Nationell skräpmätning

Granskad: ‎den ‎23‎ ‎oktober‎ ‎2023

Naturvårdsverket har under 2023 genomfört en nationell skräpmätning. Resultatet visar att engångsprodukter, och främst plast, dominerar skräpet som slängs. Det vanligaste skräpet är cigarettfimpar.

      Engångsprodukter är det vanligaste skräpet

      Diagrammet ovan visar andel skräpföremål per kategori per 10 m2 i centralorter i Sveriges kommuner.

      De nationella skräpmätningarna är något som Naturvårdsverket ska genomföra vartannat år. Första mätningen genomfördes 2023 i 40 slumpvis utvalda kommuner. Nästa nationella skräpmätning kommer genomföras år 2025. Jämfört med den förra mätningen är urvalet av kommuner ändrat. 

      Nio av tio skräpartiklar är engångsprodukter av olika slag. Cigarettfimpar svarade för så mycket som 48 procent när man räknar i antal, alltså nästan hälften av allt skräp. Mätningen visade också att två tredjedelar av skräpet på våra gator och torg samt i våra parker innehåller plast. Den vanligaste kategorin inom plast förutom fimpar är flexibla omslag vilket bland annat är förpackningar för godis, glass och snacks men även plastbestruket papper som hamburgerpapper.  

      Resultatet används i arbetet med att minska nedskräpningen 

      Resultatet från skräpmätningarna ska, tillsammans med kostnader som kommunerna rapporterar för uppstädning av skräpet, användas i arbetet med nedskräpningsavgifterna som producenter av vissa engångsplastprodukter ska betala. Resultatet från skräpmätningarna ska även användas för att följa upp målen om minskad nedskräpning. 

      Resultatet i skräpmätningen används även i den översyn som Naturvårdsverket arbetar med gällande nedskräpningsavgifterna. Översynen ska innehålla information om ifall dryckesbehållare, tunna plastbärkassar och engångsprodukter som inte omfattas av avgiftsskyldigheten är vanligt förekommande vid nedskräpning och ifall dessa produkter därför bör omfattas. 

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Naturvårdsverket

      Relaterade sidor