Internationellt arbete för minskade risker med växtskyddsmedel
Användning av kemiska växtskyddsmedel hör samman med intensifieringen av jordbruket och utgör ett hot mot pollinerande insekter. Inom EU och i Sverige utarbetas strategier, direktiv, regelverk och rådgivning med målsättningen att minska riskerna av växtskyddsmedel för hälsa och miljö.
För att hantera risker för hälsa och miljö omfattas godkännande och användning av växtskyddsmedel av ett omfattande regelverk inom EU och i Sverige som uppdateras kontinuerligt, där skydd av pollinerande insekter ingår i bedömningarna.
Strategin "Från jord till bord"
I EU:s, nya strategi Från jord till bord (Farm2Fork), finns mål om att kraftigt minska användningen av växtskyddsmedel, bland annat genom utveckling av andra växtskyddsmetoder samt ökad ekologisk odling. Alla EU:s medlemsstater arbetar också utifrån Direktivet för hållbar användning av bekämpningsmedel, med åtgärder för riskhantering och implementering av så kallat Integrerat Växtskydd (IPM).
Strategin Från jord till bord (Farm2Fork) (ec-europa.eu)
Direktiv 2009/128/EG för hållbar användning av bekämpningsmedel (eur-ex.europa.eu)
Ett väl fungerande integrerat växtskydd leder till ett minskat behov att använda kemiska växtskyddsmedel, vilket gynnar biologisk mångfald, inklusive pollinatörer. I Sveriges nationella handlingsplan om hållbar användning av växtskyddsmedel är en av målsättningarna att användningen av växtskyddsmedel som är skadliga för pollinerande insekter ska begränsas så att riskerna minimeras.
Föreskrifter om spridning av växtskyddsmedel
I Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2015:2) om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel regleras bland annat fasta och anpassade skyddsavstånd, där anpassade skyddsavstånd som innebär att användaren ska anpassa skyddsavstånden utifrån omständigheterna på platsen för spridning.
Föreskrifterna är generellt utformade och nämner inte omständigheter avseende pollinatörer specifikt. Den särskilda hänsynen som ska tas till pollinatörer utvecklas däremot i vägledningen till föreskrifterna, samt i den så kallade Hjälpredan, som utvecklats av myndigheter tillsammans med företrädare för branschen.
Vägledning vid tillsyn och användning av växtskyddsmedel
Där anges bland annat att särskild hänsyn krävs vid spridning av växtskyddsmedel intill områden med högre naturvärden och då växtskyddsmedel som är giftiga för pollinatörer används intill blommande grödor och bigårdar.
Skydd för pollinerande insekter regleras också genom de användarvillkor för olika växtskyddsmedel som Kemikalieinspektionen beslutar om.
Riskhanteringsåtgärder, info om bifarliga medel (jordbruksverket.se)
Användning av vissa växtskyddsmedel som anses farliga för pollinatörer kan till exempel få villkoret att växtskyddsmedlet inte får spridas på blommande växter där pollinerande insekter aktivt söker efter föda.
Gemensamt myndighetsarbete
Myndigheterna i Sverige bedriver ett arbete med rådgivnings-, utbildnings- och informationsinsatser riktat mot lantbrukare genom bland annat Jordbruksverkets växtskyddscentraler, länsstyrelserna, Greppa näringen och Säkert växtskydd.
Insatserna syftar bland annat till att stödja tillämpningen av integrerat växtskydd. Rådgivningen syftar också till att informera om åtgärder som stärker biologisk mångfald, inklusive förutsättningarna för pollinatörer att överleva i landskapet, vilket bidrar till ökad motståndskraft mot effekterna från växtskyddsmedel.
För att öka kunskaper kring hur växtskyddsmedel påverkar pollinatörer pågår forskning, både internationellt och nationellt, som kommer att ge ökad kunskap om hur både honungsbin och vilda pollinatörer utsätts för växtskyddsmedel i jordbrukslandskapet, samt vilka konsekvenser detta kan få.
Mer information
Integrerat växtskydd
Med EU direktivet för hållbar användning av bekämpningsmedel (Direktiv 2009/128/EC) följer att alla yrkesmässiga odlare i EU ska tillämpa Integrerat växtskydd från 1 januari 2014.
Integrerat växtskydd – för en hållbar användning av växtskyddsmedel (jordbruksverket.se)
Integrerat växtskydd (IPM) handlar om en hållbar användning av växtskyddsmedel. Förebyggande åtgärder kombineras med biologiska, mekaniska och kemiska bekämpningsmetoder för ett hållbart växtskydd som tar hänsyn till ekonomi, hälsa och miljörisker.
Integrerat växtskydd bygger på åtta principer som omfattar förebyggande av problem, övervakning av skadegörare, behovsanpassning av åtgärder och val av de mest miljövänliga metoderna i första hand, samt utvärdering av de bekämpningsmetoder som vidtagits.