Skogslandskapet

Skog i fågelperspektiv
Granskad: ‎den ‎11‎ ‎januari‎ ‎2024

Mer än halva Sveriges yta täcks av skog. Dess utseende och vilka träd som dominerar påverkas av vårt klimat och vår historia. 

Människans nyttjande av skogslandskapet har gjort att vissa skogstyper med unika livsmiljöer minskar, vilket påverkar många känsliga och hotade arter negativt. Det finns dessutom negativa effekter av den pågående klimatförändringen.  

FN:s mångfaldspanel IPBES slår fast att förlusten av biologisk mångfald är ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförändringarna. Det är en stor utmaning att bevara den biologiska mångfalden i skogslandskapet, samtidigt som trycket på virkesproduktionen ökar för att förse samhället med råvara.  

Aktuellt

En överblick över utredningar, remisser, regeringsuppdrag och nyheter.

    Utmaningar för miljömål och globala hållbarhetsmål

    Avverkning av skogar med höga naturvärden, fragmentering och minskande livsmiljöer för ett antal hotade arter gör det svårt att nå målet om att bevara biologisk mångfald i skogslandskapet. Men det går att möta dessa utmaningar genom åtgärder för grön infrastruktur, skydd och klimatanpassning i skogen. 

    Den svenska skogen bidrar positivt till klimatarbetet genom att lagra in kol som kan generera långlivade produkter som kan ersätta fossila material. I vilken grad skogen kan bidra till klimatmålen hänger samman med hur man klarar hänsynen till biologisk mångfald.  

    Följande miljömål berör skog 

    • Levande skogar
    • Levande sjöar och vattendrag
    • Myllrande våtmarker
    • Ett rikt djur- och växtliv
    • Begränsad klimatpåverkan

    Mer om Sveriges miljömål

    Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2023 och läget för den biologiska mångfalden i skogen

    Alla rapporter som utgjort underlag till Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2023

    EU-kommissionen har tagit fram en ny strategi för biologisk mångfald för 2030. Naturvårdsverket deltar i arbetet med att utforma och genomföra EU:s strategi i Sverige. 

    Läs mer på sidan om biologisk mångfald

    Den 14 juli 2021 offentliggjorde kommissionen EU:s nya skogsstrategi för 2030. Som ett av den europeiska gröna givens flaggskeppsinitiativ bygger skogsstrategin vidare på EU:s strategi för biologisk mångfald, och det är en central del i ansträngningarna för att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 procent senast 2030.  

    I sitt meddelande lägger kommissionen fram ett antal förslag till åtgärder som ska öka de europeiskas skogarnas storlek och kvalitet och förbättra deras motståndskraft mot utmaningar som klimatförändringar, samtidigt som de stöder de samhällen vars försörjningsmöjligheter är beroende av skogsbruket. 

    Ny EU- skogsstrategi för 2030 16 juli 2021 (pdf hos eur-lex.europa.eu)

    Europeiska rådet antar slutsatser om EU:s nya skogsstrategi för 2030 15 november 2021 

    Grön infrastruktur i skogen

    Grön infrastruktur är nätverk av natur som utformas, brukas och förvaltas på ett sätt så att biologisk mångfald bevaras och ekosystemtjänster främjas i hela landskapet.  I en väl fungerande grön infrastruktur har arter möjlighet att sprida sig och använda landskapets miljöer obehindrat, på land och i vatten.  Naturvårdsverket koordinerar det nationella arbetet med grön infrastruktur. 

    Att arbeta med grön infrastruktur innebär ett nytt perspektiv och arbetssätt - att se helheten i ett landskapsperspektiv. När det finns kunskap om hur nätverken av natur ser ut går det att prioritera insatser bättre och planera mer effektivt. 

    Samverkan mellan markägare och god planering av skogliga åtgärder kan avsevärt förbättra skogens olika värden. Gemensamma kunskapsunderlag ger stöd för var åtgärder gör bäst nytta och var det är viktigt med särskild hänsyn, ett exempel på kunskapsunderlag är information om värdetrakter. Ett varierat brukande i skogslandskapet som utgår från markens naturliga förutsättningar bidrar till grön infrastruktur och kan öka skogens motståndskraft och minska risken för till exempel insektsangrepp, stormar och bränder.  

    Värdetrakter

    En värdetrakt kan beskrivas som ett landskapsavsnitt med särskilt höga ekologiska värden. Värdetrakterna används för samverkan om naturvårdsplanering inom grön infrastruktur, variationsrikt skogsbruk, frivilliga och formella skydd för ett hållbart skogsbruk. 

    Länsstyrelserna har tagit fram kartskikt med värdetrakter som omfattar olika typer av skog, till exempel ädellövskog, tallskog, triviallövskog och annan trädbärande mark. Dessa visas med olika färg i kartskiktet. I en värdetrakt är det ofta lämpligt att prioritera åtgärder som syftar till att stärka den utpekade naturtypen. Det vill säga konkreta åtgärder som stärker den gröna infrastrukturen i skog. 

