Visby ringmur i solsken

Världsarv

Granskad: ‎den ‎25‎ ‎november‎ ‎2024

Ett världsarv är någonting som är så ovärderligt för mänskligheten och ska skyddas och bevaras för all framtid. Sverige har femton världsarv varav tre har mycket höga naturvärden.

Unescos Världsarvskonvention trädde i kraft 1972 och länder som har undertecknat konventionen kan nominera natur- och kulturmiljöer med enastående universellt värde till världsarvslistan. Ett världsarv är ett område, en miljö eller ett objekt som på ett unikt sätt berättar om jordens och människans historia.

Många av jordens vackraste och mest skyddsvärda naturområden inskrivna. Storslagna Grand Canyon med sina svindlande, bråddjupa raviner, de omskrivna Galápagosöarna med sitt fantastiska djurliv, de spektakulära Victoriafallen och Stora Barriärrevet med sin unika biologiska mångfald som breder ut sig mil efter mil under vattenytan är några exempel.

Guide till världsarven

Världsarv i Sverige

I Sverige är Riksantikvarieämbetet nationellt ansvarig myndighet för Världsarveskonventionen och ansvarar för världsarv som är kulturarv. Naturvårdsverket ansvarar för världsarv som är naturarv. Två av Sveriges 15 världsarv är utsedda för sina mycket höga naturvärden; Laponia i Lappland och Höga Kusten vid Bottenhavet. Laponia är också utpekat för kulturvärden kopplade till renskötseln och spåren av tidigare brukare. Södra Ölands odlingslandskap är utpekat på grund av kulturlandskapet men har även mycket höga naturvärden.

Sveriges världsarv