Bidrag

Bidrag till kommuners pilotprojekt för planering av ny kärnkraft

Granskad: ‎den ‎26‎ ‎september‎ ‎2024

Kommuner kan ansöka om medel till pilotprojekt för att utveckla arbetssätt för effektiva planerings- och tillståndsprocesser vid etablering av kärnkraft. Naturvårdsverkets uppdrag att finansiera pilotprojekt pågår under 2024 och 2025. Bidrag kommer i ett första steg att betalas ut under 2024 och efter en andra ansökningsomgång under 2025.

Vem får söka?

Kommuner

Vad kan jag söka för?

Finansiering av pilotprojekt för att utveckla arbetssätt och stärka beredskapen för etablering av ny kärnkraft

Ansökningsperiod

Ansökan i den första ansökningsomgången ska ha inkommit senast 2024-11-12.

Vad innebär det att genomföra ett pilotprojekt? 

Kommuner har en viktig roll i klimatomställningen och utvecklingen av energisystemet. Syftet med pilotprojekten är att skapa beredskap inom kommunerna för att hantera processerna för etablering av ny kärnkraft. Pilotprojekten ska utveckla och testa arbetssätt för att underlätta kommuners förutsättningar för planering och tillståndsprocesser, och därmed också bidra till bättre förutsättningar för korta prövningstider och effektiv planering. 

De kommuner som får bidrag till pilotprojekt kommer själva att ha ansvar för att initiera, utforma och driva utvecklingsarbetet. Naturvårdsverket kommer att ha en samordnande roll för de pilotprojekt som får bidrag, genom att ge förutsättningar för att dela erfarenheter och lärande mellan kommunerna. Erfarenheter från pilotprojekten ska sedan delas till övriga kommuner.

Naturvårdsverket kommer att besluta om bidrag baserat på hur väl ansökningarna motsvarar syftet att utveckla planeringsförutsättningar och arbetssätt.

I regeringens uppdrag till Naturvårdsverket kan man läsa mer om syfte och övergripande inriktning för pilotprojekten.

Uppdraget finner du här.

Vem kan söka bidraget? 

Kommuner med intresse av att det etableras kärnkraftsanläggningar i kommunen. 

Vad kan kommunen söka bidrag för? 

Pilotprojekten ska omfatta en analys eller kartläggning av förutsättningarna för etablering av kärnkraftsanläggningar inom kommunen och bidra till att skapa beredskap för att hantera processerna för ny kärnkraft. 

Kommunen har en frihet att närmare utforma pilotprojektet. Kommunen kan ansöka om bidrag bland annat för att:

  • utveckla metoder och arbetssätt vid förberedelser av förläggningsplatser,
  • utreda platsers lämplighet i relation till reaktorteknik (exempelvis om vattenkylning krävs) och tillämpningsområde (el/värme/vätgas),
  • utreda vilken kompetens, vilket stöd samt vilka underlag och arbetssätt som kommunen behöver för effektiva plan- och tillståndsprocesser,
  • utveckla arbetssätt för att i den kommunala planeringen bedöma och redovisa en samlad miljö- och omgivningspåverkan av en kärnkraftsetablering i kommunen,
  • utveckla former för medborgardialog och samverkan med olika samhällsaktörer.

När ska pilotprojekten starta och genomföras?

Kommunens pilotprojekt ska bidra till lärande för andra kommuners pilotprojekt under projektens gång. En förutsättning för det är att pilotprojekten påbörjas tidigt efter att kommunen beviljats bidrag.

Senast 30 november 2025 ska Naturvårdsverket redovisa pilotprojektens resultat och erfarenheter till Regeringskansliet. Kommunerna behöver därför redovisa pilotprojektens resultat och erfarenheter till Naturvårdsverket senast 30 september 2025. Det gäller oavsett om bidrag beviljats i den första eller andra ansökningsomgången.

I ansökan ska kommunen ange en övergripande tidplan för pilotprojektets genomförande. I urvalet av pilotprojekt kommer Naturvårdsverket att beakta tidplanen och bedöma om den gör det möjligt att uppnå syftet och regeringens övergripande inriktning för pilotprojekten.

Hur mycket medel finns tillgängligt för bidrag till pilotprojekt?

Sammantaget kan Naturvårdsverket betala ut högst 5 miljoner kronor i bidrag till pilotprojekt under 2024. Kommunen kommer kunna använda dessa medel för utvecklingsarbete även under 2025. 

Naturvårdsverket beräknas efter en andra ansökningsomgång kunna betala ut fem miljoner kronor till pilotprojekt under 2025. 

I den andra ansökningsomgången kan samma kommuner få bidrag för att vidareutveckla sina pilotprojekt igen men även andra kommuner och pilotprojekt kan beviljas bidrag.

Vad ska en ansökan innehålla och hur lämnas den in?

Senast 12 november 2024 ska ansökan ha inkommit till Naturvårdsverket. Ansökan skickas till registrator@naturvardsverket.se 

I ämnesraden ska anges: Ansökan om bidrag till kommuners pilotprojekt för planering av ny kärnkraft (NV-06417-24)

Ansökningsblankett

Hur väljer Naturvårdsverket ut pilotprojekt? 

Pilotprojekten väljs ut utifrån hur väl de bedöms:

  • svara mot bidragets syfte att stärka kommunens beredskap för etablering av ny kärnkraft och att utveckla arbetssätt för att möjliggöra effektiva planerings- och tillståndsprocesser,
  • bidra till ett lärande inom och utanför den egna kommunen,
  • vara lämpliga utifrån ett elsystemperspektiv (med beaktande av var i kraftsystemet det finns ett förväntat underskott och behov av ny produktion samt sett till mängden nätåtgärder som skulle föranledas),
  • bidra till att klargöra vad som utgör lämplig respektive olämplig mark- och vattenanvändning i närheten av ny kärnkraft,
  • bidra till en bra sammansättning av pilotprojekt utifrån problemställning och fokus, geografisk spridning, teknikval, med mera.

Tidplan för ansökningar och beslut om bidrag

  • Ansökan ska ha inkommit till Naturvårdsverket senast 12 november 2024.
  • Naturvårdsverket fattar beslut om bidrag till pilotprojekt i början av december 2024.
  • Naturvårdsverket återkommer med en tidplan för 2025 års ansökningsomgång.

Villkor för pilotprojekten

Redovisa resultat och erfarenheter

Senast 30 september 2025 ska kommunen skriftligen redovisa pilotprojektets resultat och erfarenheter till Naturvårdsverket.

Ekonomisk redovisning

Kommunen ska skicka in en ekonomisk redovisning av bidraget tillsammans med resultatredovisningen av pilotprojektet senast 30 september 2025. För redovisningen ska användas en blankett som kommer att publiceras på Naturvårdsverkets webbplats.

Återbetalningsskyldighet

Medel som inte redovisats som förbrukade ska återbetalas till Naturvårdsverket senast 15 december 2025.