Samverkansprojekt 2022
Naturvårdsverket avsätter medel för samverkansprojekt som genomför åtgärder som stärker och utvecklar grön infrastruktur. I år med fokus på restaureringsåtgärder i odlingslandskapet. 10 länsstyrelser runt om i landet beviljas nu bidrag för att i samverkan med andra aktörer genomföra åtgärder som stärker grön infrastruktur.
Om samverkansprojekten 2022
Samverkansprojekten under 2022 har fokus på restaureringsåtgärder i odlingslandskapet, exempelvis naturbetesmarker och slåtterängar. Gemensamt för projekten är bland annat att de till stor del omfattar fysiska restaureringsåtgärder, stärker konnektiviteten i landskapet och stimulerar till fortsatt hävd av mark.
Grön infrastruktur handlar mycket om att olika markägare och andra aktörer samarbetar. Projekten utgörs därför av samverkansprojekt med minst två aktörer för att stärka och öka samverkan. Samtliga projekt har sin grund i de regionala handlingsplanerna för grön infrastruktur och ska bidra till genomförandet av identifierade åtgärder och satsningar för grön infrastruktur.
Projekten ska också vara kunskapshöjande och bidra till ett fortsatt långsiktigt arbete lokalt och regionalt samt bidra till ekologisk funktionalitet.
Beviljade samverkansprojekt
13 samverkansprojekt från 10 länsstyrelser beviljas. Projekten genomförs i områden så att de bidrar till förbättrad konnektivitet i odlingslandskapet - rätt åtgärd på rätt plats! I slutet av varje text om projekten kan du läsa om hur samverkan kommer ske. Alla projekt utgör goda exempel på hur vi tillsammans kan arbeta för att stärka grön infrastruktur och därmed bidra till ökad biologisk mångfald.
Bevarande av gräsmarksvärden på landskapsnivå, Blekinge län
Målet med projektet är att restaurera ett antal igenväxande slåtter-/betesmarker i ett småskaligt odlingslandskap. Restaureringen ska ske genom röjning, huggning och stängsling. De flesta av de utvalda restaureringsobjekten ligger i skogsbygd och har varit för igenväxta för att ingå i eventuella jordbrukarstöd. Alla berörda markägare planerar att släppa antingen nötkreatur och/eller får i de tänkta restaureringsytorna efter genomfört projekt.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Blekinge län i samarbete med markägare.
Beviljade medel: 449 430 kronor till Länsstyrelsen i Blekinge län.
Skapa livsmiljöer och spridningsmöjligheter för odlingslandskapets växter och djur utmed cykelled och gammal banvall, Hallands län
Syftet med projektet är att skapa livsmiljöer och spridningsmöjligheter för arter i odlingslandskapet. Projektområdet ligger utmed en 5 kilometer lång cykelled på en före detta banvall mellan Veinge och Laholm. Inom projektet ska området inventeras, fysiska åtgärder ska genomföras och driftsplan ska tas fram.
Exempel på fysiska åtgärder som kan vara lämpliga inom projektet är avbaning av matjordslager för att blotta sand, ryckning av träd och buskar, insådd av lämplig flora, maskinslåtter, grävning av brandgator och naturvårdsbränning. Syftet är också att vara ett gott exempel som inspiration och kunskap om naturvårdsgynnande skötsel av vägkanter att använda i kommunen som helhet. Den framtida skötseln kommer att anpassas för att gynna den biologiska mångfalden i området och för att förvalta de åtgärder som genomförts längs cykelvägen.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Hallands län i samarbete med Laholms kommun som är markägare.
Beviljade medel: 190 000 kronor till Länsstyrelsen i Hallands län.
