Planera för klimatanpassning

Sveriges byggda miljö är ofta planerad och uppbyggd efter dagens klimat. Med ett förändrat klimat behöver vi ställa nya krav.

Sveriges klimat blir allt varmare och blötare. I takt med att den globala medeltemperaturen stiger ökar också förekomsten av extremt väder som torka och värmeböljor eller skyfall, vilket i sin tur ökar risken för översvämningar, ras, skred och erosion. Klimatförändringen ändrar därför förutsättningarna för fysisk planering eftersom det vi bygger och planerar för ska finnas kvar i en lång tid. 

Naturens egna lösningar möter flera utmaningar  

I planeringen står vi ofta inför uppgiften att adressera flera samhällsutmaningar parallellt. Kanske handlar det om att minska risken för översvämningar, att skapa förutsättningar för rekreation och social gemenskap och att stärka den biologiska mångfalden – allt på samma gång. Här är lösningar som baseras på naturens egen förmåga att hantera negativa klimateffekter ett viktigt verktyg som kan ha fler funktioner än en teknisk lösning. 

Ett enkelt exempel kan vara att planera en park med en lågpunkt som tillåts svämma över vid kraftiga regn. På så sätt skyddar det omkringliggande hus från översvämningar utan att kräva ytterligare investeringar i tekniska lösningar under mark. Genom markens infiltration renas också nederbörd och snö från miljöskadliga partiklar och ämnen. Samtidigt ger parkens träd skugga och svalka vid varmt väder. 

Ny vägledning om naturbaserade lösningar 

Mer om klimatanpassning

Klimatet förändas i en aldrig tidigare skådad hastighet, men de negativa effekterna av ett förändrat klimat ser vi redan idag.

Till ämnet Klimatanpassning