Hjälp våra vilda pollinatörer - för kommuner

Granskad: ‎den ‎24‎ ‎juni‎ ‎2024

Kommunerna har ansvar för översiktsplanering av mark och vatten, är ofta stora markägare och fungerar dessutom som förebilder för allmänhet och andra markägare. Här finns information, goda exempel och checklistor som kan underlätta kommunens arbete med att gynna vilda pollinatörer.

Ett långsiktigt arbete för att gynna vilda pollinatörer handlar om att bevara, restaurera och nyskapa livsmiljöer.

Hitta och bevara värdefulla miljöer 

Värdefulla områden kan vara platser med en stor blomrikedom, områden med sandrik jordmån och områden med äldre solbelysta träd. Dessa ytor kan variera i storlek, från flera hektar under till exempel kraftledningar eller längs vägar till små ”restytor” i stadsnära områden. Genom att identifiera värdefulla områden för vilda pollinatörer kan man bevara och förstärka de positiva värden som redan finns.  Det är bättre, lättare och billigare att bevara än att nyskapa biologiska värden. Vid exploatering är det viktigt att områden med höga värden för vilda pollinatörer inte försvinner.

Gott exempel: Plan för arbetet med att gynna vilda pollinatörer

Se över vilka förbättringar som kan göras i kommunägd jordbruksmark och skog

På sin jordbruksmark kan kommunen till exempel restaurera igenvuxna värdefulla ängs- och betesmarker, värna sandiga marker samt se till att arrendatorer har god kunskap om vilda pollinatörer. Exempel på positiva åtgärder för vilda pollinatörer i skogen är att skapa eller sköta skogsbryn, frihugga gamla och solbelysta träd eller plantera blommande träd och buskar. Kommunen kan söka stöd för åtgärder i både jordbruksmark och skogsmark, exempelvis genom miljöersättning till lantbruk, Lokala naturvårdssatsningen (LONA) och stöd till natur- och kulturmiljövårdsåtgärder i skogen (NOKÅS).

Gott exempel: Återinfört bete på gamla betesmarker gynnar vilda pollinatörer

Samarbeta med andra aktörer 

Det behövs åtgärder för att bevara och skapa bra livsmiljöer för vilda pollinatörer även utanför kommunens egna markinnehav. Ofta går det utmärkt att kombinera en pågående verksamhet med att samtidigt sköta marken så att den blir lämplig för vilda pollinatörer. Några exempel på möjliga värdefulla miljöer för vilda pollinatörer är täkter, stationsområden och vägkanter. Kommunens roll i ett samarbete med annan aktör kan till exempel handla om att bidra med kunskap eller informera om LONA-bidrag (Lokala naturvårdssatsningen).

Gott exempel: Satsningar på golfbanor i Nybro kommun

Gott exempel: Nedlagd deponi förvandlas till blomrika ytor som gynnar vilda pollinatörer

Skapa goda livsmiljöer i staden

Eftersom landsbygden förändras och det inte längre är sannolikt att alla arter av vilda pollinatörer kan överleva där är det viktigt att städerna planeras för att kunna bidra till att bevara arter. För att gynna vilda pollinatörer kan kommunen till exempel se till att skapa en lång blomningssäsong, att välja parkväxter som är rika på pollen och nektar och att ta hand om gamla träd. Genom att lägga om skötseln på näringsfattiga gräsmattor kan blomrika ytor, eller stadsängar, skapas. Allra störst blir nyttan om tätortens grönområden får samspela med det omgivande landskapet och bilda en helhet. Blomrika ytor och boplatser behöver också finnas med jämna mellanrum i staden och inte bara på några enstaka platser. 

Rapport: Hur kan vilda pollinatörer gynnas i städer och tätorter - bakgrundsfakta, förslag till åtgärder och goda exempel (pdf 885 kB)

Gott exempel: Gräsmattor blir ängar som gynnar vilda pollinatörer

Ta fram information till kommunens invånare

Alla i samhället kan göra åtgärder som gynnar vilda pollinatörer och den ökade medvetenheten i samhället om läget för våra vilda pollinatörer gör att det är relativt lätt att skapa engagemang. Genom att informera om hur kommunens åtgärder (till exempel att lämna död ved eller längre gräs) gynnar biologisk mångfald kan man få en ökad förståelse från allmänheten. Kommunen kan också använda olika informationskanaler och inspirera till åtgärder i den egna trädgården eller på kolonilotten. 

Att sprida kunskap om vilda pollinatörer

Texten ovan är baserad på rapporten Kommunens arbete med vilda pollinatörer- ett kunskapsstöd, som är framtagen av Naturvårdsverket i samarbete med Centrum för biologisk mångfald inom ramen för regeringsuppdraget för vilda pollinatörer 2020-2022.

Rapporten i sin helhet: Kommunens arbete med vilda pollinatörer  (pdf 26 MB)

I rapporten finns tre olika checklistor som vid behov kan används som stöd i kommunens arbete med vilda pollinatörer. De handlar om övergripande arbete, kommunens jordbruksmark och skog respektive stadens livsmiljöer.