på grund av minskade utsläpp från järn- och stålindustrin samt mineralindustrin. Den rådande konjunkturen ledde till lägre produktionsnivåer och därmed lägre utsläpp.

      Sedan utsläppshandelns start 2005 har utsläppen för de stationära anläggningarna i Sverige som ingår i systemet minskat med 36 procent, motsvarande 14,7 miljoner ton.

      Utsläpp av växthusgaser från industrin

      Utsläpp av växthusgaser från el- och fjärrvärmeproduktion

      Utsläppen från icke-handlande sektorn inom de indikativa utsläppsbanorna

      Utsläppen i den icke-handlande sektorn uppgick under 2023 till 26,8 miljoner ton. Utsläppen var därmed cirka 42 procent lägre jämfört med 1990 års nivå och har mellan 2022 och 2023 minskat med 1,5 procent.

      Enligt det klimatpolitiska ramverket bör utsläppen inom den icke-handlande sektorn följas upp med en indikativ utsläppsbana, även kallad målbana, där utsläppen utvecklas linjärt från och med 2015 till etappmålen för 2030 och 2040. Om utsläppen ligger över målbanan föranleder det en analys och kan innebära behov av förslag till ytterligare skärpning av klimatpolitiken.

      Bilden illustrerar historiska utsläpp i icke-handlande sektorn.
      Figuren visar utsläppsutvecklingen för den icke-handlande sektorn samt indikativa utsläppsbanor för fullt utnyttjande och inget utnyttjande av kompletterande åtgärder.

      Utsläppen från den icke-handlande sektorn har sedan 2015 legat över eller på den indikativa målbana som nyttjar kompletterande åtgärder, med undantag för pandemiåret 2020 och 2022. Under 2023 minskar utsläppen från den icke-handlande sektorn något men utsläppen var trots detta 0,07 miljoner ton högre än den indikativa bana som nyttjar kompletterande åtgärder fullt ut. Gapet mot den utsläppsbana som inte nyttjar några kompletterande åtgärder alls var drygt 2 miljoner ton.

      Som kompletterande åtgärder räknas

      • upptag av koldioxid i skog och mark till följd av ytterligare åtgärder (som är additionella, alltså utöver de åtgärder som redan genomförs)
      • utsläppsminskningar genomförda utanför Sveriges gränser
      • avskiljning och lagring av koldioxid från förbränning av biobränslen, så kallad bio-CCS.

      Sveriges klimatlag och klimatpolitiska ramverk

      Så följer vi upp klimatmålen

      Inrikes transporter (exklusive koldioxidutsläpp från inrikes flyg som ingår i EU ETS) stod för ungefär hälften av utsläppen inom icke-handlande sektorn och har därför stor betydelse för hur den övergripande trenden utvecklas. Utsläppen inom transportsektorn minskade med 1 procent jämfört med 2022 och har minskat med 34 procent jämfört med 2010. Detta kan jämföras med målnivån för transportsektorn om 70 procents minskning till  2030.

      Utsläppen från inrikes transporter 2023 var ungefär 0,1 miljoner ton lägre än utsläppsnivån 2022. Den kraftiga utsläppsminskning som skedde mellan 2021 och 2022 bedöms till stor del bero på att reduktionsplikten ökade mellan dessa år. 2023 var reduktionsplikten oförändrad jämfört med föregående år. Framgent behöver utsläppen inom transportsektorn minska med knappt en miljon ton per år i snitt för att 2030-målet ska kunna nås.

      Sedan 2005 har utsläppen inom den icke-handlande sektorn minskat med 37 procent. Utsläppsminskningar ses inom samtliga sektorer, men sett i antal ton är det inrikes transporter, avfallsbehandling uppvärmning av bostäder och lokaler samt industri- och energianläggningar utanför EU:s handelssystem som har bidragit till större delen av utsläppsminskningen under perioden. Förutom utmaningar att fortsatt minska utsläppen inom inrikes transporter kvarstår även utmaningar i att minska utsläppen från jordbruket  som stod för 24 procent av icke-handlande sektorns utsläpp år 2023 samt arbetsmaskiner som stod för 10 procent.

      Preliminär statistik för 2024 publiceras i juni 2025 

      Naturvårdsverket ansvarar för att publicera Sveriges årliga officiella utsläppsstatistik som används för att följa upp klimatmålen som fastställts internationellt, inom EU och nationellt för Sverige. Naturvårdsverket publicerar även preliminär utsläppsstatistik. Preliminära utsläpp för 2024 kommer att publiceras i mitten av juni 2025.

      Detaljerad statistik om Sveriges växthusgasutsläpp (scb.se)

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Naturvårdsverket

      Statistik per sektor