Restaurera gräsmarker, Jämtlands län
Syftet med projektet är att restaurera ungefär 20–30 hektar slåtteräng och gammal betesmark, samt att utreda vilka marker som kan vara lämpliga att restaurera i framtiden med fokus på hävdgynnade arter. Projektet ska utöver detta även kartlägga historisk markanvändning och utföra naturvärdesinventeringar med fokus på hävdgynnade arter. Inom projektet ska även befintlig samverkan mellan aktörer stärkas samt att det skapas nya samverkansformer inom gräsmarksvärdetrakten Tänndalen-Bruksvallarna.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Jämtlands län i samarbete med berörda markägare/brukare i Härjedalens kommun och Trafikverket. Ytterligare kontakter med fler aktörer ska initieras under projektet.
Beviljade medel: 300 000 kronor till Länsstyrelsen i Jämtlands län.
Restaurera artrika gräsmarker, Jönköpings län
Syftet med projektet är att restaurera betesmark på fyra fastigheter. Genom att jämföra krontäckningen på ortofoton förr och nu, skapas en uppfattning om hur de aktuella markerna brukades förr och vilka områden som kan vara lämpliga att restaurera. Restaurering kommer att ske genom att avverka igenväxningsträd, röja sly och friställa äldre träd så att området öppnas upp, för att sedan stängslas in och återinföra bete. Fältgentiana är en bra indikatorart som finns i området, och denna kommer gynnas med specifika åtgärder som mossrivning och uppryckning av örnbräken. Försök till återetablering av arten kommer också att göras i en betesmark. Projektet omfattar även kunskapsspridning.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Jönköpings län i samarbete med markägare och föreningen Floraväktarna.
Beviljade medel: 479 950 kronor till Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Förbättrad konnektivitet för pollinerare i landskapet vid Vansö naturbetesmarker, Södermanlands län
Syftet med projektet är att genomföra restaureringsåtgärder i ett stort område för att gynna pollinerare knutna till sandmiljöer. Området är viktigt för torrmarksarter bland insekter. Sandblottor ska skrapas fram där rätt jordmån finns. Hårdare packad sand gynnar bland annat rödtoppebi i området. Sandbäddar skapas för att gynna arter som föredrar lösare sand. Ett utökat och fördjupat samarbete med markägare och arrendator ska ske inom projektet som i sin tur ska ge inspiration till andra och fungera som kunskapsunderlag.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Södermanlands län i samarbete med markägare, Statens Fastighetsverk, Strängnäs kommun samt arrendator/djurhållare.
Beviljade medel: 90 000 kronor till Länsstyrelsen i Södermanlands län.
Restaurera betesmark på Gräsö, Uppsala län
Syftet med projektet är att restaurera naturbetesmarker på två platser (Nybygget och Västerbyn) på Gräsö. Området Nybygget ligger låglänt på gammal havsbotten och översvämmas i perioder. Projektet har för avsikt att både värna värdena knutna till våtmarker och hävdade marker. Efter det att vattennivån sjunker under försommaren och markerna torkat upp är tanken att djuren släpps på. I Västerbyn planeras restaurering i igenväxande holmar och bryn. Åtgärder omfattar putsning av försumpad tidigare vall, frihuggning av värdefulla träd och sly- och buskröjning. Resultatet från restaureringarna blir stängslade och röjda naturbetesmarker med beteshävd. Upplandsstiftelsen kommer att teckna skötselavtal med berörda markägare kring beteshävd av Nybygget.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Uppsala län i samarbete med Upplandsstiftelsen och markägare.
Beviljade medel: 268 000 kronor till Länsstyrelsen i Uppsala län.
Förstärka naturvärde på stäppartad torräng, Västra Götalands län
Syftet med projektet är att förstärka kvaliteten på torrängar, gynna blomning på och i närheten av Natura 2000-områden och reservat samt utöka artrika miljöer. Frånstängsling av blomrika betesmarker kommer att ske under vissa perioder för att gynna blomning och pollinatörer samt naturvårdsbränning av minst tio Natura 2000-klassade torrängar i Ätradalen. Projektet kommer även arbeta för lokala insatser för blomrika miljöer i samhällen och i trafikmiljöer, till exempel genom skyltning och insådd av fröer. Projektet kommer utöver de fysiska åtgärderna även satsa på informationsspridning om vikten av blomrika marker och pollinering.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Västra Götalands län i samarbete med Ulricehamns kommun samt markägare/djurhållare.
