Resultat från projekt som beviljats medel

Granskad: ‎den ‎15‎ ‎augusti‎ ‎2023

Här redovisar vi ett urval av de projekt som har beviljats medel för att bidra till bättre kunskap och förståelse för allemansrätten.

Naturvårdsverket ser att det finns många organisationer och föreningar runt om i Sverige som har möjlighet att sprida information och kommunicera om allemansrätten till andra människor.

Vi delar därför ut bidrag till alla typer av informations- och kommunikationssatsningar för att öka kunskapen om allemansrätten. I förlängningen ska detta arbete leda till att fler människor känner sig hemma i naturen och väljer att vara ute i naturen.

Innehållet i informationsmaterialet nedan ansvarar respektive organisation för.

Hittaut 

Svenska Orienteringsförbundet har inom ramen för arbetet med Hittaut tagit fram informativa och roliga filmer på temat ”Vett och etikett när du hittar ut”: 

Hittaut bland hus och trädgård (youtube.com)

Hittaut med fika (youtube.com)

Hittaut med husdjur (youtube.com)

Hittaut och hitta parkering (youtube.com)

Hittaut vid odlingslandskap (youtube.com)

Hittaut quiz (youtube.com)

Svenska Orienteringsförbundet har också vidareutvecklat sin Hittaut-app och skapat filtreringsfunktioner så att personer med rörelsenedsättning kan finna checkpoints som är tillgänglighetsanpassade. 

Arrangemang i naturen 

Svenska Orienteringsförbundet har i detta projekt arbetat med att implementera den nya vägledningen om Arrangemang i naturen genom olika typer av informations- och utbildningsinsatser. 

Markusutbildning, målgrupp tävlingsledare, banläggare och markperson (orientering.se)    

Kunskapsbank målgrupp arrangörer och orienteringsutövare (orientering.se)

Webbutbildning för orienteraren (articulate.com)

För mer information kontakta Svenska Orienteringsförbundet.

Billdals ridklubb 

Billdals ridklubb har under flera år arbetat med att integrera allemansrätten i sin verksamhet. På deras webb hittar du material de har tagit fram och använt sig av när de lärt ut sina elever om allemansrätten. Materialet är fritt att använda men ange Billdals ridklubb som källa. 

Allemansrätten (billdalsridklubb.com) 

För mer information kontakta Billdals ridklubb.

Värmdö Hästförening 

Värmdö Hästförening har med sitt projekt haft sikte på att öka kunskapen och insikten om allemansrätten hos hästägare och ryttare i Värmdö kommun. Föreningen har också arbetat med att utveckla pågående dialog mellan ryttare, markägare och kommunen.  

Läs naturen och rid – lär dig mer om Allemansrätten (varmdohast.se)

För mer information kontakta Värmdö Hästförening.

Sportfiskarna 

Fisket i sig ingår inte i allemansrätten men allemansrätten är viktig för fisket. Sportfiskarna har tagit fram sex nya filmer med kända fiskeprofiler om vad som är viktigt att tänka på när du är i naturen och fiskar: 

Vistas i skyddade områden (youtube.com)

Gå i land (youtube.com)

Tända en brasa (youtube.com)

Laga mat över öppen eld (youtube.com)

Att ta vara på ditt skräp (youtube.com)

Att färdas med båt (youtube.com)

Sportfiskarna har tagit fram informationsbroschyr om fiske och allemansrätten på 19 språk. 

Broschyr - Fiske i Sverige (sportfiskarna.se)

För mer information kontakta Sportfiskarna. 

Folk:Hälsa! – budskapsplattform för cykling och allemansrätten 

Cykelfrämjandet representerar alla Sveriges cyklister och vill göra cykling tillgängligt för fler. Cykelfrämjandet har arbetat fram en budskapsplattform och skapat kommunikationsmaterial med syfte att med cyklister och andra utövare kommunicera vikten av att förstå och följa allemansrätten för att uppnå ett mer hållbart friluftsliv. 

Budskapsplattformen Folk:hälsa! (folkhalsa.com)

Cykelfrämjandet har tagit fram en broschyr om allemansrätten och cykling. Ladda ner broschyren, dela vidare eller spara till nästa cykeläventyr. 

Allemansrätten och cykling (pdf) (media.folkhalsa.com)

För mer information kontakta Cykelfrämjandet. 

