Livsmedelsavfall i Sverige
Under 2023 uppkom cirka 1,3 miljoner ton fast livsmedelsavfall i Sverige. Det motsvarar 122 kg per person, varav 60 kg uppstår i hushållen.
Av fast livsmedelsavfall från hushåll uppskattades cirka 26 procent, 16 kg per person och år, vara matsvinn, alltså livsmedel som hade kunnat ätas men som slängs i onödan. För hushåll har även mat och dryck till avlopp tidigare uppskattats till ytterligare 190 000 ton vilket motsvarar 18 kg per person och år.
Uppkommet livsmedelsavfall fördelat på led i livsmedelskedjan rapporteras sedan 2020 årligen till EU utifrån en gemensam definition. Statistiken används även för uppföljning av etappmål för minskat matsvinn i miljömålssystemet. För att följa upp mål och sätta in lämpliga åtgärder och styrmedel är det viktigt att veta hur stora mängderna livsmedelsavfall är och var de uppkommer.
Varken den totala mängden livsmedelsavfall eller livsmedelsavfall per person har minskat sedan 2020 utan ligger mer eller mindre på samma nivå. Etappmålet i miljömålssystemet är att matsvinnet ska minska så att det sammantagna livsmedelsavfallet minskar med minst 20 viktprocent räknat per person från 2020 till 2025, men någon sådan förändring syns inte i statistiken.
Matsvinnet ska minska mätt i mängd livsmedelsavfall (sverigesmiljomal.se)
Livsmedelsavfall per person 2020–2023
Siffrorna är i kilo per person, om inget annat anges.
2020 |
2021 |
2022 | 2023 | Förändring 2020–2023 (procent) | Andel av den totala mängden (procent) | |
Primärproduktion | 10 | 10 | 9 | 9 | -10 | 7 |
Livsmedelsindustrin | 29 | 29 | 29 | 29 | 0 | 24 |
Livsmedelsbutiker | 10 | 9 | 9 | 8 | -20 | 6 |
Partihandel och e-handel | 2 | 2 | 1 | 2 | 0 | 1 |
Restauranger och hotell | 6 | 6 | 10 | 11 | 83 | 9 |
Offentlig måltid | 3 | 3 | 4 | 4 | 33 | 3 |
Hushåll | 61 | 62 | 61 | 60 | -2 | 50 |
varav matsvinn från hushåll | 17 | 16 | 16 | 16 | -6 | |
Totalt livsmedelsavfall per person | 121 | 121 | 123 | 122 | 1 |
Trenden påverkas av reviderade siffror över livsmedelsavfall från hushåll 2021 och 2022. Från att tidigare ha visat en svag minskande trend ser hushållen ut att stå för stabila mängder livsmedelsavfall sedan 2020. Denna data bedöms som mer tillförlitlig än tidigare beräkningar, eftersom underlagsdata från plockanalyser som visat sig felaktig har rensats bort för åren 2021 till 2023. I rapporten Livsmedelsavfall i Sverige 2022 resoneras kring en minskning av livsmedelsavfall från hushåll. Med i reviderade data syns dock inte någon minskning under pandemin eller åren med hög inflation.
En annan viktig anledning till de stabila siffrorna är att data över primärproduktionen samt livsmedelsindustrin är återanvända från 2022. Nya data kommer att tas fram avseende 2024 på motsvarande sätt som 2022.
Nedåtgående trend för livsmedelsbutiker
Mängderna från livsmedelsbutiker visar däremot en fortsatt nedåtgående trend från 9 kg livsmedelsavfall per person 2022 till 8 kg 2023, och den sektorn utgör nu sex procent av totala mängderna livsmedelsavfall.
Den varugrupp som utgör störst del av livsmedelsavfallet är frukt och grönt, vilket är en tredjedel av allt livsmedelsavfall från livsmedelsbutiker. Andra stora varugrupper som blir livsmedelsavfall är mejeri, som utgör 17 procent och bröd som utgör ca 16 procent av livsmedelsavfallet. Kött och chark utgör tillsammans ca 14 procent av livsmedelsavfallet från livsmedelsbutiker.
