Energianvändning i bostäder och lokaler

Oljeanvändningen för att värma upp bostäder och lokaler har minskat kraftigt sen 1990.

      Användningen av olja inom sektorn bostäder och lokaler har minskat kraftigt sedan 1990 eftersom många oljepannor har ersatts med andra värmekällor. Egen förbränning av bränslen och fjärrvärme används för varmvatten och uppvärmning av bostäder och lokaler. Även elen används till dessa ändamål och på senare tid även till drift av värmepumpar. Fossila bränslen har främst byts ut mot fjärrvärme och el i bostäder och kommersiella och offentliga lokaler. I energianvändningen i diagrammet ingår inte uppvärmning av jordbruks- och skogsbrukslokaler.

      Oförändrad elanvändning

      Elanvändningen ligger i dag på ungefär samma nivå sedan mitten av nittiotalet, men vad elen används till har förändrats. Belysning har exempelvis blivit mer energieffektiv medan mängden datorer och andra elektriska apparater har ökat i hemmen under de senaste tjugo åren. Många oljepannor har även ersatts av el och eldrivna värmepumpar.

      Ökad användning av fjärrvärme och biobränslen

      Användningen av fjärrvärme har ökat under de senaste 25 åren. Fjärrvärme kan produceras på många olika sätt och kan utnyttja energiresurser som är svåra att använda i enskilda byggnader, såsom avfall och spillvärme från industrier. Fjärrvärmen produceras i allt större utsträckning med biobränslen och i kraftvärmeverk där det också genereras el.

      Biobränsleanvändningen i bostäder och lokaler visar en svag ökning under perioden i figuren. Eldning med till exempel träpellets har i vissa fall ersatt oljeeldning. I biobränslen ingår även ved, där mängderna är osäkra bland annat eftersom hushåll och lantbruk eldar ved från egna skogar.

      Gas används i mycket liten utsträckning i svenska bostäder och lokaler. Det beror bland annat på att ledningsnät för främst fossil så kallad naturgas bara finns i södra och sydvästra delen av Sverige. I dessa områden fanns det dessutom redan fjärrvärmenät i de flesta tätorter när naturgasen introducerades på åttiotalet. I många andra länder är naturgas en vanlig värmekälla i byggnader.

      Kol spelar sedan många år en mycket liten roll som bränsle i bostäder och lokaler men var en viktig värmekälla innan olja och fjärrvärme började användas.

      Vädret har stor påverkan på energianvändningen. Framförallt ökar användningen av el- och fjärrvärme betydligt högre under kalla år på grund av större uppvärmningsbehov. Det syns särskilt tydligt för år 2010 då framförallt användningen av el och fjärrvärme är mycket högre det året.

      Indikatorer för klimatneutralt Sverige

      RELATERADE MILJÖMÅL

      • Begränsad klimatpåverkan

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Energimyndigheten