Så förvaltas skyddade områden
Att förvalta skyddade områden innebär att naturen skyddas och bevaras, och även att den görs tillgänglig för naturupplevelser och friluftsliv.
Förvaltning av skyddade områden
En god förvaltning av de skyddade områdena är en förutsättning för att områdenas värden ska bevaras och utvecklas och för att Sverige ska nå sina nationella mål för biologisk mångfald och friluftsliv.
Naturvårdsverket vägleder andra i hur naturen kan skyddas och hur de skyddade områdena bör förvaltas och göras tillgängliga för besökare. Det är ett arbete som leder till gynnsam bevarandestatus för naturtyper, samtidigt som förutsättningarna för hotade arter och friluftsliv förbättras. Att göra skyddade områden tillgängliga för så många som möjligt har hög prioritet inom all planering, information och förvaltning för friluftsliv.
Förvaltarens uppgift är att förvalta skyddade områden så att syftet med skyddet uppnås i enlighet med gällande beslut och planer.
Naturvårdsverket är idag en av Sveriges största markägare med cirka 3 600 fastigheter på en total yta om omkring 1,6 miljoner hektar mark och ca 165 000 hektar vatten. Ytan består i huvudsak av våra skyddade områden i form av naturreservat och nationalparker.
Även om Naturvårdsverket äger mycket mark så ligger många skyddade områden, som naturreservat, på mark som ägs av privatpersoner.
Naturum - porten till naturen
Naturum ligger i anslutning till besöksvärd natur, ofta vid en nationalpark eller ett annat skyddat område, men inte alltid. De fungerar som en port till naturen, med syfte att sprida kunskap och inspirera besökare att ge sig ut och utforska naturen på egen hand.
Naturvårdsverket som markägare
I Naturvårdsverkets uppdrag ingår bland annat att förvärva och förvalta värdefulla naturområden för statens räkning.
Tillgänglighet och skötsel av naturen
För att upplevelsen i naturen ska bli så bra som möjligt för besökarna så jobbar Naturvårdsverket med både tillgänglighet och skötsel av naturen.