I grossistled och e-handel har ytterligare 2 kg livsmedelsavfall per person uppmätts. Ingen uppräkning har gjorts för att täcka upp hela partihandelsmarknaden. Det betyder att uppskattningen sannolikt är lägre än den faktiska mängden.
Ökning för restauranger och hotell
Ny undersökning av restaurangbranschen pekar på att mängderna ökat stort sedan pandemin och är betydligt större än vad som beräknades innan pandemin. Uppgången påverkas av Covid-19-pandemin genom att flertalet av de som var permitterade under 2020 åter var i tjänst år 2022 och att antalet gästnätter ökade mellan åren. Dessa uppgifter används för uppräkning till nationell statistik.
Ny metod för att kartlägga avfall från livsmedelsindustrin
För livsmedelsindustrin användes 2022 en ny förbättrad metod med, från företagen, självrapporterade uppgifter om specifikt livsmedelavfall via enkäter. Detta samtidigt som statistiken anpassades och harmoniserades med den EU gemensamma definitionen av livsmedelsavfall från industrin. Det innebär att större mängder har kartlagts, 305 0000 ton 2022 jämfört med 53 000 ton 2020. Statistiken bedöms inte påvisa en faktisk ökning i mängd livsmedelsavfall, utan snarare att statistiken nu är mer komplett och mer i linje med den EU gemensamma definitionen. På grund av detta revideras mängderna 2020 till motsvarande mängd som uppskattats 2022. Inom primärproduktionen påvisar statistiken mindre mängd livsmedelsavfall år 2022 än 2020. Uppskattningen för 2022 antas gälla även för 2023 när det gäller livsmedelsindustrin och primärproduktionen.
Statistik över livsmedelsavfall motsvarar inte matsvinnet
Naturvårdsverket ansvarar för att ta fram nationell avfallsstatistik för vidare rapportering till EU. Inom ramen för detta ansvar tas idag uppgifter för mängd livsmedelsavfall fram. Eftersom allt matsvinn inte hanteras som avfall, utan exempelvis som foder eller annan förädling, innefattas det inte av det ansvar som Naturvårdsverket har och presenteras därmed inte i den nationella avfallsstatistiken. Undersökningar av livsmedelsförluster genomförs av Jordbruksverket.
Nästa uppdatering
Krav från EU och nationella behov kan påverka insamling av data och från referensår 2020 måste alla EU-länder årligen rapportera uppkomna livsmedelsavfallsmängder fördelat på led i livsmedelskedjan till EU. Minimikravet är att respektive led ska undersökas var fjärde år.
Livsmedelsavfall som uppkommer i primärproduktion och livsmedelsindustri sammanställs vartannat år i samband med framtagningen av den nationella avfallsstatistiken över uppkommet och behandlat avfall. Statistiken omfattar de livsmedelsavfallsmängder som genererats i Sverige två år före publiceringen.
Statistiken redovisas på Naturvårdsverkets webbplats. För ett urval av led i livsmedelskedjan kommer uppdaterade uppgifter avseende år 2024 att publiceras av Naturvårdsverket december 2025.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Naturvårdsverket har låtit Svenska MiljöEmissionsData (SMED) kartlägga mängden livsmedelsavfall sedan 2012.
Vid framtagning av statistiken används i så stor utsträckning som möjligt befintliga datakällor, exempelvis data från verksamheters egna mätningar, behandlingsanläggningar för insamlat livsmedelsavfall och kommuners renhållningsregister, men även enkäter.
Avfallsdata tas fram på många olika sätt. Metoder och avfallsfaktorer förbättras och blir mer heltäckande, definitioner och avgränsningar ändras och datakällor byts av olika anledningar. Krav från EU och nationella behov kan också påverka insamling av data. Detta innebär att det ibland kan vara svårt att analysera och jämföra statistiken mellan olika år. För mer information om hur statistiken tas fram, se publikationen "Livsmedelsavfall i Sverige 2022" avsnitt "Så tas statistiken fram".
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket