Arbetet med naturskydd
På regeringens uppdrag skyddar Naturvårdsverket värdefull natur för att långsiktigt bevara den biologiska mångfalden och främja friluftsliv. Vårt arbete leder till att tillgängliga områden finns utpekade, är kända och uppskattade och att naturvärden förvaltas långsiktigt.
Naturvårdsverket och länsstyrelserna leder det offentliga arbetet med naturskydd tillsammans med andra myndigheter. Insatser från kommuner, stiftelser, ideella organisationer, markägare och företag är viktiga bidrag.
Vårt arbete bidrar till gynnsam bevarandestatus för naturtyper samtidigt som förutsättningarna för hotade arter och friluftsliv förbättras. Tillgänglighet för friluftslivet har hög prioritet inom naturskyddet.
Naturvårdsverket tar fram förslag till nya nationalparker. Vi har dessutom ett övergripande ansvar för Sveriges nationalparker genom att bland annat vara fastighetsägare i nationalparkerna, ansvara för varumärket Sveriges nationalparker och finansiera förvaltningen av våra nationalparker.
"I arbetet med att skydda natur strävar myndigheter efter samverkan och delaktighet".
Skyddad natur i över 100 år
I mer än 100 år har det funnits skyddade naturområden i Sverige. År 1909 antog riksdagen en lag om nationalparker och bildade de nio första nationalparkerna. Senare tillkom även möjligheten att bilda naturreservat. Idag finns det drygt 5 000 naturreservat. Genom Sveriges inträde i EU har naturskyddet stärkts ytterligare.