Svenska Kanotförbundet 

Svenska Kanotförbundet har med stöd av Naturvårdsverkets bidrag tagit fram klistermärken som riktar sig speciellt till barn och unga med olika budskap om hur paddlare kan visa hänsyn till naturen och en allväderstavla om allemansrättens principer som delats ut till Godkända Kanotcentraler. 

Svenska Kanotförbundets material om allemansrätten (kanot.com) 

Allemansrätten och paddling - att tänka på (kanot.com) 

Kontakta Svenska Kanotförbundet om du har frågor eller vill beställa materialet.

Svenska Klätterförbundet 

Svenska Klätterförbundet har producerat en kampanj för access, där de bland annat tagit fram en affisch och ett antal filmer för sociala medier. Affischerna finns att se på ett antal klättergym under hösten. 

Accesskampanjen (klatterforbundet.se)

För mer information kontakta Svenska Klätterförbundet. 

Stockholms Klätterförbund 

Grundtanken bakom projektet är att klättring ska fortsätta vara en del av ett positivt nyttjande av naturen i stället för ett utnyttjande. Projektet vill sprida information om vad allemansrätten omfattar och inte omfattar, arbeta med accessfrågor i Stockholmsregionen samt informera om accessproblem, restriktioner för klättring på grund av djur- och naturskydd, markägares rättigheter med mera. 

Nationalpark, naturreservat eller natura 2000 - de viktigaste begreppen förklarade (stkf.se)

Accessinformation (stkf.se)

För mer information kontakta Stockholms Klätterförbund.

Svenska Brukshundklubben 

Med Allesvansrätten vill Svenska Brukshundklubben öka kompetensen avseende allemansrätten kopplad till hund och höja kunskapsnivån hos hundägare men också de personer som hundägare möter i sin vardag. På Allesvansrätten finns både digitalt och fysiskt material om allemansrätten och hundar i naturen. Tanken är att materialet ska användas i kursverksamhet mot nyblivna och befintliga hundägare, men den får också gärna användas av hundorganisationer, företag med fokus på hund eller privatpersoner. 

Allesvansrätten (allesvansratten.se) 

Bärens hus 

Med projektet Allemansrätten och skogens bär, hållbar bärplockning och lokal konsumtion vill Bärens hus få fler unga och lokala personer att intressera sig för naturen och nyttja dess utbud av både hälsofrämjande utevistelser och ätbara råvaror. Dessa ska få ökad kunskap om allemansrätten, bärplockning och bärens värde. 

Allemansrätten och bärplockning (barenshus.se) 

Kronobergs 4H och Studiefrämjandet Småland – Gotland 

Pim och Pella och allemansrätten är en bok och ett metodmaterial som andra kan använda i sin verksamhet för att ge ännu fler barn möjligheter att lära sig om allemansrätten på ett lustfyllt sätt. 

Metodmaterial för Pim & Pella och allemansrätten (4h.se)

Miljöverkstaden Flaten 

Miljöverkstan Flaten har inom ramen för sitt projekt tagit fram metoder och upplägg som vänder sig till målgruppen nyanlända ungdomar.  

Tips och material (miljoverkstan.se) 

Svenska Turistföreningen  

Svenska Turistföreningen driver sajten Barnens Turistbyrå. Där finns barnens egen Allemansrättsskola där barn lär sig om allemansrätten, bland annat genom animerade filmer. På sidan finns även material för pedagoger. 

Allemansrättsskolan (svenskaturistforeningen.se) 

Friluftsfrämjandet  

Friluftsfrämjandet har under flera år jobbat strategiskt med att integrera allemansrätten i sin verksamhet. Nedan följer resultat från de olika projekt som de drivet genom åren: 

Spelet om allemansrätten (friluftsframjandet.se) 

Skogsmulles naturbok (friluftsframjandet.se)

Skogsmulle och allemansrätten vid vatten (friluftsframjandet.se)

Skogsmulles karta (friluftsframjandet.se) 

Kottjakten - ett spel om allemansrätten (friluftsframjandet.se)

Naturskyddsföreningen 

Naturskyddsföreningen har mängder med bra material för undervisning. 

