FN-förhandlingar om globala plastavtalet i Paris

Granskad: ‎den ‎26‎ ‎juni‎ ‎2024

Under 2024 genomför de sista förhandlingar för ett globalt avtal för att minska plastföroreningar.

Plastföroreningar är ett gränsöverskridande problem. Varje år hamnar 5–13 miljoner ton plastavfall i haven. Utan effektiva åtgärder förväntas utsläppen i haven tredubblas till 2040.

2022 påbörjades FN-förhandlingar för ett globalt avtal mot plastföroreningar. Ambitionen är att ta ett brett grepp för att skydda människors hälsa och miljön mot effekterna av plastföroreningar samt bidra till klimatomställningen, den biologiska mångfalden. Beslutet är avgörande för att komma åt de globala problemen med plastföroreningar och för att genomföra Agenda 2030, liksom för att nå Sveriges nationella miljömål. FN:s beslut har satt en ram för de kommande förhandlingarna. 

Det kan innehålla gemensamma globala mål och konkreta åtgärder för en hållbar produktion och konsumtion, med ett speciellt fokus på produktdesign för att öka återanvändning och återvinning, samt främja cirkulär ekonomi. Det globala avtalet kan också komma att stödja framtagandet av nationella handlingsplaner för plast. Naturvårdsverket deltar i förhandlingarna som äger rum cirka två gånger per år, med målet att ett avtal ska vara på plats till 2025.

Här kan du läsa mer om det globala avtalet mot plastföroreningar:

Intergovernmental negotiating committee (INC) on Plastic Pollution | UNEP - UN Environment Programme (extern webbplats)