    Nationella kartskikt med värdetrakter

    Länsstyrelsens samarbetsyta med information om värdetrakter och grön infrastruktur.

    Besök samarbetsytan
    Illustration av en värdetrakt

    Vikten av lövskogar

    Lövskogar kan hålla stora naturvärden och de fyller en viktig funktion i skogslandskapet. Många av skogens hotade arter är knutna till lövträd och lövskogar. Dessutom kan en satsning på att öka andelen lövträd innebära att riskerna för framtida klimatförändringar sprids.

    Lövträden är ofta mer motståndskraftiga mot stormskador och drabbas inte av rotröta. Genom att knyta ihop lövskogar med höga ekologiska värden, satsa på föryngring av löv, eller skötselåtgärder som gynnar löv, på de marker som är utvecklingsbara kan vi få större sammanhängande lövskogsområden i olika successionsstadier.

    Grön infrastruktur

    Ett mer variationsrikt skogsbruk

    En mer variationsrik skog är bättre rustad för klimatförändringar, mer motståndskraftig mot skador och mer upplevelserik.

    Youtube video

    Ett mer variationsrikt skogsbruk

    Ett mer variationsrikt skogsbruk behövs för ett långsiktigt hållbart brukande av skogen. Den brukade skogen behöver ett ökat inslag av lövträd/lövskogar och mer hyggesfria metoder som skapar mer natur- och kulturvärden. Med kulturvärden menas här kulturarvstjänster i form av kvalitetsvirke för byggnadsvård och material från skogen till slöjd. När det finns en större variation i skogen med olika slags träd med olika ålder utvecklas förutsättningarna för en grön infrastruktur där naturvärden finns kvar även utanför formella och frivilliga avsättningar. Blandskogsbestånd i skogsbruket stärker skogens förmåga att generera ekosystemtjänster och att hantera klimatförändringarnas effekter.  

    År 2020 stärkte Miljömålsrådet samarbetet inom sju strategiska områden för att öka takten i miljöarbetet. Projektet "Ett variationsrikt skogsbruk" ingår i det strategiska området "Insatser för grön infrastruktur". 

    Projektet avslutades 2022. Som ett resultat från projektet finns nu ett faktablad framtaget om att skapa naturvärden genom aktiv naturvård, se nedan. Snart kommer även ett faktablad om hyggesfritt skogsbruk.

    Åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper

    Naturvårdsverket har för närvarande 132 gällande åtgärdsprogram. I dessa beskrivs kunskapsläget om arternas och naturtypernas ekologi, hotbild och möjliga åtgärder. Åtgärdsprogram som berör skogen är  62 st.

    Dessa arter behöver speciella åtgärder, som till exempel slåtter eller naturvårdsbränning, för att överleva. Åtgärderna behöver göras på den plats i landskapet där arten eller miljön finns, inte bara inom naturreservat. I varje åtgärdsprogram beskrivs den hotbild som finns mot arterna och de åtgärder som ska göras för att förbättra för arternas livsmiljöer. Hur många och vilka program Länsstyrelsen arbetar med skiljer sig åt mellan länen.  

    Länsstyrelsen genomför åtgärderna tillsammans med markägare och verksamhetsutövare, och samarbetar även med frivilliga organisationer, Trafikverket, Skogsstyrelsen och olika skogsbolag. Åtgärderna och samarbetet är alltid frivilligt. 

    Arbete som berör skogslandskapet

    Skogsproposition

    Proposition från Näringsdepartementet om stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvården i skogen med frivillighet som grund.

    Skogspropositionen från Näringsdepartementet 10 nov 2021

    Vem gör vad?

    Att verka för bevarande och utveckling av biologisk mångfald, grön infrastruktur och ekosystemtjänster i skogslandskapet är exempel på vad Naturvårdsverket arbetar med för att nyttjandet av skogslandskapet ska bli hållbart. Vi samverkar i dessa frågor med till exempel Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen, skogsbruks- och miljöorganisationer.   

    Naturvårdsverkets roll i arbetet med grön infrastruktur handlar om samverkan med olika myndigheter däribland Skogsstyrelsen och Länsstyrelserna som tagit fram handlingsplaner för grön infrastruktur. 

    Skogsstyrelsen ska tillsammans med övriga aktörer medverka i genomförandet av handlingsplanerna och särskilt verka för skogssektorns delaktighet. Dialog och samverkan med markägare och landskapets olika aktörer är avgörande för att nå miljömålen och hållbara landskap.

    Vill du få nyhetsbrevet om grön infrastruktur och ekosystemtjänster?

    Här kan du prenumerera på nyheter om grön infrastruktur och ekosystemtjänster. Du får tips om aktiviteter, material, lärande exempel och forskning.

    Besök vår nyhetsbrevsida och välj "Insatser för grön infrastruktur"