Skolmaterial (naturskyddsforeningen.se)

Gilla naturen-tävling 2022 (naturskyddsforeningen.se)

Upplandsstiftelsen  

Upplandsstiftelsen har dels jobbat med målgruppen nyanlända, dels förskolepedagoger. Material finns och titta på i länkarna nedan. 

Upplandsstiftelsens filmer om allemansrätten på olika språk  (upplandsstiftelsen.se)

Allemansrätten för barn (upplandsstiftelsen.se)

Svenskt Friluftsliv 

Projektet har resulterat i en informationskampanj om allemansrätten. Sju korta filmer inom olika områden presenterar allemansrättens rättigheter och skyldigheter samt handledarmaterial till lärare. 

Filmkampanj om allemansrätten (svensktfriluftsliv.se)

Skogen i skolan 

Med detta unika material från Skogen i Skolan vill Skogen i skolan öka förståelsen för att all skog ägs av någon, att skogen också är en arbetsplats, att skogen har många olika värden och det vill de göra på ett positivt sätt. Alla ska känna sig välkomna i skogen. 

Skogen i skolan (skogeniskolan.se)

Svenska Golfförbundet 

Golfbanan som utomhusklassrum erbjuder tillsammans med utvalda grundskolor utomhusundervisning på golfbanan för att öka rörelse och inlärning samt sprida kunskap om allemansrätten, framförallt för mellanstadieelever på grundskolor och grundsärskolor. 

Uteklassrum på Björkhagens golfbana (youtube.se)

Förbundet Agenda 2030 

Naturligtvis är ett utbildningsmaterial om allemansrätten och naturen som är fritt för alla att använda och ta del av.  

Naturligtvis (natursajten.se)

Hopajola 

Inom ramen för projekt har länets befintliga och nya naturguider och naturvägledare erbjudits guideutbildning och kursdagar kring guideteknik och att informera om allemansrätten på ett kreativt sätt. Projekt har också erbjudit 20 skolklasser i årskurs fem i Örebro län naturaktiviteter utomhus kopplade till allemansrätten. 

Pedagogiska tips (studieframjandet.se)

Naturfilmarna 

Tre av Naturfilmarnas medlemmar Sarita Eliasson Edland, Lina och Rickard Phil har producerat sex stycken filmer om Allemansrätten för målgruppen barn och unga. Filmerna kan exempelvis användas i skolundervisning. 

Film om allemansrätten (naturfilmarna.se)

Norrtälje Naturvårdsstiftelse 

Projektet Natur för ALLA vill använda allemansrätten som en plattform och ett verktyg för att sänka trösklar för att komma ut i naturen. Genom att öka kunskapen om allemansrättens rättigheter och skyldigheter hos barn och vuxna skapa mer trygghet i naturen och därmed bättre förutsättningar för människor att vistas ute i naturen.  

Allemansrätten - Norrtälje naturcentrum (norrtaljenaturcentrum.se)

Föreningen Vojmådalens vänner 

Föreningens projekt syftar till att skapa ökad kunskap och en beteendeförändring genom att sätta upp informationstavlor om allemansrätten med uppmaningen att hålla naturen ren vid våra vindskydd i området, att sätta upp påsholkar för att få fler att ta med sig skräpet hem samt att skapa en kommunikationskampanj riktad mot målgruppen besökare, fritidshusägare och bofasta. 

Kampanj om allemansrätten (vojmadalensvanner.se)

Allemansrätten och vandring (kittelfjall.com)

 Allemansrätten och cykling (kittelfjall.com)

Allemansrätten och fiske (kittelfjall.com)

Allemansrätten och paddling (kittelfjall.com)

Allemansrätten och skidåkning (kittelfjall.com)

Generation pep 

På Allemanspeppen hittar du information om hur vi kan använda vår natur, våra friluftsområden och allmänna parker för ett aktivare liv. Du hittar också information om allemansrätten och material att inspireras av i din utevistelse för skolan, förskolan och familjen. 

Allemanspeppen (generationpep.se)  

Viksjöforsbaletten 

Med projektet Allemansdansen ville Viksjöforsbaletten att alla barn i bygden skulle lära sig mer om allemansrätten och vilka skyldigheter som ingår i rättigheten.  

Allemansdansen (artinedviksjofors.se)

Svenska Alliansmissionens ungdom 

På Svenska Alliansmissionens ungdom finns mängder av material om allemansrätten, fritt att använda: 

Allemansrätten (sau.nu)