Damm i Söderåsens nationalpark

Steg på vägen till att skydda skog

Granskad: ‎den ‎17‎ ‎maj‎ ‎2024

Så här går det till om du som markägare vill anmäla intresse för att skydda skog med höga naturvärden.

Det finns flera olika typer av skog med höga naturvärden. Här kan du läsa mer om dem och vilka kännetecken de har:

Olika typer av skog med höga naturvärden

Du kan också få vägledning av Skogsstyrelsens karttjänster Skogens pärlor och Mina sidor. 

Skogens pärlor (Skogsstyrelsens webbplats)

Mina sidor (Skogsstyrelsens webbplats)

När det gäller skog finns det en minsta areal som du kan anmäla intresse för att skydda. Den varierar över landet, från 1 hektar längst i söder till 3 hektar i norra Sverige. Vill du skydda ett mindre område kan du tala om varför i din intresseanmälan. Området kan exempelvis gränsa till ett större område med redan kända höga naturvärden.

Vilken minsta areal du kan intresseanmäla varierar över landet

karta-skog-regioner.png
Region Minimiareal (hektar)
2 Nordboreal* område 3
3 Sydboreal* område 3
4 Boreonemoral* område 2
5 Nemoral* område 1

*Boreal tillhör norra barrskogsregionen, boreonemoral tillhör södra barrskogsregionen med blandskog, nemoral tillhör södra lövskogsregionen med ädellövskog. Område 1 fjällskogsregionen. 

Läs igenom beskrivningarna för skyddsformerna naturreservat, biotopskyddsområde och naturvårdsavtal. När du lämnar in din intresseanmälan kan du ange vilken skyddsform som du är mest intresserad av. Sedan fortsätter dialogen med Länsstyrelsen eller Skogsstyrelsen. De kan hjälpa till att beskriva vilken skyddsform som är möjlig och vad som passar dig bäst. 

Har du ett större område, minst 10 hektar, kan naturreservat vara lämpligt. Om området är mindre än så kan biotopskyddsområde passa bättre. Naturvårdsavtal är ytterligare en skyddsform och där spelar områdets storlek mindre roll. 

Om skyddsformerna naturreservat, biotopskyddsområde och naturvårdsavtal

Du kan ladda ner och fylla i en intresseanmälan (för alla skyddsformer). Du kan också använda Skogsstyrelsens Mina sidor (för naturvårdsavtal och biotopskydd i skogen).

Intresseanmälan (pdf 137 kB)

Mina sidor (Skogsstyrelsens webbplats)

Efter att du fyllt i och undertecknat din intresseanmälan skickar du den till det skogsstyrelsedistrikt eller den länsstyrelse där din fastighet finns. Glöm inte att bifoga en karta där det framgår vilket område du vill skydda.

Kontaktuppgifter till din länsstyrelse (Länsstyrelsernas webbplats)

Skogsstyrelsens kontor nära dig (Skogsstyrelsens webbplats)

När din intresseanmälan kommit in registreras den och du får en bekräftelse på att myndigheten tagit emot den. 

Den myndighet som fått din intresseanmälan tar kontakt med dig. Ibland behöver Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen tillsammans bedöma om området uppfyller kraven för naturvårdsavtal, biotopskyddsområde eller naturreservat. Ibland görs ett fältbesök tillsammans med dig. Detta är också ett bra tillfälle för att prata om skyddsform, avgränsning, ditt områdes speciella naturvärden med mera.

Myndigheterna prioriterar i första hand områden med högst naturvärde för formellt skydd. Prioriteringen baseras bland annat på faktorer som närhet till andra områden med höga naturvärden, storlek på området, värdefulla arter, prioriterade skogstyper och områdets betydelse för andra värden, till exempel vattendrag. Myndigheterna behöver även prioritera utifrån aktuellt budgetläge.

Om ditt område har höga naturvärden men inte kan prioriteras budgetmässigt nu, får du gärna stå kvar med din anmälan för en eventuellt ny prioritering senare.

Om ditt område kan prioriteras för formellt skydd

Området avgränsas i dialog med dig som markägare. Därefter värderas området och ersättningen räknas ut. Läs mer om det här:

Skyddsformer för skog med höga naturvärden

När markägare och myndigheter har kommit överens om avgränsning och ersättning kan myndigheterna teckna ett naturvårdsavtal eller fatta beslut om biotopskyddsområde alternativt naturreservat. 

Om ditt område inte kan prioriteras för formellt skydd

Om ditt område inte kan prioriteras för formellt skydd får du reda på det och varför. Ibland är orsaken att det just då inte finns medel till ersättning och du kan välja att stå kvar med intresseanmälan. Du kan välja att bevara naturvärdena som en frivillig avsättning, eller genom hänsyn i brukandet. Vill du göra åtgärder i ditt område med höga naturvärden är det bra att tänka på att de ofta behöver anpassas och kan kräva anmälan för samråd enligt miljöbalken.

Om området har höga naturvärden så gäller dessa regler oberoende av om du lämnar in en intresseanmälan för formellt skydd eller inte. Om naturvärdena behöver skötsel kan det finnas möjlighet att söka ekonomiskt stöd för arbetet, även om området inte kan prioriteras för formellt skydd.

    Länsstyrelsen logotypSkogsstyrelsen logotypNaturvårdsverkets logotype