Arbetet med skydd av skog

Granskad: ‎den ‎4‎ ‎juli‎ ‎2024

Både formellt skydd under miljö- och jordabalken och markägares frivilliga avsättningar är viktiga delar för att bevara biologisk mångfald och andra miljövärden i skogen.

Värdekärnor är viktiga att bevara

Nyckelbiotoper och andra värdekärnor (områden med höga befintliga naturvärden) är viktiga att bevara. Områden med värdekärnor är inte jämnt fördelade över landskapet. De är ibland koncentrerade till vissa landskapsavsnitt som benämns värdetrakter. Naturgivna förutsättningar och olika historiska skäl är orsaker till den ojämna fördelningen.

Generellt sett har norra Sverige högre täthet av värdekärnor än södra Sverige. Likaså har landskap som historiskt undantagits från trakthyggesbruk ofta högre täthet av värdekärna till exempel utmed fjällnära gränsen, länsgränser och i skärgårdsområden.

Naturvårdsverket publicerade år 2023 resultatet av kartering av kontinuitetsskog i nordlig region. Total areal preciserad kontinuitetsskog i nordlig region uppgår till minst 3,9 miljoner hektar varav 2,2 miljoner hektar ligger utanför formellt skyddade områden.

Underlag om skogar av betydelse för biologisk mångfald

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har även år 2023 publicerat ett kunskapsunderlag om urskogar och naturskogar.

Kunskapsunderlag för arbete med bedömning av skog

Prioritering i skogsskyddet

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen reviderade 2024 den nationella strategin för formellt skydd av skog.

Enligt strategins grundkrav bör ett skogsområde som prioriteras för formellt skydd utgå från en skogsbiologisk värdekärna, det vill säga ett område med höga befintliga naturvärden.

Områdena värderas och prioriteras efter tre typer av biologiska bevarandevärden:

  1. Mycket höga naturvärden på beståndsnivå.
  2. Goda förutsättningar till bibehållna naturvärden genom geografiskt läge eller stor areal.
  3. Förekomst av skogstyper som Sverige har internationellt ansvar att bevara, till exempel ädellövskogar.

Gemensamma åtgärder

Markägarna är viktiga samarbetspartners i arbetet att bevara och utveckla skogslandskapets värden. Det finns stor enighet om att det behövs insatser från såväl skogsägare som myndigheter för att bevara skogslandskapets värdefulla miljöer med dess djur och växter.

Statens skogar

Det finns stora naturvärden i statligt ägda skogar som inte är skyddade formellt. Naturvårdsverket och länsstyrelserna redovisade 2004 en inventering av statliga skogar. Totalt registrerades 886 områden på 341 000 hektar, främst på Fastighetsverkets och Sveaskogs marker.

Majoriteten av dessa områden bör, enligt Naturvårdsverket, bevaras långsiktigt och stora framgångar nåddes genom överenskommelser med Sveaskog i juni 2008 och i april 2016. Överenskommelser har även tecknats med Fastighetsverket och Fortifikationsverket. Det finns en stor förväntan på att övriga skyddsvärda skogar undantas från skogsbruk inom ramen för egna åtaganden.

Skyddsvärda statliga skogar

Naturvårdsverket fick 2022 i uppdrag att arbeta vidare med att skydda statliga fjällnaturskogar. I februari 2023 tecknades överenskommelse med Sveaskog kring vilka områden som ska ges ett formellt skydd. Arbete med Statens fastighetsverk har fortsatt under 2024.

Skydda värdefulla statliga fjällnaturskogar

Statistik om formellt skyddad skog

Här hittar du aktuell statistik om hur stor del av Sveriges totala areal skogsmark som har skyddats.

Se statistiken här
Skogsstig i mörk skog