Jordbrukspolitik

Granskad: ‎den ‎11‎ ‎april‎ ‎2024

Sveriges jordbrukslandskap har i hög grad påverkats av både omvärlden och nationella politiska beslut. Numera sker det främst genom EU:s gemensamma jordbrukspolitik, även kallad CAP (Common Agricultural Policy).

Jordbrukspolitiken förnyas vart sjunde år i Sverige och resten av EU. Det skedde senast 2023. Varje land har nu en strategisk plan som beskriver landets jordbrukspolitik. EU:s gemensamma jordbrukspolitik har fokus på miljö och hållbarhet och att vi får konkurrenskraftiga företag som kan producera den mat vi behöver. Naturvårdsverket tycker att det är viktigt att jordbrukspolitiken gynnar de lantbrukare som bidrar med hög miljönytta för att vi ska nå våra gemensamma miljömål.

Strategiska planen för EU:s jordbrukspolitik 2023–2027 (jordbruksverket.se)

Jordbruksverket ansvarar för att betala ut EU-stöd

Jordbruksverket är Sveriges förvaltningsmyndighet inom jordbruk och har ansvar för att följa och bidra till Sveriges utveckling inom jordbruk, djurhållning, fiske, rennäring, trädgård och landsbygd. Jordbruksverket ansvarar för att betala ut EU-stöd till olika stödmottagare. Det handlar till exempel om gårdsstöd som ska bidra till skäliga inkomster för lantbrukarna, nötkreaturstöd och stöd till unga jordbrukare. Man kan också få miljöersättning för skötsel av betesmarker och slåtterängar. En fortsatt skötsel av dessa naturtyper är nödvändig för att vända den negativa trenden för växter och djur i jordbrukslandskapet. Det finns flera andra stöd för jordbruksmark med syfte att gynna miljön. Den gemensamma jordbrukspolitiken finansieras av både EU:s budget och respektive medlemslands nationella budget.

Stöd för jordbruksmark (jordbruksverket.se)

Myndigheter samverkar för hållbart jordbruk

Naturvårdsverket samverkar med Jordbruksverket och andra berörda myndigheter inom flera områden, bland annat inom myndighetssamverkan för hållbart jordbruk. Syftet med denna samverkan är att uppnå ett livskraftigt jordbruk som främjar människors, djurs och växters hälsa och som stärker och bevarar ekosystemen, den gröna infrastrukturen, kulturmiljön och den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet. För att uppnå det genomför vi analyser och framtidsspaningar samt identifierar frågor som är viktiga för att nå social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i jordbruket. I det ingår att följa upp och utvärdera jordbrukspolitiken.

Myndighetssamverkan för hållbart jordbruk (jordbruksverket.se)