EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier
EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier är en del av EU:s handlingsplan för den cirkulära ekonomin, CEAP. Strategin ingår i Europas gröna omställning.
I mars 2020 antog EU-kommissionen den nya handlingsplanen för den cirkulära ekonomin:
Circular Economy Action Plan (CEAP) (europa.eu)
Inom ramen för den europeiska gröna given tog Kommissionen 2022 fram ett lagpaket som ska få hållbara produkter att bli norm. Det ska främja cirkulära affärsmodeller och ge konsumenter mer inflytande i samband med den gröna omställningen.
Om EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier
Strategins vision tydliggör att de textilprodukter som sätts på EU-marknaden år 2030 ska ha lång livslängd och vara återvinningsbara. I största möjliga utsträckning ska de vara tillverkade av återvunna fibrer, de innehåller inte farliga ämnen och de ska vara tillverkade med respekt för sociala rättigheter och miljön.
Konsumenter ska kunna använda textilier av hög kvalitet längre. Snabbmode (fast fashion) ska höra till det förgångna och ekonomiskt lönsamma återanvändnings- och reparationstjänster ska vara allmänt tillgängliga.
I en konkurrenskraftig, motståndskraftig och innovativ textilsektor måste producenterna ta ansvar för sina produkter längs hela värdekedjan, inklusive när de blir till avfall. På så sätt kommer det cirkulära textilekosystemet att blomstra och ha tillräcklig kapacitet för innovativ fiber-till-fiberåtervinning, samtidigt som förbränning och deponering av textilier reduceras till ett minimum.
EU:s textilstrategi är inte en lagstiftning i sig, men hänvisar till över 15 andra lagstiftningar och en rad andra initiativ som antingen ska tas fram eller uppdateras för att visionen ska kunna bli verklighet. Det handlar till exempel om obligatoriska ekodesignkrav för textilier, tydligare information, digitala produktpass och ett obligatoriskt EU-system för utökat producentansvar.
Under våren 2023 lade kommissionen fram ett förslag till direktiv om att införa ett producentansvar för textil och skor. Både Europaparlamentet och rådet är lagstiftare och i mars 2024 röstade Europaparlament för ett förslag till ståndpunkt i förhållande till förslaget. Rådet antog lite senare under sommaren sin ståndpunkt, det vill säga den allmänna inriktningen. Nu kvarstår trilogen, en trepartsförhandling mellan rådet, parlamentet och kommissionen, där rådets och parlamentets positioner ska jämkas samman. Parlamentet vill se ett snabbt införande, redan 18 månader efter det att det slutgiltigt antagna direktivet trätt i kraft.
Det föreslås också åtgärder för att motverka oavsiktliga utsläpp av mikroplaster från textilier, för att miljöpåståenden ska vara tillförlitliga och för att uppmuntra cirkulära affärsmodeller som till exempel återanvändnings- och reparationstjänster.
För att motverka ”snabbmodet” uppmanar strategin även företag att minska antalet klädkollektioner per år samt till ta ansvar och agera för att minimera sina koldioxid- och miljöavtryck. Medlemsstaterna uppmanas till anta gynnsamma skattebestämmelser för återanvändnings- och reparationssektorn. Kommissionen kommer även verka för en förändring genom informationskampanjer.
Tanken är att strategin ska ge stöd och riktning till det textila ekosystemets omvandlingsprocess för mer hållbara och cirkulära textilier. Alla aktörer uppmuntras att delta aktivt i processen genom att göra åtaganden för ökad cirkularitet och cirkulära affärsmodeller. för hållbar konkurrenskraft, digitalisering och motståndskraft, samt för att fastställa vilka investeringar som behövs för att omvandlingen ska vara möjlig.
Mer information om EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier
EU strategy for sustainable and circular textiles (europa.eu)
EU-strategi för hållbara textilier (europa.eu)
Frågor och svar om textilstrategin: EU Strategy for Sustainable and Circular Textiles (europa.eu)
Nya förslag ska få hållbara produkter att bli norm och göra EU mer resursoberoende (europa.eu)
Förslag till producentansvar inom EU (europa.eu)
Rådets inriktningsbeslut (europa.eu)
Informationsfolder: Sustainable and circular textiles by 2030 (europa.eu)