Naturvårdsverkets färdplan för en hållbar plastanvändning
Naturvårdsverkets färdplan utgör en samlad bild och en riktningsvisare för vart vi ska och vad vi menar med en hållbar plastanvändning. Färdplanen ska också vara en inspiration till handling.
Avsikten är att skapa en enad förståelse om vilka skiften som behöver ske och vilka utvecklingsområden som är särskilt angelägna att arbeta med.
Ladda ner Naturvårdsverkets färdplan för en hållbar plastanvändning
Färdplanen utgår från befintlig lagstiftning, strategier och mål på såväl nationell nivå som inom EU och globalt. Beslutsfattare inom både näringsliv och offentlig sektor ska kunna använda planen. Bland annat som stöd i vägval, som underlag i strategiarbete och även mer praktiskt kring möjligheter att bidra. Möjligheten ges att även kroka arm och skapa samverkan kring frågor som enskilda organisationer själva inte kan lösa.
En hållbar plastanvändning innebär att plast används på rätt plats, i resurs- och klimateffektiva, giftfria och cirkulära flöden med försumbart läckage. För att nå detta behövs insatser ske inom fyra effektområden; råvaror och produktion med minimal miljöbelastning, resurssmart användning, minskat läckage av plast till naturen samt kraftigt ökad och högkvalitativ materialåtervinning. Varje område beskriver vilka skiften som behöver ske för att vi ska nå målsättningarna samt vilka indikatorer som kommer användas för uppföljning.
En inspiration till handling
Det är inte bara färdplanen som ska inspirera till handling, tanken är också att alla aktörer ska kunna inspirera och stötta varandra. Naturvårdsverket samlar därför in inspel för att kunna visa upp som inspiration.
Dessa inspirerande exempel kallar vi för snöbollar, eftersom vi vill att de ska sättas i rullning och bidra till omställningen till en hållbar plastanvändning.