Beviljade medel: 150 000 kronor till Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
Stärka kvaliteten av gräsmarker utanför skyddade områden, Västra Götalands län
Syftet med projektet är att stärka kvaliteten av gräsmarker utanför skyddad natur och utöka artrika miljöer i området Valle härad. Slåtter med bortforsling av hö och frånstängsling av blomrika betesmarker är exempel på åtgärder som kommer genomföras. Projektet kommer även att arbeta för lokala insatser för blomrika miljöer i samhällen och i trafikmiljöer, till exempel genom skyltning och insådd av fröer. Projektet kommer utöver de fysiska åtgärderna satsa på informationsspridning om vikten av blomrika marker och pollinering.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Västra Götalands län i samarbete med Skövde kommun, markägare/djurhållare, BioGov Samverkansgrupp Valle.
Beviljade medel: 100 000 kronor till Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
Restaurering av trädbärande betesmark i Kråkeryd, Östergötlands län
Syftet med projektet är att restaurera en igenvuxen betesmark med träd- och buskvärden. Målet är att skapa en träd- och buskrik mosaikartad betesmark med höga biologiska värden som sköts genom hävd på lång sikt. Åtgärderna omfattar naturvårdsgallring där äldre ekar och ersättningsekar gynnas samt äldre träd av tall, apel, fågelbär, oxel och björk.
Området stängslas in efter gallring och väntas vara redo för bete våren 2023. Efter restaurering förväntas området ingå i det ordinarie miljöersättningsystemet. Projektet ska även anordna en fältvandring/guidning för intresserade markägare för att sprida erfarenheter. Området löper längs med den välbesökta turistvägen mellan Gränna och Omberg samt även längs med E4:an, vilket ger många människor möjlighet att ta del av återskapandet av den tidigare landskapsbilden.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Östergötlands län tillsammans med markägare.
Beviljade medel: 278 900 kronor till Länsstyrelsen i Östergötlands län.
Restaurering av trädbärande betesmark och insatser för vedlevande insekter i Limmersnäs, Östergötlands län
Syftet med projektet är att restaurera igenvuxen betesmark med träd- och buskvärden samt hävdgynnad flora. Målet är att skapa en träd- och buskrik mosaikartad betesmark med höga biologiska värden som sköts genom hävd på lång sikt.
Restaureringsåtgärderna omfattar huggning och röjning av sly och unga träd på en 5,3 ha stor yta. Den vedlevande insektsfaunan ska gynnas genom tillskapande av död ved och småbiotoper på 10 platser i området. Området ska sedan stängslas in och väntas vara redo för bete till våren 2023. Efter restaurering förväntas området ingå i det ordinarie miljöersättningsystemet. Projektet ska även anordna en fältvandring/guidning för intresserade markägare för att sprida erfarenheter.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Östergötlands län tillsammans med markägare.
Beviljade medel: 87 000 kronor till Länsstyrelsen i Östergötlands län.
Slåtterängsprojekt Ödeshög - Sjögetorp och Renemo, Östergötlands län
Syftet med projektet är att återuppta och möjliggöra slåtter på flera ytor. Projektet innebär omföring av utmagrade slåttervallar och artrika betesmarker till slåtterängar. Omföringen sker genom borttagning av grässvål, återfyllnad med morän, plantering av pluggplantor och insådd med gräsfrö. Även åtgärder såsom återupptagande av våtmarksslåtter och restaurering i form av slyröjning, borttagning av mindre träd och bearbetning av höga tuvor ingår i projektet.
Utöver restaureringsåtgärderna ska en plantskola för ängsväxter skapas där insamling av lokalt frömaterial, av minst 10 olika arter, sker. Därefter sker uppdrivning av minst 1000 plantor som sedan planteras ut för att stärka växtsamhällena i närområdet. En enkel handledning tas fram i samband med utvecklandet av om hur man själv kan starta en enkel plantskola. Handledningen ska även spridas så att den kan användas av fler markägare. Tillfällen för markägare att besöka plantskolan och slåtterängarna kommer att erbjudas för att sprida kunskap om projektet.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Östergötlands län tillsammans med markägare.
Beviljade medel: 136 250 kronor till Länsstyrelsen i Östergötlands län.
Åtgärder inom gräsmarksvärdetrakten Alnön Söråkerslandet i Sundsvalls och Timrå kommuner, Västernorrlands län
Syftet med projektet är att fler artrika gräsmarker ska restaureras och skötas. Projektområdet omfattar norra Alnön samt Söråkerslandet som utgör en av länets två viktigaste gräsmarksvärdetrakter, men också är viktig värdetrakt för höga lövskogsvärden.
Projektet omfattar åtgärder såsom att röja sly, stängsla in områden, släppa på betesdjur och magra ut vissa marker och slå vid rätt tidpunkt. Projektet ska genom dessa åtgärder skapa ett arbetssätt och samverkan för att få fler artrika gräsmarker restaurerade och skötta på Alnön och Söråkerslandet. Åtgärderna kommer förstärka ett antal lokaler för mnemosynefjäril, men också gynna flera andra gräsmarksarter samt förbättra upplevelsevärden i den tätortsnära naturen på Alnön.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Västernorrlands län i samarbete med Sundsvalls kommun, markägare och djurägare.
Beviljade medel: 350 000 kronor till Länsstyrelsen i Västernorrlands län.
Landskap för guldsandbi och andra pollinerande insekter i Nyckelhultsskogarna, Örebro län
Syftet med projektet är att, med guldsandbi som fokusart, förstärka den gröna infrastrukturen för pollinerande insekter samt deras födoresurser och värdväxter i landskapet Nyckelhultsskogarna. Insatser för guldsandbi kommer även att gynna det mycket sällsynta silvergökbiet som parasiterar på guldsandbi. Projektets åtgärder innefattar bland annat röjning för att utöka arealer och strukturer som kan fungera som födosöksmiljöer för pollinerare, skrapning och eventuellt bränning för att skapa blottad sand som kan fungera som bomiljöer för solitärlevande bin. En mindre del av projektet innefattar även inventering och bekämpning av invasiva växter, till exempel lupiner. Utöver detta ska även en plan tas fram för att långsiktigt upprätthålla skötseln.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Örebro län i samarbete med Askersunds kommun och Sveaskog.
Beviljade medel: 200 000 kronor till Länsstyrelsen i Örebro län.
Kontakt
Har du frågor om samverkansprojekten 2022? Kontakta Ingrid Johansson Horner, projektledare Naturvårdsverket.
Bakgrund grön infrastruktur
Arbetet med grön infrastruktur har under de senaste åren gått in i en ny fas med fokus på att implementera grön infrastruktur i viktiga samhällsprocesser och genomföra åtgärder i samverkan med olika aktörer. Takten i genomförande av åtgärder har ökat samtidigt som flera goda exempel lyfts fram. För att ytterligare skapa incitament för genomförande av åtgärder för grön infrastruktur har Naturvårdsverket för budgetår 2022 avsatt cirka 4 miljoner kronor för att skapa möjlighet att i samverkan mellan olika aktörer genomföra åtgärder av olika slag som stärker värdena i landskapet.
Sammanställning över tidigare projekt
Samverkansprojekt 2021
Öka andelen gräsmarksytor i Östersund och på Frösön, Jämtlands län
Syftet med projektet är att öka andelen gräsmarksytor i Östersund och på Frösön som sköts med slåtter med uppsamling. Genom att magra ut ytorna och slå vid rätt tidpunkt kan man öka förekomsten av gräsmarksarter, exempelvis kärlväxter och fjärilar. Det finns många kommunala gräsmarksytor som behöver en utökad eller annan gräsmarksskötsel för att bibehålla och utveckla naturvärden samt tillhandahålla ekosystemtjänster.
