Våtmark blev lösningen på både översvämningar och torka
Medan Orust kommun letade intresserade markägare för att anlägga våtmark fanns en markägare som hade problem med översvämningar. Tack vare att deras vägar korsades ligger nu våtmarken i Tollungeröd – av en slump och lite tur – på sin plats.
När Inger och Anders Simonsson träffades 1990 bodde Ingers pappa på den gård de idag driver (gården, som återskapats efter en brand 1928, har tillhört familjen i flera generationer). 1994 väljer Inger och Anders att flytta till gården som de renoverar. Under åren har det funnits många djur, men när familjen utökades försvann tiden, och marken har istället hyrts ut.
Våtmark blev lösningen på problemen
Idag är nästan alla barn vuxna, och utrymmet för att ta sig an egna djur är tillbaka. Så en våtmark på det, något som kom väl till pass i och med en översvämmad lada.
–Under hösten 2019 hade vi väldigt mycket regn. Till slut blev det för mycket vatten som rann in i ladugården. Vi insåg att det här nog inte var sista gången vi skulle stöta på den här typen av problem, i och med de klimatförändringar vi står inför, berättar Inger.
Men våtmarken är egentligen en slump. Det var nämligen så, att en representant från Orust kommun var ute i området och tittade på befintliga våtmarker. Inger, som då fick nys om detta, blev nyfiken, inte minst i och med översvämningen. Inger tog kontakt, och frågade om det inte skulle kunna vara en bra idé för dem i Tollungeröd.
–På den vägen är det. Det var år 2020 och vi befann oss mitt i pandemin med dess utmaningar, och när det hunnit bli 2021 var det för blött – vilket gjorde att processen dröjde till hösten 2022 innan de kunde börja gräva, säger Inger.
Lagom till julen 2023 var våtmarken anlagd. Med detta skulle vattnet, som annars rann över, bromsas upp och hitta rätt väg nedströms istället. Här har kommunen gjort en återmeandring, och idag finns såväl grodyngel i vattendraget som fåglar i sjön.
Fler behöver få veta om våtmarker
Att ingen av dem tänkt på en våtmark tidigare handlar om okunskap, menar Inger. Vetskapen, att det överhuvudtaget var möjligt och att det fanns bidrag att få hade ingen av dem – något Inger tror är en stor anledning till att många inte har våtmark idag, som annars kanske skulle initiera det på egen hand.
De diken som ligger där nu ringlar sig som en orm för att hjälpa vattnet att flöda i en lagom takt. Även stenar och sandbäddar har anlagts för djuren att vara på, och stoppa upp flödet. Inger och Anders är väldigt nöjda och tacksamma över resultatet.
–Kommunen gjorde allt. Vi har inte betalat en krona eftersom initiativet kom från dem. Vi är väldigt tacksamma för att dessa bidrag finns. Det gör jättemycket för djuren, naturen och oss alla häromkring, säger Inger.
Att projektet inte kostade Inger och Anders en enda krona beror på att kommunen letade efter våtmarksintresserade markägare. Det faktum att Inger och kommunen kom i kontakt med varandra är en lycklig historia.
–Vi står förmodligen inför helt andra väder och förhållanden i framtiden. Därför tycker jag att det är viktigt att ta ansvar och göra det man kan. Samtidigt är det viktigt att information och kunskap når ut, säger Inger.
Fakta om projektet
Återmeandring av bäcken
Åtgärd: Anlagt våtmark
Tidsåtgång: 3 år
Tips från markägaren
- Håll dig uppdaterad och ta eget ansvar för att läsa på.
- Var öppen inför lösningar och nya metoder.
- Tänk på klimatet; vad kan jag göra för djur, natur och framtida generationer?