Ämnesområde

Plast

Plastleksaker
Granskad: ‎den ‎3‎ ‎september‎ ‎2024

Plast är ett viktigt och allmänt förekommande material i vår vardag. Plast kan ha många olika funktioner som bidrar till att lösa olika problem och behov i samhället. Vi använder idag plast på ett sätt som inte är hållbart och slösar med jordens resurser. Plast kommer även i framtiden att behövas i många viktiga funktioner, därför behöver vi se över hur vi använder plasten på bästa sätt.

Naturvårdsverket arbetar för en hållbar användning av plast. På dessa sidor kan du bland annat läsa mer om för- och nackdelarna med plast, hur användningen kan göras mer hållbar och vilken påverkan plast har på miljön.

Naturvårdsverket driver, på uppdrag av regeringen, nationell plastsamordning med syftet att vara en pådrivande kraft i Sveriges omställning mot en mer hållbar plastanvändning. Nationell plastsamordning sprider och samlar kunskap, möjliggör dialog och samverkan för aktörer som arbetar med plast.  Du kan vara med och bidra i det arbetet genom attdelta i seminarier, ta del av informationsutskick och ingå i referens- eller arbetsgrupper.

Miljöproblemen med plast är av global natur. Vi behöver därför arbeta med att att stärka regelverk och andra styrmedel på global, regional och nationell nivå.

Om plast

Största delen av plastavfallet, 87 procent, går till energiåtervinning eller bränsle inom industrin, ungefär 10 procent materialåtervinns och blir ny plast. Pantflaskor i plast och delar av förpackningsplasten är några kategorier som materialåtervinns, totalt materialåtervinns upp till 34 procent av dessa.

Broccoli i plastfolie.

Plast, bra eller dåligt?

Det finns flera exempel på hur plast kommer till nytta för miljön och samhället. Plast är lätt, beständigt och ofta relativt billigt. Men plast är inte alltid det bästa materialet. Baksidan av vår plastanvändning ser vi redan idag, inte minst i världshaven.

Plastens miljöeffekter och miljönyttor

    Mikroplast i miljön

    Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment, upp till fem millimeter. Mikroplast kan från början vara tillverkade som små partiklar eller bildas vid slitage eller nedbrytning av plast. Till exempel konstgräsplaner ger upphov till utsläpp av mikroplaster.

    Regeringsuppdrag

    Nationell plastsamordning

    Naturvårdsverket ska vara en drivande i Sveriges arbete med att nå en hållbar plastanvändning. Här hittar du mer om uppdraget, kommande evenemang med fokus på plast och hur du gör för att delta i till exempel seminarier.

    Om samordningen
    Youtube video

    Hållbar plastanvändning

    Det är hur vi producerar, konsumerar och hanterar plast idag som är orsaken till de problem den bidrar till – rätt använd är plast ett viktigt och värdefullt material. Här beskriver vi hur användningen av plast kan bli mer hållbar och hur olika branscher kan bidra i det arbetet.

    Hållbar plastanvändning
    Hållbar plastanvändning

    Så kan framtidens hållbara plastanvändning se ut

    Vill du visa hur det kan se ut i en framtid när plastanvändningen är hållbar? Naturvårdsverket har tagit fram framtidsbilder för att kunna visualisera det. Ladda ner bilderna och filmerna, de är fria att använda.

    Ta del av materialet
    Illustration av framtidens hållbara plastanvändning

    Rätt plast på rätt plats

    För att nå en cirkulär och hållbar plastanvändning behövs återvunnen råvara och resurssmart användning av plast. Biobaserad och bionedbrytbarplast spelar också en viktig roll. Rätt plast på rätt plats helt enkelt.

    Det här kan du göra som konsument

    Det spelar roll hur du använder plast som privatperson.

    Läs mer
    Plastförpackningar i plastpåse

    Aktuellt om plast

    Här hittar du de senaste nyheterna, publikationerna och evenemangen som handlar om plast. Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer inom plastområdet? Gå med i nationell plastsamordning. 

    Delta i plastsamordningen

    Engångsplast och andra engångsprodukter i Sverige

    Här hittar du information och stöd gällande reglerna om engångsplast och andra engångsprodukter. Engångsprodukters inverkan på miljön ska minska vilket innebär olika krav för olika typer av produkter.

    Erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor

    Från 1 januari 2024 gäller krav kring att kunna erbjuda mat och dryck i återanvändbara muggar och matlådor.

    Data och statistik

    Här hittar du Naturvårdsverkets statistik inom ämnet plast.

    Rapport

    Kartläggning av plastflöden i Sverige

    Totalt materialåtervanns cirka 10 procent av den plast som sattes på marknaden år 2020 och cirka 87 procent gick till energiutvinning på svenska förbränningsanläggningar och som bränsle i cementindustrin.

    Till rapporten
    Balar med plastavfall.
    17▴
    kassar per person 2022

    Förbrukning av plastbärkassar i Sverige

    Förbrukningen av plastbärkassar per person och år ligger redan nu under EU:s målnivå för 2025 på 40 kassar.

    Se fördjupad statistik

    Vägledning och stöd

    Här samlar vi Naturvårdsverkets stöd om hur plastanvändningen kan bli mer hållbar. Våra vägledningar ska göra det enklare att veta hur man ska följa reglerna. 

      Andra myndigheter som jobbar med plastfrågor

      Flera myndigheter har hand om plastfrågor av skilda slag.  Här hittar du några av myndigheterna.

      Relaterad information