Riksintressen

Granskad: ‎den ‎22‎ ‎maj‎ ‎2024

I riksintresseområdena finns nationellt viktiga värden och kvaliteter. Hänsyn till dessa ska tas i fysisk planering, översikts- och detaljplanering samt vid tillståndsprövningar. Värdena inom ett område av riksintresse får inte påtagligt skadas.

Naturvårdsverket har enligt förordningen (1998:896) om hushållning med mark- och vattenområden med mera till uppgift att ha den nationella uppsikten över mark- och vattenanvändningen inom områdena naturvård, friluftsliv och anläggningar för avfallshantering. I uppgiften ingår ett särskilt ansvar för att lämna uppgifter om områden som enligt 3 kap. 6 § miljöbalken bedöms vara av riksintresse för naturvården och friluftslivet respektive för anläggningar för avfallshantering enligt 3 kap. 8 § miljöbalken. Det nationella uppsiktsansvaret för riksintressen för naturvård och friluftsliv delas med Havs- och vattenmyndigheten. Vad gäller riksintresse för anläggningar för avfall har Naturvårdsverket i dagsläget inte angivit något sådant anspråk. 

Miljöbalkens bestämmelser för särskilda markanvändningsintressen enligt 3 kap.
6 §

Bestämmelserna i miljöbalkens 3 kap. 6 § reglerar hushållningen med mark- och vattenområden där områdets natur- eller kulturvärden eller värden för friluftslivet är av betydelse från allmän synpunkt eller av riksintresse.

6 §   Mark- och vattenområden samt fysisk miljö i övrigt som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras naturvärden eller kulturvärden eller med hänsyn till friluftslivet skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natur- eller kulturmiljön. Behovet av grönområden i tätorter och i närheten av tätorter skall särskilt beaktas.

Områden som är av riksintresse för naturvården, kulturmiljövården eller friluftslivet skall skyddas mot åtgärder som avses i första stycket.

Naturvårdsverkets arbete med riksintresse för naturvård enligt 3 kap. 6 § miljöbalken 

Naturvårdsverkets arbete med riksintresse för friluftsliv enligt 3 kap. 6 § miljöbalken 

Ansvar och roller

Enligt förordningen (1998:896) om hushållning med mark- och vattenområden har Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten ett gemensamt ansvar för att ange och ha uppsikt över områden av riksintresse för naturvård och friluftsliv enligt 3 kap. 6 § miljöbalken. Naturvårdsverkets ansvar omfattar områden på land medan Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för områden som innefattar vatten. I ansvaret ingår att lämna uppgifter till länsstyrelserna om de områden som myndigheterna bedömer vara av riksintresse enligt 3 kap. miljöbalken samt se till att bedömningen är aktuell och vid behov, eller åtminstone vart åttonde år, lämna uppdaterade uppgifter till länsstyrelserna.

Länsstyrelsen ansvarar för den regionala uppsikten och tar även fram förslag till revideringar av riksintressen. Länsstyrelsen ansvarar också för riksintressen enligt 4 kap. miljöbalken. Sådana riksintresseområden finns angivna direkt i lagtexten. Länsstyrelsen ska också verka för att riksintressen enligt 3 och 4 kap. miljöbalken tillgodoses i planerings- och prövningsprocesser där dessa ska tillämpas.

Kommunen ansvarar för att i översiktsplanen ange hur riksintressena ska tillgodoses.

Boverket har det övergripande ansvaret vad gäller riksintressen i Sverige. 

Myndigheternas ansvar vad gäller riksintressen regleras i den så kallade Hushållningsförordningen ( Förordning (1998:896) om hushållning med mark- och vattenområden (riksdagen.se) 

Läs mer om riksintressen på Boverkets webbplats:

Riksintressen är nationellt betydelsefulla områden (boverket.se)

Värdebeskrivningar och geografisk information

Till varje område av riksintresse finns en värdebeskrivning samt en geografisk avgränsning. Dessa hittar du i kartverktyget Skyddad natur.

Skyddad natur

Värdebeskrivningarna är ett viktigt stöd vid planering och prövning. De innehåller framför allt uppgifter om områdets värden, motiven för varför dessa bedöms vara av riksintresse samt vilka kriterier bedömningen grundar sig på. Av värdebeskrivningen framgår också uppgifter om områdets areal, vilka kommuner som berörs liksom förutsättningarna för hur områdets värden kan bevaras och utvecklas men också vad som kan utgöra ett hot mot dess värden. 

Vägledning om påtaglig skada

Naturvårdsverkets handbok ”Riksintresse för naturvård och friluftsliv” (Handbok 2005:5) håller på att uppdateras. Stora delar av handboken är fortsatt aktuella, det gäller kapitel 3 om tillämpningen av bestämmelserna om riksintressen, bl.a. om bedömningen av vad som utgör en påtaglig skada på ett riksintresse. Även kapitel 1 som utgör en generell bakgrundsbeskrivning av miljöbalkens hushållningsbestämmelser är i stort sett aktuell, men här finns mer aktuell vägledning framtagen av Boverket och publicerad på PBL-kunskapsbanken, Tema Riksintresse. 

Kapitel 2 i handboken som rör kriterier m.m. är inte längre aktuellt i de delar som rör kriterier för friluftslivets riksintressen eftersom nya kriterier har beslutats i samband med senaste översynen 2012-2014. När det gäller riksintresse för naturvård pågår en översyn av kriterierna och i väntan på beslut om reviderade kriterier gäller de som anges i handboken från 2005. 

Riktlinjer för översyn 2012-2014 av riksintressen för friluftsliv (pdf)

Naturvårdsverkets handbok 2005:5: Riksintresse för naturvård och friluftsliv  

Boverkets vägledning om riksintressen på PBL-kunskapsbanken: Vad är ett riksintresse? - PBL kunskapsbanken (boverket.se)

Aktuellt

Naturvårdsverket har påbörjat arbetet med att ta fram sektorsbeskrivningar för riksintresse för naturvård respektive friluftsliv. De ska tydliggöra kriterierna för att ange riksintresseanspråk för naturvård respektive friluftsliv, hur processen för att hålla riksintresseanspråken aktuella ser ut samt roll- och ansvarsfördelningen vad gäller förvaltningen av anspråken. Av sektorsbeskrivningen ska också grunderna för det nationella urvalet av områden framgå liksom processen för översyn av urvalet samt revideringar av anspråken i samband med översiktsplaneringen tydliggöras. 

En utgångspunkt för arbetet är regeringsuppdraget om Översyn av områden av riksintresse som redovisade den 15 september 2021. 

Översyn av områden med riksintresse

Naturvårdsverket deltar även i myndighetsgemensamt arbete kring en nationell specifikation för riksintresseanspråk som leds av Lantmäteriet och Boverket.