Riktad satsning på åtgärder för hotade vilda pollinatörer 2020-2022

Granskad: ‎den ‎27‎ ‎mars‎ ‎2024

Naturvårdsverket satsade under 2022 ytterligare 11,66 miljoner kronor på att rädda några av landets mest utrotningshotade vilda bin. Under tre år i rad satsades medel för att kunna göra åtgärder som gynnar vilda pollinatörer.

Åtgärdspaketet innebar en förstärkning av länsstyrelsernas arbete med vilda pollinatörer och under de tre åren genomfördes en rad åtgärder i prioriterade områden i åtta län i södra Sverige.

stortapetserarbi-pa-vaddklint-1920x1080.jpg

Bildtext: Stortapetserarbi (Megachile lagopoda) i väddklint, Gotland. Arten bygger bon under stenar, eller stubbar i sandig miljö och honan samlar pollen till sina larver enbart från klintar, vanligtvis väddklint. Där sandmiljöer vuxit igen kan röjning och grävningar behöva ske, där väddklint saknas kan frön behöva sås. Foto: Erik Sjödin.

Prioriterade områden

Satsningen var inriktad på att förbättra förutsättningarna för ett urval av de mest hotade vildbina. Naturvårdsverket fördelade medel till fortsatta projekt med åtgärder för hotade vildbin. Principen är att under tre år bygga vidare på de projekt som startade 2020 och på prioriterade områden som har bra förutsättningar att skapa fungerande livsmiljöer för en mångfald av vilda pollinatörer.

Gemensamt för de prioriterade områdena är att det handlar om varma och sandiga områden med stor blomrikedom och hög biologisk mångfald med förekomst av många sällsynta och hotade arter.

Samarbete om åtgärder i landskapet

De län som under 2020-2022 fick  bidrag för riktade insatser var:

  • Blekinge
  • Gotland
  • Halland
  • Jönköping
  • Kalmar
  • Skåne
  • Västra Götaland
  • Östergötland

Ett viktigt mål var att knyta samman isolerade förekomster till sammanhängande nätverk av blomrika marker där arterna lätt kan hitta föda och sprida sig. För att åstadkomma åtgärder i hela landskapet är det viktigt med samverkan och samarbete mellan markägare, kommuner och andra berörda aktörer som verkar i landskapet. 

Vildbin behöver konkreta åtgärder

Av Sveriges drygt 300 arter av vildbin är en tredjedel hotade. Merparten av de hotade arterna lever solitärt och bildar inga stora samhällen och många av arterna gräver sina bon i områden med blottad sand. Viktiga åtgärder är röjning av igenväxning, grävning för att skapa sandblottor, stängsling för att kunna återinföra bete, slåtter, samt sådd och utplantering av nektar- och pollenrika växter.

Baserat på länens erfarenhet

Inom ramen för Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas arbete med åtgärdsprogram för hotade arter (ÅGP) har myndigheterna byggt upp en ansenlig kunskap och erfarenhet när det gäller att genomföra åtgärder för att gynna vilda pollinatörer.

Det här var en del i regeringens treåriga satsning (2020-2022) på att förstärka förutsättningarna för vilda pollinatörer.