Utmaningar och satsningar för att nå miljömål och hållbarhetsmål
Miljötillståndet i skogen påverkas dels av skogsbrukets intensitet och metoder, dels av olika former av naturliga störningar som bränder, stormar, översvämningar, betande djur och skadeinsekter. Det finns dessutom negativa effekter av den pågående klimatförändringen.
Satsningar på att öka variationen i skogsbruket med hyggesfria metoder, arbetet med förbättrad miljöhänsyn till både natur- och kulturmiljövärden vid skogsbruksåtgärder, och arbete med att skapa en sammanhängande grön infrastruktur är exempel på viktiga insatser. Skogar med höga naturvärden kan behöva skyddas genom att skogsägare gör frivilliga markavsättningar eller genom bildandet av formella skydd.
Vissa skogsmiljöer behöver restaureras eller genom naturvårdande skötsel skötas på ett sätt som bibehåller deras värden. Tätortsnära skogar eller andra skogar där många människor vistas kan behöva skötas med anpassade metoder för att bli mer attraktiva och tillgängliga.
Biologisk mångfald, klimatförändringar och klimatanpassning
Skogen och det svenska skogsbruket påverkas av klimatförändringen. Klimatförändringarna är ett växande hot för skogslandskapets arter, därigenom ökar betydelsen av en väl utvecklad grön infrastruktur för att säkerställa arternas spridningsvägar i landskapet.
Skogen och det svenska skogsbruket påverkas av klimatförändringen. Klimatanpassning i skogen handlar om att genomföra åtgärder som ökar skogens förmåga att återhämta sig eller motstå olika störningar.
Naturbaserade lösningar handlar om att skydda, utveckla eller skapa ekosystem samtidigt som biologisk mångfald och mänskligt välbefinnande främjas.
De naturbaserade lösningarna i skogen kan översiktligt delas in i att bevara och skydda skog och variationsrikt skogsbruk. Några exempel på variationsrikt skogsbruk är blandskog, mer lövträd, fler våtmarker, ståndortsanpassning och hyggesfritt skogsbruk.