Energianvändning inom industrin

Den största andelen av industrins utsläpp kommer från bränsleanvändning.

      Den största andelen av industrins utsläpp kommer från bränsleanvändning

      Industrin från för ungefär en tredjedel av Sveriges territoriella utsläpp. Utsläpp uppstår vid förbränning av bränslen men även från tillverkningsprocesserna, framför allt inom järn- och cementproduktion samt viss kemiindustri. Bränsleanvändningen står dock för merparten, cirka 60 procent, av industrins utsläpp idag.  
       
      Energianvändningen och vilka bränslen som används är därmed en viktig del i industrins omställning. Den totala energianvändningen har ökat något, men detta beror framför allt på att produktionen har ökat. Den specifika energianvändningen (KWh/kr förädlingsvärde) i industrin har mer än halverats sedan mitten på 80-talet. Utsläppen har dock minskat. Historiskt sett är det omställning till förnybara bränslen som bidragit till den största minskningen av utsläppen från industrin.  
       
      Petroleumprodukter är det bränsle som minskat i störst utsträckning. År 1984 stod användningen av petroleumprodukter för en fjärdedel av energianvändningen inom industrin, idag står bränslet endast för sju procent. Bränslet har framför allt ersatts med biomassa, vilket ökat med strax under tio procentandelar och står nu för cirka 40 procent av industrins energianvändning.

      Bland industrisektorerna är det massa- och pappersindustrierna som har bidragit till den största utsläppsminskningen. Massa- och pappersindustrierna försörjs i dag till största delen, cirka 70 procent, av biobränslen. Även i andra industrier har oljeanvändningen sjunkit. Dessutom har möjligheten att byta ut olja mot gas i stålindustrin ökat i och med att man nu kan använda flytande naturgas.

      Fortsatt effektivisering av energianvändning är viktig för att minska utsläppen. Detta gäller även användningen av biobränslen då de bidrar till utsläpp av luftföroreningar. Utöver detta är det övergång till förnybara bränslen och elektrifiering som ger ytterligare potential för att minska utsläppen från industrin.  

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Energimyndigheten