Kommunalt avfall
Under 2022 genererades 4,1 miljoner ton kommunalt avfall i Sverige, vilket motsvarar 395 kilogram avfall person. Av genererat kommunalt avfall materialåtervanns 40 procent 2022.
Senast 2025 ska förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av kommunalt avfall öka till minst 55 viktprocent, enligt EU:s återvinningsmål som också är ett nationellt etappmål. 2030 är målnivån till 60 viktsprocent och 2035 65 viktsprocent. Även biologisk återvinning av bioavfall (såsom rötning och kompostering) räknas som materialåtervinning. Nuvarande återvinningsnivå på 40 procent är lägre än målnivån.
Materialåtervinningsmålet specifikt för returpapper (4 kap. 7 b § avfallsförordning 2020:614) har inte nåtts utan ligger på en nivå som är en bra bit under det satta målet. En anledning till det är att en stor del av returpappret inte samlas in när det blivit avfall utan hamnar i restavfallet.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Alla medlemsländer i EU ska årligen rapportera kommunalt avfall utifrån en gemensam definition och regler för beräkning av materialåtervinning. Statistik om kommunalt avfall är enligt EU:s reglering oberoende av om det är offentliga eller privata aktörer som hanterar avfallet. Detta gör det möjligt för EU-länder att rapportera kommunalt avfall och återvinningsgrad på liknande sätt.
Vad som omfattas av definitionen kommunalt avfall skiljer sig från vad som omfattas av kommunernas ansvar i Sverige.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket