Luftkvaliteten i realtid och preliminär statistik
Luftkvalitet mäts timme för timme i ett stort antal svenska tätorter med avancerade mätinstrument. Här visar vi data från dessa instrument i realtid, samt som preliminär statistik per luftförorening.
Preliminära mätvärden om luftkvaliteten i realtid visas för ett flertal tätorter, samt för de nationella stationerna för regional bakgrund. Eftersom mätvärdena levereras direkt från mätstationerna har de inte kvalitetsgranskats och kan därför innehålla fel. Värdena kan dock ändå användas för att ge en indikation om aktuell luftkvalitet.
Här hittar du diagram med de senaste 24 timmarnas data per luftförorening:
Preliminär statistik för innevarande år
De preliminära mätvärden som tillgängliggörs i realtid kan även användas för att beräkna preliminär statistik. Diagram med preliminär statistik omfattar dygnsmedelvärden för den senaste månaden för ett antal föroreningar. I den preliminära statistiken ingår också åttatimmarsmedelvärden för marknära ozon.
Leverans av realtidsdata till Naturvårdsverket
Ett gemensamt indataformat har tagits fram för rapportering av data i realtid till Naturvårdsverkets nationella system. För att data i realtid ska kunna tas emot och presenteras på denna sida, krävs att data rapporteras enligt detta format.
Överföringsformat Luftkvalitetsdata i NRT (docx)
Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet (NFS 2019:9) kräver att kommunerna rapporterar in realtidsdata från sina kontinuerliga mätningar till datavärden för luft. Som EU-medlemsland har Sverige en skyldighet att rapportera dessa realtidsdata till EU.
Realtidsdata till Europeiska Miljöbyrån
Webbtjänsterna som tillhandahåller realtidsdata har flera möjliga användningar. En av de viktigaste är att rapportera data till den Europeiska Miljöbyrån (EEA).
Sedan 2014 har SOS-tjänsten använts för att uppfylla de rapporteringskrav för realtidsdata, som EU ställer på Sverige.
Data tillgängliggörs även via en webbtjänst för utvecklare
De realtidsdata som levereras från mätstationerna till Naturvårdsverket lagras i en nationell databas hos datavärdskapet för luftkvalitet (SMHI). De lagrade data tillgängliggörs via standardiserade webbtjänster. Data finns en så kallad SOS-tjänst (”Sensor Observation Service”) och ett REST-API som utvecklare kan använda för att få tillgång till data och kunna använda data för egna applikationer.