Vad innebär formellt skydd för mig som markägare?

Granskad: ‎den ‎17‎ ‎maj‎ ‎2024

Många markägare vill fortsätta att ta eget ansvar för den mark där de genom åren har sparat och vårdat naturvärden. För andra kan ett formellt skydd ge flera fördelar. Som markägare kan du till exempel få ersättning för skog du ändå sparar och vill bevara eller som du ändå kanske inte kan bruka.

Att skydda natur kan även ses som kvitto på att du värdesätter hållbarhet och långsiktighet, samtidigt som du kan bevara naturvärden för upplevelser nära dig. Du kan även få hjälp med den naturvårdande skötseln i ett skyddat område. Ofta kan du fortsätta äga marken och även behålla din rätt till jakt och fiske.

Vad skyddet innebär för dig som markägare kan variera mellan de olika skyddsformerna naturreservat, naturvårdsavtal och biotopskyddsområde. 

Vad innebär det att ha ett naturreservat på min mark?

I ett naturreservat gäller vissa begränsningar i din rätt att använda marken. Begränsningarna ser olika ut i varje naturreservat och ska skydda områdets naturvärden och förutsättningar för friluftslivet. Länsstyrelsen kan besluta om föreskrifter som bland annat reglerar dina möjligheter att bygga, stängsla, bedriva täkt, odla upp ny mark, dika, bedriva skogsbruk, använda bekämpningsmedel och anlägga vägar. För en del av dessa begränsningar har du rätt till ersättning enligt särskilda regler. 

Länsstyrelsen kan också besluta att vissa åtgärder ska genomföras i naturreservatet, till exempel slåtter eller viss röjning, för att uppnå syftet med reservatet. Länsstyrelsen kan besluta om att anlägga vandringsleder och rastplatser eller om att genomföra andra åtgärder som underlättar för allmänheten att uppleva naturreservatet.

– Syftet med naturreservatet avgör om det blir några begränsningar i jakt- och fiskerättigheter. I de flesta naturreservat är det tillåtet att jaga och fiska på det sätt som annan lagstiftning tillåter. Vissa typer av jakt kan dock vara förbjuden, till exempel fågeljakt vid fågelsjöar. Begränsningar i jaktmöjligheterna, till exempel under veckosluten, kan också förekomma i områden som är särskilt viktiga för friluftslivet. 

– I normalfallet fortsätter du som markägare att äga marken i ett naturreservat. Däremot finns det delar av ditt nyttjande av din mark som du inte längre får göra, utifrån områdets föreskrifter. Behåller du äganderätten, har du kvar de skyldigheter du har som fastighetsägare. Om du däremot vill sälja det område som ska ingå i naturreservatet tar du upp den frågan vid förhandlingen med Naturvårdsverket. Naturvårdsverket kan då tacka ja eller nej till ditt erbjudande om försäljning. Vid vissa situationer kan Naturvårdsverket ta initiativ till att erbjuda köp av berört område.

– Vi myndigheter vill gärna att du som markägare är delaktig i processen när ett formellt skydd bildas och bidrar med din kunskap om området. Ömsesidigt kunskapsutbyte mellan markägare och myndigheter är en viktig del i dialogen om hur naturvärden bevaras och utvecklas på bästa sätt, samt hur området bör avgränsas.

När det gäller naturreservat samråder Länsstyrelsen med dig och tar fram ett förslag till beslut om naturreservat som innehåller syfte, föreskrifter och en plan för hur naturvärdena ska skötas. Som fastighetsägare får du även möjlighet att yttra dig över förslaget till beslut. Förslag till föreskrifter ligger även till grund för den värdering som görs inför överenskommelse om ersättning.

Föreskrifter är särskilda bestämmelser för att skydda natur- och friluftslivsvärden. De talar om vad som är tillåtet att göra och inte i ett skyddat område. Det finns både föreskrifter som vänder sig till den som nyttjar och brukar området och föreskrifter som gäller alla som vistas i området. Föreskrifterna kan se olika ut från område till område, beroende på vad som krävs för att skydda de värden som finns där – både naturvärdena och våra upplevelser av dem. 

– När naturreservatet är bildat har Länsstyrelsen ansvar för gränsmarkering av området samt ofta för den skötsel som behövs för att uppnå syftet med skyddet. Reservatsgränsen märks ut med målad vit stjärna och stolpar. En skötselplan beskriver vilka åtgärder som behöver genomföras för att syftet med reservatet ska uppnås. Ramarna för förvaltarnas arbete står i beslutet och har diskuterats med dig i förväg. Planen anger när, var och hur åtgärderna bör genomföras. 

Exempel på åtgärder kan vara slåtter, bete eller naturvårdsbränning, eller att anlägga och sköta vandringsleder, parkeringsplatser och rastplatser för friluftslivet. Vissa naturmiljöer som till exempel fjäll, myrar och gamla granskogar kräver normalt ingen eller endast mycket begränsad skötsel.

Oftast sätter förvaltaren upp en informationstavla som berättar om naturreservatet och om vad som gäller för allmänheten. Till mer välbesökta naturreservat tas även informationsbroschyrer och webbsidor fram.

Relaterade sidor

    Länsstyrelsen logotypSkogsstyrelsen logotypNaturvårdsverkets logotype