Återvinning av förpackningar

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎december‎ ‎2023

Statistiken visar att två av de nio nationella materialåtervinningsmålen för förpackningar uppfylldes 2022. Målen uppfylldes för metallförpackningar av järnbaserad metall (stål) respektive aluminium.

      Förpackningsstatistiken redovisar materialåtervinningsgraden för förpackningar som uppkommer i Sverige varje år. Förpackningar används för att skydda och presentera en vara och kan till exempel tillverkas av papper, plast, metall, trä eller glas. 

      De förpackningsslag som materialåtervanns mest under 2022 var pantburkar och glas. 89 procent av pantburkarna som sattes på den svenska marknaden gick till materialåtervinning. Materialåtervinningsgraden för glas var 86 procent. Lägst materialåtervinningsgrad, 35 procent, var det för plastpackningar.

      Mål för materialåtervinning 

      Enligt förpackningsdirektivet ska alla EU-länder samla in och materialåtervinna förpackningar. På EU-nivå finns det materialåtervinningsmål som ska uppfyllas till 2025. Efter 2025 höjs materialåtervinningsmålen ytterligare. Sverige har för vissa materialslag satt högre nationella mål än vad EU kräver. 

      Det finns även separata materialåtervinningsmål för PET-flaskor och aluminiumburkar med pant i Sverige, som inte finns på EU-nivå.  

      Tydligare regler för hur materialåtervinning ska mätas 

      Reglerna för hur materialåtervinning av förpackningar ska mätas har tydliggjorts från och med 2020 för att på ett mer konsekvent sätt spegla hur stor mängd förpackningsavfall som faktiskt materialåtervinns till nya produkter. Förtydligandet är också ett sätt att harmonisera hur olika medlemsländer inom EU beräknar materialåtervinningen som ligger till grund för att följa upp målen i förpackningsdirektivet.  

      Mer läsning 

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Naturvårdsverket