Fakta om koppar
Genom bättre rening, har utsläppen av koppar från metallsmältverken minskat kraftigt. Trafiken är nu den största spridningskällan av koppar till luft. Varje gång du bromsar kommer koppar ut i miljön.
Koppar är ett metalliskt grundämne som har mycket god ledningsförmåga för värme och elektrisk ström. Koppar används bland annat i dricksvattenledningar, som legeringsmedel och i båtbottenfärger som skydd mot påväxt av alger, havstulpaner och musslor. Koppar ingår även i bekämpningsmedel inom jordbruket och i träskyddsmedel.
Hur påverkas miljön av koppar?
Koppar är en livsnödvändig metall, men för hög kopparhalt är skadligt för vattenlevande organismer. Riskerna för metallpåverkan på organismer är generellt störst i mjuka, närings- och humusfattiga vatten, samt vatten med lågt pH-värde.
Hur sprids koppar i miljön?
Tidigare var metallsmältverken den största utsläppskällan av koppar till luften. Dessa utsläpp har minskat mycket tack vare förbättrad reningsutrustning. Den största källan till utsläpp av koppar i luften är nu trafiken. En stor mängd av dessa utsläpp kommer från bilarnas bromsbelägg då de är belagda med koppar, som sprids till miljön varje gång du bromsar.
De största utsläppen till vatten kommer från avloppsreningsverk samt pappers- och massaindustrin.
Hur påverkas människan av koppar?
Koppar är livsnödvändigt för människor, djur och växter, och såväl underskott som överskott av koppar kan ge negativa hälsoeffekter. Kopparbrist är mycket sällsynt, men kan uppstå i samband med vissa tarmsjukdomar.
Hur får vi i oss koppar?
Koppar finns i alla livsmedel men mest i lever, skaldjur, nötter och kakao. Vi får även i oss koppar genom dricksvatten, kött, fisk, grönsaker och spannmål.
Livsmedelsverket avråder från att använda varmvatten ur kranen till matlagning eller dryck. Mer information och kostråd om koppar kan du få på Livsmedelsverkets webbplats.
Oönskade ämnen, koppar, Livsmedelsverket
Båtbottenfärger och andra kemiskt verkande färger innehåller ett eller flera aktiva ämnen, till exempel koppar. Dessutom kan andra metaller, organiska lösningsmedel och allergiframkallande ämnen finnas i produkterna. Var försiktig när du målar eller tar bort färg.
På Kemikalieinspektionens webbplats kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du målar och hur du tar hand om slipdamm och färgrester.
Miljöarbete mot koppar
Östersjön är ett särskilt känsligt havsområde. Därför har Kemikalieinspektionen vid sin bedömning av båtbottenfärger som kan innehålla koppar, tagit särskild hänsyn till användning i Östersjön. Det finns olika regler för användning av båtbottenfärg på östkusten och västkusten.
Tidigare användes även en organisk tennförening, tributyltenn, TBT i båtbottenfärger. Den är nu förbjuden eftersom den innehåller hormonstörande ämnen som påverkar djurlivet i havsmiljön, även i halter som är så låga att de knappt är mätbara.