Inspiration för att främja flergångslösningar för muggar och matlådor

Granskad: ‎den ‎26‎ ‎juni‎ ‎2024

Här hittar du inspiration och läsning som kopplar till kravet om att erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor. Det känns kanske just nu som att omställningen är långt bort men den är nödvändig och inom en snar framtid kommer det att kännas helt naturligt att hämta i återanvändbara matlådor och muggar.

Det sker mycket nytt på området. På den här sidan samlas inspiration, goda exempel och intressant läsning som kan hjälpa till att se möjligheterna i arbetet med att minska mängden engångsförpackningar. 

Kravet i lagstiftningen om återanvändbara muggar och matlådor riktar sig till den som möter en slutkund men det finns stora vinster även i andra typer av verksamheter att gå över till flergångsförpackningar. 

En av utmaningarna med återanvändningsbara alternativ är tillgången på återlämningsmöjligheter för slutkunden. Ett stort system med många återlämningsplatser har flera fördelar. Implementeringen av ett större system är omfattande och skulle kunna underlättas av att aktörer går samman och tillsammans utvecklar lösningar.  

Har du information som passar att lägga upp på denna sida är du mycket välkommen att höra av dig.

Vår vägledning kopplat till kravet att erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor hittar du här:

Vägledning: Erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor

Ta del av initiativen i omställningen till flergångsalternativ här

Ett flertal nationella och internationella projekt pågår med syfte att ställa om användningen av engångsförpackningar till förmån för flergångsförpackningar. Naturvårdsverket samlar här ett antal exempel på initiativ som pågår eller har genomförts på temat. 

Några av de projekt som omnämns nedan genomfördes innan bestämmelserna om att erbjuda återanvändbar mugg/matlåda var helt utformad. Observera därför att lagstiftningen som nämns i rapporterna inte alltid är uppdaterade med dagens bestämmelser. Länkarna går till sidor utanför Naturvårdsverket. 

Den 10 oktober 2022 välkomnade Naturvårdsverket till ett seminarium om smart take-away av muggar och matlådor. Två projekt handlar om att öka återanvändningen av muggar och matlådor och två handlar om nudging som metod.
Seminariet går att titta på i efterhand här (youtube.com)

Rapporter från de projekt som presenteras:

Policylab för återanvändning av take away-förpackningar (diva-portal.org)

Engångsfri destination för en hållbar framtid (goteborgco.se)

Behavioural insight to promote reusable cups – a field study on reducing the use of single-use cups in Sweden (oneplanetnetwork.org)

Green Nudging Playbook (oneplanetnetwork.org)

10 year framework program:  Behavioural insight to promote reusable cups – a field study on reducing the use of single-use cups in Sweden (oneplanetnetwork.org)

SIS workshop agreement retursystem för återanvändbara förpackningar – hämtmat och dryck (sis.se)

Biobaserade flergångsförpackningar och retursystem för hämtmat steg 1 (bioonnovation.se) 

Nya affärsmodeller för att minska avfallet från engångs take away artiklar (ivl.se) 

Minskad användning av take away engångsförpackningar genom retursystem (ivl.se)

En återanvändningsbar take away-låda? En studie om konsumenters förväntningar rörande en hållbar take away-låda (gu.se)

Master-uppsats om skiftet från engångs till flergångs (lup.lub.lu.se)

Forskningsprojektet REtake som testar återanvändbara muggar och lådor på tre event under 2023 (youtube.com)  

RETAKE – Komplett system för att ersätta engångsprodukter för mat och dryck vid event (resource-sip.se)

Om att dela kök och därmed spara resurser: 
REDUCE: Delade kök för ökad resursanvändning och minskad energiförbrukning - Re:Source (resource-sip.se)

Flergångs istället för engångs för mer hållbara event (mynewsdesk.com)

Från engångs till flergångs (hsr.se)

Informationsträff om nytt krav kring take away-förpackningar (destinationostersund.se)

Here you can find the full study and summary report of the study we launched prior to INC4 and on what we think would be good to specify w/regard to reuse in the treaty. Happy to present these findings to you at any time for a deep dive if needed:

Unpacking Reuse for the Plastic pollution treaty (wwf.panda.org)

Here you can download the “playbook for reuse nudges” – a lesson learnt document from the nudges we tested. (however in German unfortunately):

Mehrweg zum Standard in deiner Gastro zy machen (mehrweg-einfach-machen.de)

Life cycle assessment of reusable plastic food packaging (sciencedirect.com)

Unveiling the Complexities: Exploring LCAs of Reusable Packaging in the Take-Away Sector (zerowasteeurope.eu)

Packaging Reuse vs. Packaging Prevention (zerowasteeurope.eu)

Unveiling the Complexities: Exploring LCAs of Reusable Packaging in the TakeAway Sector (zerowasteeurope.eu)

Ett flertal rapporter från ReLoop på temat återanvändbara förpackningar reloopplatform.org) 

Tyskt projekt för att underlätta en omställning till flerångs take away (esseninmehrweg.de)

Information om det tyska lag-kravet (som liknar det svenska och gäller från och med 1 januari 2023) (umweltbundesamt.de)

The South Africa plastic pact har utfört ett pilotprojekt med återanvändbara diskbara muggar för dryck och kaffe under marknadsevent.
Reusable Cup Project at the Oranjezicht City Farm Market | Plastics Pact (saplasticspact.org.za)

Smart take-aways! Let’s all adopt reusable tableware for our take-aways | Ville de Genève - Site officiel (geneve.ch)

Reuse Takeaways from Circularity 22 | Reusable Packaging Association (reusables.org)
– blogginlägg om möjligheter och utmaningar, samt vad som är aktuellt om återanvändningsbar take away.

Sustainable Packaging Companies | Reusable Packaging Association (reusables.org)
har en sökfunktion på deras sida där man kan hitta företag som jobbar med olika hållbara förpackningslösningar globalt

Nederländska Institutet för hållbara förpackningar: https://kidv.nl/reusable-packaging (kidv.nl)

Material från Håll Sverige rent:

Från engångs till flergångs (hsr.se)

Metod 1: Maten eller kaffet läggs upp på restaurangens tallrik, kopp eller behållare som kunden sedan för över själv till sin egen.

Metod 2: Man kan använda "Kontaktfria metoden" som går ut på att den som jobbar på restaurangen aldrig behöver röra kundens behållare. Här är en kort video som visar principen: 

Contactless coffee (City to sea/Youtube)