Vill inspirera fler skogsägare att skapa våtmark

Man framför en sjö i naturen
Granskad: ‎den ‎5‎ ‎november‎ ‎2024

För skogsbrukarna Mikael och Lena Eriksson är det viktigt att visa att de gör vad de kan för att ge tillbaka till naturen. Genom att investera i miljön, hoppas de att fler inom skogsbruket ska se fördelarna med en våtmark, och hur den gynnar både klimatet och omgivningen.

Idag bor Lena och Mikael i Malmö, men återvänder gärna till Mikaels barndomsby för att njuta av skogslivet. Mikaels bror tog över familjegården Stora Glosebo på 1990-talet och strax därefter köpte Lena och Mikael skogsfastigheter precis intill. Efter sju förvärv hade de sammantaget byggt sig en fastighet på 470 hektar.

Mikael var tidigt inställd på att studera i Lund och efter en ekonomexamen arbetade han på PWC i Stockholm – som revisor, vd och styrelseledamot i totalt 37 år.

–Mitt arbete där har möjliggjort våra skogsförvärv som vi idag kan njuta av hemma i Småland, säger Mikael. 

Porträtt av leende man
Porträttbild på Mikael. Foto: Lina Alriksson

Allt har sin tid

Lena och Mikael träffades i Malmö på 1980-talet, och efter en kort tid tog de över Mikaels mormors hus i Stora Glosebo, intill den gamla familjegården. På den mark där fastigheten finns bedriver de främst skogsbruk – varav en liten del av den för ett par år sedan fick bli våtmark. 

–Jag hade själv läst om våtmarker och dammar. Det har uppmärksammats mer och mer de senaste åren och jag frågade mig själv om det kunde vara en bra idé med all vår mark och de fördelar en våtmark kommer med, säger Mikael. 

Från tanke till tillstånd tog det två år, och sedan ytterligare ett år för allt att falla på plats. Allt som allt minns Mikael det som en smidig process tillsammans med Torsås kommun och Länsstyrelsen i Kalmar. 

Våtmark
Förr i tiden fanns det en stor å här där man fångade gädda och ål med håv. Foto: Lina Alriksson

Tog hjälp av miljökonsult

Processen gick genom Mark- och miljödomstolen eftersom det handlade om många hektar mark. Mikael och Lena tog hjälp av en miljökonsult, något som Länsstyrelsen rekommenderat. 

–Det kan vara en del att sätta sig in, regelverk och många detaljer man inte har koll på. Att ta hjälp av en konsult med allt pappersarbete har varit väldigt värdefullt även om det har varit en kostnad, säger Mikael. 

Tillsammans med miljökonsulten har Mikael och Lena varit delaktiga i processen själva, i samverkan med kommunen och Länsstyrelsen. Som det i många fall ser ut, fick också Mikael och Lena EU-bidrag som täckte 90 procent av kostnaderna, något som bidrog till att de valde att fullfölja planerna. 

–De EU-regler som finns idag är ganska generösa och jag tycker att det är viktigt att den informationen når ut till folk eftersom det troligtvis är avgörande för de flesta, säger Mikael.  

Man lyfter upp en tung skiva på mark
Konstruktionen för att reglera vattennivåerna är placerad intill våtmarken och går enkelt att komma åt. Foto: Lina Alriksson
Närbild på rör i cylinder med vatten
En konstruktion för att reglera vattennivån. Foto: Lina Alriksson

Vill inspirera fler skogsbrukare

Förhoppningen är att deras våtmark ska inspirera fler skogsägare. En våtmark är inte bara vacker att titta på, den för med sig mycket gott för natur och djur och långsiktigt – miljön, menar de.

–För oss är det viktigt att visa att vi tar ett miljöansvar. Vi tänker mycket på eftervärlden, klimatet och framtiden. Kan man också visa det, genom att göra en våtmark till exempel, så kan det kanske bidra till en ökad respekt i debatten kring skogsbruk. Vi har fått stor positiv uppmärksamhet från kommunen och allmänheten, säger Mikael. 

Förebyggande vid händelse av brand

Resultatet blev en tio hektar stor våtmark. Genom att ta tillbaka det som en gång varit har de återställt vattenståndet. 

Det bjuder in alltifrån havsörnar, svanar, änder och gäss till älg, rådjur och vildsvin. Mikael såg även till att planera för fyra meter djupa djuphål våtmarken, i händelse av skogsbrand. 

–Det finns inget annat vatten i närheten, så i förebyggande syfte såg jag en möjlighet där en helikopter skulle kunna hämta vatten för att snabbt släcka en eventuell skogsbrand, säger Mikael. 

Våtmarken stod klar 2021, och tre år senare är Mikael väldigt nöjd med den naturupplevelse som nu går att njuta av i Videbäcksmåla. Han reflekterar också över sina insatser, skogen ska trots allt leva i många år framöver. 

–Att äga en skogsfastighet innebär att man har ett ansvar att sköta den på ett hållbart sätt, inte minst för framtida generationer, säger Mikael.

Våtmark
Då det endast finns ett fåtal vattendrag i omgivningarna har det grävts osynliga djuphål på cirka 4 meter i våtmarken, vid händelse av brand, för att en helikopter ska kunna gå ned och hämta vatten. Foto: Lina Alriksson

Fakta om projektet

Fastighetsstorlek: 470 hektar

Åtgärd: Våtmark på tidigare åker och senare skogsproduktion

Våtmark: 10 hektar

Tips från markägaren

  • Ta hjälp av en miljökonsult om du har möjlighet.
  • Tänk på ditt ansvar för framtida generationer.
  • Genom att ge får du också tillbaka.

Fler bilder

Våtmark
Havsörn, änder, sångsvan och kanadagäss är några av de fågelarter som trivs i våtmarken. Foto: Lina Alriksson
10 ha
nybildad våtmark

Resultat av projektet

Skogsbrukarna Mikael och Lena Eriksson har gjort stora investeringar i miljön och hoppas med det att fler inom skogsbruket ska se fördelarna med en våtmark och hur den gynnar både klimatet och omgivningen.

Läs mer om andra våtmarksprojekt