Naturvårdsverkets roll i våtmarksarbetet

Naturvårdsverket har en central roll i Sveriges våtmarksarbete och deltar även internationellt för att skydda och bevara våtmarker.

Naturvårdsverket ansvarar bland annat för att:

  • följa upp och utvärdera hur det går i arbetet mot miljömålet Myllrande våtmarker
  • långsiktigt övervaka våtmarkernas utveckling,
  • delta i prövningar,
  • genom information och vägledning verka för att våtmarker bevaras och skyddas.

Naturvårdsverket bidrar även aktivt till våtmarksarbetet genom att ge anslag till våtmarkssatsningar i skyddade områden. Det gör myndigheten inom åtgärdsprogram för hotade arter och lokalt via LONA-bidrag.  

Ökat anslag för våtmarksåtgärder

Regeringen har kraftigt ökat anslagen till våtmarksåtgärder mellan åren 2021 och 2023. I samband med det kraftsamlar Naturvårdsverket för att i samverkan med andra bygga upp ett restaureringsarbete som ska kunna pågå långsiktigt utifrån målen i EU:s biodiversitetsstrategi och den klimatpolitiska vägvalsutredningens (SOU 2020:4) förslag att 100 000 hektar skogsmark och 10 000 hektar jordbruksmark bör återvätas till år 2040. 

Från och med 2021 har Naturvårdsverket förändrat processen, så att länsstyrelser och andra aktörer kan ansöka om projektmedel för flera år i taget istället för bara ett år. På så sätt ökar tryggheten i att kunna genomföra hela åtgärden. Det är viktigt eftersom våtmarksprojekt ofta kräver förstudier, prövning och planering innan själva åtgärderna kan genomföras, och även uppföljning efteråt. 

Andra myndigheters arbete i våtmarkssatsningen

I regeringens våtmarkssatsning ingår även Skogsstyrelsen med uppdraget att återväta torvmark för att minska utsläpp av växthusgaser. Våtmarkssatsningar görs även inom exempelvis Jordbruksverkets landsbygdsprogram, och LOVA-projekt, lokala vattenvårdsprojekt via Havs- och vattenmyndigheten. 

Hitta vidare