Målet med projektet är att andelen ängsmarksytor ska öka och att skötseln ska ge en ökad biologisk mångfald och därmed bidra till den gröna infrastrukturen i staden och Storsjöbygden.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Jämtlands läns och Östersunds kommun.
Beviljade medel: 310 000 kronor till Länsstyrelsen i Jämtlands län.
Kontaktperson: Malin Fuchs, Länsstyrelsen i Jämtlands län.
Gynna fältgentianabestånd i Norrtälje, Stockholms län
Syftet med projektet är ta fram ett arbetssätt i samverkan samt att restaurera för att få fler artrika gräsmarker. Projektet kommer att gynna ett antal fältgentianabestånd och ge dem större områden att spridas till. Fältgentianan är en av de gräsmarksväxter som minskat mest sedan mitten av 1900-talet i Sverige. Många andra gräsmarksarter kommer att gynnas av samma åtgärder som genomförs för fältgentiana. Projektet genomförs i Norrtälje kommun.
Genom kunskapsspridning och samverkan ska en långsiktig skötsel tas fram som förbättrar den gröna infrastrukturen och säkrar fältgentianans och många andra arters livsmiljöer.
Projektet genomförs av Länsstyrelsen i Stockholms län, Norrtälje Naturcentrum, Botaniska sällskapet och markägare.
Beviljade medel: 340 000 kronor till Länsstyrelsen i Stockholms län.
Kontaktperson: Ylva Berry, Länsstyrelsen i Stockholms län.
Gräsmarkernas gröna infrastruktur i Bygdeträsk-Göksjön-Andersvattnet, Västerbottens län
Projektet ska, i samverkan, stärka och utveckla gräsmarkernas gröna infrastruktur (kvalitet, areal och konnektivitet) i området runt Bygdeträsket, Göksjön och Andersvattnet i Skellefteå kommun. Syftet är att gynna biologisk mångfald och ekosystemtjänsten pollinering.
Projektet kommer att genomföra inventeringar med fokus på att identifiera gräsmarker för restaurering, skötsel- och restaureringsåtgärder på gräsmarker. Information kommer tas fram såsom digital information och underlag på länsstyrelsen webb, praktiska tips och inspiration till egna åtgärder.
Kontakt kommer att tas med markägare, Bygdeträsk byaförening, Bygdeträsk kulturförening, Bygdsiljums motorklubb, Bygdsiljumsbacken, vägföreningar, Skellefteå Kraft och Trafikverket.
Beviljade medel: 150 000 kronor till Länsstyrelsen i Västerbottens län.
Kontaktperson: Emma Vidmark, Länsstyrelsen i Västerbotten.
Ätradalen, Västra Götalands län
Syftet med projektet är att förstärka sambandet mellan olika artrika miljöer, till exempel vägkanter och miljöer som angränsar till artrika marker och skyddade områden, för att gynna biologisk mångfald i landskapet. Med grund i handlingsplanen för grön Infrastruktur har ett geografiskt område i Ätradalen valts ut som projektområde i en av de utpekade värdekärnorna för stäppartad torräng i Ulricehamns kommun. I området finns flertalet artrika vägkanter, naturreservat med stäppartad torräng, flertalet Natura 2000- och objekt inom åtgärdsprogram för hotade arter.
Projektet ska genomföra naturvårdsbränning och skötsel av torrängar och angränsande marker i Ätradalen och åtgärder för att binda samman infrastrukturer t.ex. spridning av ängsfrö från artrika miljöer samt sprida information till verksamhetsutövare och allmänhet.
Samarbetspartners i projektet planeras vara markägare, Trafikverket, Västkuststiftelsen, Ulricehamns kommun, samhällsföreningar, insatser inom åtgärdsprogram för hotade arter samt Länsstyrelsens egen naturförvaltning.
Beviljade medel: 250 000 kronor till Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
Kontaktperson: Marina Bengtsson och Linnea Söderberg, Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
Skötselplanering för gräsmarker i värdetrakt Gammelbo och på Villingsbergs skjutfält, Örebro län
Målet med projektet är att kartlägga gräsmarker med höga och potentiellt höga naturvärden knutna till framför allt fjärilar och kärlväxter inom en utpekad värdetrakt, Gammelbo, och ett område med hög förekomst av arter, Villingsbergs skjutfält. Syftet är att med kartläggningen som grund optimera skötsel och eventuella restaureringar utifrån geografiska och historiska förutsättningar. Ett mål med projektet är också att ta fram lättanvänd metodik för uppföljning av effekter av åtgärder inom värdetrakter för gräsmarker, med utgångspunkt i förekomst av fjärilar och kärlväxter. Syftet är att lyfta vikten av uppföljning inom restaureringsprojekt på landskapsnivå.
Samarbetspartners är Sveaskog, Fortifikationsverket och Centrum för biologisk mångfald (CBM) vid Lantbruksuniversitet (SLU).
Beviljade medel: 205 000 kronor till Länsstyrelsen i Örebro län.
Kontaktperson: Helena Rygne och Daniel Gustafson, Länsstyrelsen i Örebro län.
Ryfors golfbana, Jönköpings län
Syftet med projektet är att främja grön infrastruktur och öka den biologiska mångfalden genom att bland annat gynna pollinerare. Länsstyrelsen och Mullsjö kommun har i samråd med Ryfors golfbana valt ut ett antal åtgärder som framförallt ska gynna pollinerande insekter och därmed bevara och öka den biologiska mångfalden.
Projektet kommer att skapa boplatsområden för bland annat vildbin genom att skapa vegetationsfria sandytor och insektshotell placeras ut. Slåtterängar kommer att anläggas genom frösådd och plantering för att öka andelen blomrik ängsmark, som fungerar som födosöksområden för insekter. Informationsskyltar om grön infrastruktur, biologisk mångfald och pollinerarnas betydelse i naturen kommer att sättas upp vid klubbhuset.
Projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Jönköpings län, Mullsjö kommun och Ryfors golfbana.
Beviljade medel: 114 800 kronor till Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Kontaktperson: Sofia Ellergård, Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Åtgärder i skog
Anpassat skogsbruk i vardagslandskapet, Västmanlands län och Uppsala län
Syftet med projektet är att, i samarbete med markägare, ta fram goda exempel på lämplig, långsiktig förvaltning av skogar i områden som har drabbats hårt av angrepp av granbarkborre. I Uppsala län kan det handla om torrare miljöer i anslutning till åsar och i Västmanland värdetrakter för barrskog med mellanliggande spridningskorridorer.
Projektet ska bland annat ta fram demonstrationsytor av åtgärder som gynnar både ett mer diversifierat och landskapsanpassat skogsbruk och som kan besökas och upplevas av skogsägare. Information kommer tas fram såsom handledning och infoskylt samt på sikt digitala underlag på länsstyrelsen webb.
Samarbetspartners är markägare, Skogsstyrelsen, Upplandsstiftelsen samt Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.
Beviljade medel: 500 000 kronor till Länsstyrelsen i Västmanlands län och Länsstyrelsen i Uppsala län gemensamt.
Kontaktperson: Kristina Hanson, Länsstyrelsen i Västmanlands län, och Sonja Preuss, Länsstyrelsen i Uppsala län.
Utveckling av naturvårdande skötsel och hänsyn för bok- och ekvärden i ett landskapsperspektiv, Skåne län
Projektet kommer att fokusera på naturvärden kopplat till ek och bok i norra Skåne och i södra Småland, men metoden är applicerbart för södra Sveriges skogslandskap. Mål med projektet är att leverera en rapport om vilka skötselbehov som finns och en kravspecifikation för digitalt besluts- och åtgärdsstöd för naturvårdande skötsel i ett landskapsperspektiv.
