Stärkt samverkan för havsmiljön i Östersjön och Nordsjön
Naturvårdsverket har ett 3-årigt uppdrag med bidrag från Havs- och vattenmyndigheten. Uppdraget ska stärka samverkan för att minska påverkan av farliga ämnen på den marina havsmiljön.
Uppdragets syfte är att stärka Sveriges arbete med genomförandet av Helsingforskommissionens åtgärdsplan för Östersjön (Helcom Baltic Sea Action Plan, BSAP) samt Oslo-Pariskommissionens miljöstrategi för Nordostatlanten (Ospar North East Atlantic Environmental Strategy, NEAES). Fokus för Naturvårdsverket är att delta i samverkan gällande havsmiljökonventionernas expertarbete, både nationellt och internationellt.
Internationellt samarbete är avgörande
Farliga ämnen i Östersjöns och Nordsjöns miljö kan komma från närområdet eller transporteras hit från andra platser. Därför är det viktigt att länderna som ligger inom Helcom- och Osparområdet samarbetar, både när det gäller ny kunskap och åtgärder. I det samarbetet behöver också nationella myndigheter som hanterar frågor kopplade till farliga ämnen ingå.
Centrala frågor för uppdraget
Uppdraget kommer att undersöka olika föroreningskällor av farliga ämnen till vattenmiljön som kan ansamlas i sediment och biota. En annan särskilt viktig fråga är Naturvårdsverkets deltagande i arbetet med hotspots under åtgärd HT24 i BSAP. Arbetet syftar till att ta fram gemensamma kriterier för att kunna identifiera de största källorna (hot spots) till miljögifter i den marina miljön för att kunna prioritera åtgärder på bästa sätt.
Helcom och Ospar består av representanter från de länder som gränsar till respektive havsområde samt EU. Arbetet samordnas av ett sekretariat, och genomförs i hög grad i arbetsgupper.
Helcoms arbetsgrupper (helcom.fi)
Ospars arbetsgrupper (ospar.org)
Naturvårdsverket deltar i följande grupper som hanterar farliga ämnen:
- Arbetsgrupper: Ospar HASEC, Helcom Source to sea och Sea based sources
- Expertgrupper: Ospar MIME, Helcom EG-HZ
- Subgrupper: Helcom Hot Spots, Strategic_holistic approach sub-team, Priority substances, substances of emerging concern and screening sub-team och Monitoring, indicators and assessment sub-team
Naturvårdsverket stödjer arbetet i följande projekt:
Vad vill vi uppnå?
Genom att berörda svenska myndigheter samordnas på ett funktionellt sätt i genomförandet av Helcom BSAP och Ospars NEAES leds arbetet mot:
- ett stödjande och pådrivande verktyg som säkerställer att många aktörer gör effektiva åtgärder med stor miljönytta.
- ändamålsenlig information och kunskapsunderlag. Exempelvis samordning av övervakning, åtgärdsarbetet, indikatorer och statusbedömningar.
- ett effektivt arbete genom koordinerat nationellt arbete i god samverkan med andra länder.
- delade kunskaper och erfarenheter.
Det övergripande målet är att återskapa en tillfredställande miljö i Östersjön och Nordost Atlanten.
Samarbeten
I arbetet med farliga ämnen jobbar Naturvårdsverket tätt tillsammans med andra myndigheter så som Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen, Läkemedelsverket, Livsmedelsverket, Sveriges geologiska undersökning med flera.