Vad kan jag som konsument göra för en hållbar plastanvändning?
Plast är ett material med många fördelar. Det hjälper oss att bevara matens hållbarhet, det gör bilar lättare och plast är nödvändigt i alla våra elektronikprodukter. Men vi måste använda plasten på ett hållbart sätt.
På den här sidan har vi samlat ihop information om saker vi alla kan göra, inom en mängd olika områden, för att bidra i arbetet med att nå en hållbar plastanvändning.
Men först några enkla tips:
- Byt engångsprodukter mot flergångsprodukter.
- Ta tillvara redan tillverkad plast.
- Laga, låna, hyr och köp begagnat.
- Ge plasten ett långt liv.
Många små saker kan tillsammans minska den negativa miljöpåverkan från plast.
Vad är bra och vad är dålig plast?
Den sämsta plasten är den som är onödig.
Det kan vara förpackningar som är för stora, produkter i plast som vi inte alls behöver eller engångsprodukter i plast. Dagens snabba konsumtion leder till en för stor miljöpåverkan i alltifrån att materialen tillverkas till att de ska tas omhand som avfall.
Den bästa plasten är den som är giftfri och som används länge. Återbrukad, återvunnen eller biobaserad plast hjälper oss att få en mer hållbar plastanvändning och minskar vårt beroende av fossila ämnen.
Hur sorterar jag plast?
Plastförpackningar ska sorteras som plastförpackning och annan plast ska lämnas på återvinningscentralen.
Bättre sortering leder till att fler förpackningar har möjlighet att materialåtervinnas och bli till nya förpackningar eller andra plastprodukter.
Sortera därför ut de produkter som är av plast och lämna till rätt insamlingsställe.
Vad händer om jag slänger plast i naturen?
Plast som hamnar i naturen kan ligga kvar väldigt länge och bidrar till att sprida mikroplaster. Plasten hamnar sedan ofta i vattendrag och hamnar till slut i havet. I naturen kan plast skada djur och natur på olika sätt. Mikroplaster som sipprat ut i havet finns kvar i hundratals år och hamnar via fisken på våra tallrikar.
Det är straffbart att skräpa ner, men det finns också en inställning i Sverige att vi inte har ett problem med nedskräpning. Faktum är att det varje år läggs enorma summor på att hålla våra gator, vägar och vägkanter och vår natur fria från skräp.
Naturvårdsverket har under 2023 genomfört en nationell skräpmätning. Resultatet visar att nio av tio skräpartiklar är engångsprodukter av olika slag. Cigarettfimpar svarade för så mycket som 48 procent när man räknar i antal – alltså nästan hälften av allt skräp. Mätningen visade också att två tredjedelar av skräpet på våra gator och torg samt i våra parker innehåller plast.
Vad gäller kring engångsplast?
Vissa plastprodukter är numer förbjudna. Till exempel får man inte längre sälja sugrör, bestick och ballongpinnar i plast. För många av dessa produkter finns det bra alternativ.
Det bästa är att fundera på om man ens behöver produkten. Kanske kan du klara dig utan sugrör eller ta med dig bestick hemifrån?
Det är även förbjudet att använda plastkonfetti utomhus.
Det så kallade engångsplastdirektivet införs löpande och det tillkommer nya produkter och bestämmelser
För dig som är verksamhetsutövare: Vägledning om engångsplast och andra andra engångsprodukter
Plastpåsar och skatten
Regeringen aviserade i budgetpropositionen för 2024 att skatten på plastbärkassar tas bort.
Plastpåseskatten kommer sig av att vi har ett krav på oss från EU att minska mängden plastpåsar. Det beror på att plastpåsar är en av de produkter som bidrar till nedskräpningen.
Den bästa påsen är den du har hemma och den du använder flest gånger.
Sopor slänger du i de tunnare påsarna man köper på rulle. Eftersom de är tunnare går det åt både mindre material och energi vid tillverkningen. Tänk också på att ju bättre du sorterar ditt avfall, desto färre soppåsar går det åt.
Vad är mikroplast och hur undviker jag att det kommer ut i naturen?
Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment, som är upp till fem millimeter stora. Mikroplast kan från början vara tillverkade som små partiklar eller bildas vid slitage eller nedbrytning av plast.
Det här kan du göra för att undvika att mikroplaster kommer ut i naturen:
- Skräpa inte ner. Detta gäller även portionssnus och fimpar. Troligtvis kommer en stor del av mikroplastutsläppen från nedskräpning av större plastföremål, som över tid fragmenteras till mikrostorlek och sedan ofta hamnar i vattendrag och hav.
- Kör mindre bil. Bilkörning bidrar till utsläpp av väg- och däckslitagepartiklar, men även till utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar. När du kör bil, kör mjukare och långsammare. Undvik kraftiga accelerationer och inbromsningar till exempel.
- Välj en lättare bil. En lättare bil ger mindre däckslitage än en tyngre bil, och de drar dessutom ofta mindre bränsle eller energi.
- Fundera på om du verkligen behöver dubbdäck.
- Köp färre kläder och mer second-hand för att minska utsläpp i produktionsfasen. När du köper kläder, välj kläder av bra kvalitet som du kan använda under lång tid och laga när de går sönder.
- Använd en tvättpåse eller tvättmaskinsfilter. Välj bort tvättmaskiner med integrerade torktumlare.
- Du som spelar fotboll – borsta av dig och töm skorna på granulat från konstgräset innan du lämnar fotbollsplanen.
- Du som är båtägare, du behöver inte bottenmåla din båt. Om du ändå väljer att göra det måste du skydda dig själv och vattnet från färgrester.
Läs mer:
Ren båtbotten (havochvatten.se)