Vad är biobaserad plast?

Granskad: ‎den ‎22‎ ‎juni‎ ‎2023

En biobaserad plast är helt eller delvis tillverkad av förnyelsebar råvara som exempelvis trä, majs och sockerbetor.

De råvarorna innehåller i sin tur biomassa som cellulosa, stärkelse eller socker. Den kan också tillverkas från avfall och biprodukter.

Bioråvara till plast – nuläge och trender (ivl.se)

Konventionell, fossilbaserad plast däremot tillverkas av råolja och naturgas. 

Det finns även biobaserade plaster som består av samma polymerer som fossilbaserade motsvarigheter av exempelvis polypropen. De kallas drop-in plaster. 

Det finns i dagsläget inte någon minimigräns för att en plast ska få kallas biobaserad. Men det krävs ofta ett innehåll på minst 20 procent biobaserat kol för att erhålla olika märkningar och certifieringar för biobaserade produkter. Även om det i dagsläget inte finns någon minimigräns för att en plast ska få kallas biobaserad ska det framgå hur många procent som är biobaserad.

Biobaserade plaster är också plast. Vissa produkter som innehåller biobaserad plast marknadsförs felaktigt som ”plastfria”. Den biobaserade plasten behöver inte vara nedbrytbar utan kan ha designats för att vara lika beständig som annan plast.

Bryts biobaserad plast ned i naturen?

Begreppet bionedbrytbar plast innebär en plast som kan brytas ner biologiskt under vissa förhållanden, exempelvis i en industriell kompost. Efter nedbrytning får man naturliga komponenter såsom vatten och koldioxid. Plastens bionedbrytbarhet beror alltså både på:

  • Om den designats för bionedbrytbarhet eller kompostering.
  • De förhållanden den exponeras för efter att den använts. Ofta krävs hög temperatur och andra specifika förhållanden för fullständig nedbrytning. 

Många tror felaktigt att plast som marknadsförs som ”bionedbrytbar” eller ”komposterbar” kan slängas i naturen eller i matavfallet. Så är det inte:

  • Nedbrytbar plast kan orsaka lika stor skada i naturen som icke nedbrytbar plast eftersom nedbrytning av plasten dels tar tid och dels kräver andra betingelser för att brytas ner än de som förekommer i naturen, vilket ofta är fallet. Det är därför viktigt att inte heller nedbrytbar plast hamnar i naturen. Även felaktig sortering av bionedbrytbar plast kan bidra till läckage av plast till naturen. 
  • Matavfall i Sverige som hanteras av kommunerna behandlas idag generellt genom rötning. Eftersom förhållandena skiljer sig åt mellan en kompost- och en rötningsprocess kan de flesta plaster som bryts ner i en industriell kompost inte brytas ner genom rötning. De allra flesta komposterbara plasterna på marknaden bryts inte heller ner i miljön som råder i en hemkompost, utan det krävs i regel industriell kompostering. I Sverige finns i dagsläget ingen brett utbyggd infrastruktur för industriell kompostering. 

Plast får kallas för bionedbrytbar om den inte bryts ner helt – standardens krav gällande förpackningar återvinningsbara genom kompostering och biologisk nedbrytning (EN13432) tillåter en fraktion under två millimeter (specificerat som ”visuellt icke detekterbara”). En ofullständig bionedbrytning leder till mikroplast och andra syntetiska nedbrytningsprodukter.  

Om du använder biobaserad eller bionedbrytbar plast

Tänk på detta om du funderar på att använda biobaserad eller bionedbrytbar plast: 

  • Det är fortfarande plast. Vissa alternativ marknadsförs felaktigt som ”plastfria”. 
  • Bionedbrytbara plaster behöver ofta industriell kompostering för att brytas ner. Detta behöver framgå i informationen kring produkten. Industriell kompostering är idag mycket ovanligt i Sverige, istället behandlas matavfall genom rötning. 
  • Välj bionedbrytbar plast enbart om den funktionen behövs för produkten. Efterfråga information om vid vilka förhållanden ”bionedbrytbar plast” bryts ner och undersök om det är en fördel i det aktuella fallet. Det bästa alternativet med tanke på resurseffektivitet är material som samlas in och återvinns. 
  • Att en plast är biobaserad betyder inte att den är bionedbrytbar. Biobaserad drop-in plast fungerar bra i materialåtervinningsprocesser.
  • Redovisa alltid andelen biobaserad plast i en produkt! Ofta är det inte 100 procent, vilket gör att marknadsföringen kan bli vilseledande för konsumenten. 
  • Miljöprestandan för olika biobaserade plaster varierar. Be om information om produktens miljöpåverkan, och välj råvaror och produkter med minimal miljöbelastning.

Mer information och tips