Samarbetspartners i projektet är Skogsstyrelsen Skånes distrikt/Helge å Model Forest, SÖDRA skogsägarna, Institutionen för Sydsvensk skogsvetenskap SLU, länsstyrelsen i Skåne län och Länsstyrelsen i Kronbergs län. För målgruppens involvering så kommer till bland annat Helge å Model Forests nätverk användas.
Beviljade medel: 540 000 kronor till Länsstyrelsen i Skåne län.
Kontaktperson: Gudrun Berlin, Länsstyrelsen i Skåne län.
Samverkan för trivallövskogens arter i Harrsjö, Västerbottens län
Syftet med projektet är att länsstyrelsen i samverkan med andra aktörer ska genomföra bevarande- och skötselåtgärder inom Harrsjöområdet i Skellefteå kommun för att gynna lövberoende arter. Projektet ska hitta arbetssätt och modeller för samverkan och kommunikation för att stödja arbetet med olika aktörers åtgärder i landskapet. Skogsstyrelsen, Holmen skog, Norra skogsägarna, intresserade privata markägare i området och ideell naturvård kommer att bjudas in att delta. Bland annat ska det bildas nätverk och arbetsgrupper av intresserade markägare och tillsammans med dessa ta fram en plan för fortsatta aktiviteter som höjer kunskapen om skötsel och bevarande av triviallöv, ger inspiration till egna insatser och kännedom om olika möjligheter. Beviljade medel: 210 000 kronor till länsstyrelsen i Västerbotten.
Kontaktperson: Emma Vidmark, Länsstyrelsen i Västerbotten.
Åtgärder i odlingslandskap och skog
Grön infrastruktur på fastighetsnivå, Jönköpings län
Syftet med projektet är att göra grön infrastruktur och grön handlingsplan mer konkret, att visa hur man kan jobba med GI på fastighetsnivå samt att bidra till att den gröna infrastrukturen främjas i ett landskapsperspektiv. En fastighet även kommer att fortsättningsvis användas som demoobjekt för exkursioner och utbildningar för markägare och tjänstemän för att visa på och diskutera konkreta åtgärder för grön infrastruktur.
Projektet kommer genomföra praktiska åtgärder både inom jordbrukslandskap och i skogen. Exempel på åtgärder som kommer att genomföras är att anlägga och stärka brynmiljöer, öppna upp i betesmarker, gynna ädellövträd i bryn och åkerholmar, hamla träd skapa bättre förutsättningar för pollinatörer, testa hyggesfria skogsbruksmetoder och ställa om till lövskog i blandskogsbestånd.
Samarbetspartners är Skogsstyrelsen, Länsmuseet, SLU och markägare.
Beviljade medel: 188 000 kronor till Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Kontaktperson: Sofia Ellergård, Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Åtgärder i mosaiklandskap
Strategiskt arbete för bevarande av Mittlandets mosaiklandskap på Öland, Kalmar län
Projektet är en strategisk insats för att inleda kunskapsuppbyggnad och samarbete kring de höga landskapsvärdena i Ölands Mittland. Avsikten är att stärka den gröna infrastrukturen i området genom att i samverkan ta fram bevarande-, skötsel- och restaureringsåtgärder. I Mittlandet, på mellersta Öland, finns ett utpräglat mosaiklandskap med en lång rad exklusiva miljöer som ädellövskog, hässlen, rikkärr och olika typer av betesmarker, allt från torra och alvarliknande till kalkfuktängar. Detta mosaiklandskap med mängder av forn- och kulturlämningar har en mycket lång hävdhistorik vilket medfört att över 20 procent av landets rödlistade arter påträffats här. Det handlar om en av Sveriges artrikaste trakter som hotas av igenväxning, diken och avverkning. Projektets samarbetsparter är markägarorganisationerna LRF och Södra Skogsägarna samt skogs- och lantbrukare i Mittlandet. Andra viktiga samarbetsparter är Mörbylånga och Borgholms kommuner, Skogsstyrelsen, Ölands Vattenråd, Hembygdsföreningar, den ideell naturvården med flera.
Beviljade medel: 300 000 kronor till Länsstyrelsen i Kalmar län.
