Om arbetet med att bilda skyddade områden

Granskad: ‎den ‎17‎ ‎april‎ ‎2024

Skyddade områden bildas för att bevara naturvärden och värden för friluftslivet. Samverkan, delaktighet, dialog med markägare och kunskapsunderlag är viktigt delar i skyddsarbetet.

Olika skyddsformer enligt miljöbalken ger verktyg för arbetet med att bevara områden med höga naturvärden och tätortsnära natur. 

Myndigheterna samordnar skyddet av värdefulla naturområden med friluftslivets aktörer, kulturmiljövården, rennäringen och andra samhällsintressen. I arbetet med naturskydd strävar myndigheterna efter samverkan, delaktighet och dialog samt ett kunskapsbaserat och strategiskt arbete genom inventeringar, analyser och samråd.  

Insatser från markägare, kommuner, stiftelser, ideella organisationer och företag är viktiga bidrag. En del av bevarandet av den svenska naturen vilar på markägarnas frivilliga naturhänsyn och intresse att behålla naturen och kulturlandskapet.   

Olika skyddsformer

    Vilka områden skyddas?

    Ett ärende om att skydda ett naturområde kan aktualiseras på olika sätt, till exempel genom att området finns med i ett program för skydd av natur, genom att markägaren eller någon annan lämnar in ett förslag till naturreservat eller genom att ett områdes naturvärden hotas.

    Bedömningen av vilka områden som bör skyddas formellt grundas på bland annat miljökvalitetsmålen samt de nationella och regionala program och strategier som finns för skogar, våtmarker, sjöar och vattendrag.