Kontaktperson: Susanne Forslund, Länsstyrelsen Kalmar län.
Åtgärder i vattendrag och våtmarker
Våtmarkernas och vattendragens funktion och bidrag till grön infrastruktur, Gotlands län
Målet med projektet är att utreda våtmarkernas och vattendragens funktion och bidrag till grön infrastruktur, i två för sina våtmarker utpekade ”High Conservation Value Areas” på Gotland. Målet är också att ta fram skötselförslag för att stärka våtmarkernas gröna infrastruktur i området. Den förväntade leveransen i projektet är en rådgivning i rapportform.
Projektets samarbetspartner är markägaren till de två fastigheterna: Prästlönetillgångar i Visby Stift.
Beviljade medel: 72 000 kronor till Länsstyrelsen i Gotlands län.
Kontaktperson: Ingrid Thomasson, Länsstyrelsen i Gotlands län.
Anpassad dikesskötsel i jordbruket, Västmanlands län
Målet med projektet är att hitta metoder för skötsel av öppna diken i jordbrukslandskapet. Metoder som är mer effektiva för brukaren, med till exempel minskat behov av återkommande dikesrensningar. Projektet ska medföra ökad biologisk mångfald, minskat behov av återkommande dikesrensning eller störning, större inslag av buskar och träd, minskat läckage av näringsämnen till vattendrag, sjöar och hav från åkrar och därmed en mindre störd dikesmiljö.
Projektets samarbetspartner är Sala Vattenråd samt en brukare av åkern längs Hjulbäcken i Sala kommun.
Beviljade medel: 200 000 kronor till Länsstyrelsen i Västmanlands län.
Kontaktperson: Kristina Hanson, Länsstyrelsen i Västmanlands län.
Förvaltning av det miljöåterställda vattendraget Solälven samt närliggande skogs- och våtmarker, Norrbottens län
Syftet med projektet är att tillsammans med Sveaskog utreda hur man bäst förvaltar det miljöåterställda vattendraget Solälven med närliggande skogs- och våtmarker för att stärka och bevara den gröna infrastrukturen, biologiska mångfalden och viktiga ekosystemtjänster. Målet är att ta fram en Grön Infrastrukturplan för Solälvens avrinningsområde som beskriver områdets förutsättningar (främst markanvändning så som renskötsel, skogsbruk och naturvärden), redovisar förvaltningsförslag samt utreder och presenterar åtgärdsförslag för området. Exempel på åtgärder kan vara fiskeförvaltningsåtgärder, dikesåtgärder, skyddszonsplanering vid älven och närliggande våtmarker samt att ta bort vandringshinder.
Projektets samarbetspartner är Sveaskog.
Beviljade medel: 250 000 kronor till Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Kontaktperson: Amanda Ögren, Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Åtgärder i urban miljö
Företag med mark i exploaterade områden, Jönköpings län
Syftet med projektet att främja grön infrastruktur och öka den biologiska mångfalden genom att bland annat gynna pollinerare. I samråd med länsstyrelsen och Jönköpings kommun utförs lämpliga åtgärder som främjar grön infrastruktur och biologisk mångfald kring företaget Atteviks mark. Här kommer till stor del kommunens mark i anslutning till anläggningen att tas i anspråk. Företaget kommer under året att utföra liknande åtgärder som i sin helhet bekostas av företaget vid deras anläggning på Torsvik. Atteviks som företag kommer agera pilot och dragplåster för att visa andra företag vad som kan göras för att främja den biologiska mångfalden.
Länsstyrelsen kommer även att kontakta mot företag som äger och råder över mark i exploaterade områden och informationsinsatser kommer att riktas till aktuella företag för att uppmuntra dem till att utföra lämpliga åtgärder på sin mark.
Projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Jönköpings län, Jönköpings kommun och företaget Atteviks.
Beviljade medel: 129 400 kronor till Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Kontaktperson: Sofia Ellergård, Länsstyrelsen i Jönköpings län.