Bens(a)pyren och andra PAH:er – halter i luft och nedfall i regional bakgrund
Bens(a)pyren är klassad som en cancerframkallande luftförorening som släpps ut bland annat från småskalig vedeldning, arbetsmaskiner och trafik. Mätning sker av både nedfall och halter. Halterna är högre i södra Sverige.
Halterna i luft av både PAH (så kallad summa 12, och fr.o.m. 2021 summa 13, se nedan) och bens(a)pyren är högre i södra Sverige än i norr på grund av det större bidraget från långdistanstransport av partiklar som innehåller PAH. Det förekommer en viss mellanårsvariation, främst på grund av de meteorologiska förutsättningarna och en svagt nedåtgående trend går numera att utläsa, dock inte längst norrut.
Miljömålets precisering (0,1 ng/m3) som ett årsmedelvärde för bens(a)pyren har överskridits i de södra delarna av landet under enstaka år på 2000-talet.
Nedfallet av PAH är lägre i norr än i söder. Generellt har den genomsnittliga belastningen varit lägre under senare år, men belastningen varierar något mellan åren. Enstaka år förekommer en högre deposition. Nedfallet av bens(a)pyren följer samma mönster, såväl geografiskt som tidsmässigt, som för PAH.
Bens(a)pyren är en cancerframkallande förorening
Bens(a)pyren är klassat som en cancerframkallande luftförorening. Ämnet ingår i gruppen polycykliska aromatiska kolväten (PAH) som bildas vid ofullständig förbränning. Småskalig vedeldning, storskalig energiproduktion samt trafikavgaser är viktiga utsläppskällor, men långdistanstransporten dominerar halterna i regional bakgrund.
Inom miljöövervakningen bestäms tretton (tidigare tolv) enskilda PAH-föreningar som är vanligt förekommande i miljön, så kallad summa 13, tidigare summa 12. Bens(a)pyren är inkluderat i dessa tretton, men redovisas även separat då detta är ett av de ämnen som är cancerframkallande. Det finns en miljökvalitetsnorm för bens(a)pyren.
Förekomsten av PAH i miljön har, liksom tungmetaller, minskat kraftigt under de senaste decennierna. Trots detta medför den omfattande kemikalieanvändningen i samhället att dessa ämnen har en skadlig inverkan på miljön.
Halterna av PAH i regional bakgrund är högst under den kalla årstiden, vilket bland annat beror på större emissioner från exempelvis förbränning.
PAH (summa 13)
Fenantren, antracen, fluoranten, pyren, bens(a)antracen, krysen, bens(b)fluoranten, bens(k)fluoranten, bens(j)flouranten (sedan 2021), bens(a)pyren, dibens(a,h)antracen, bens(g,h,i)perylen och inden(1,2,3-cd)pyren.
Bens(a)pyren – luft
PAH (summa 12/13) – luft
Bens(a)pyren – nedfall
PAH (summa 12/13) – nedfall
Om data
Data för regional bakgrund är framtagna inom ramen för den nationella miljöövervakningen som finansieras av Naturvårdsverket.
SMHI är, på uppdrag av Naturvårdsverket, datavärd för luft. Mer data kan hämtas via datavärden:
Datavärdskap för luftkvalitet på SMHI:s webbplats
Nästa uppdatering av diagrammet sker hösten 2025.
I ”Nationell luftövervakning – Sakrapport med data från övervakning inom Programområde Luft t.o.m. 2021” redovisas de samlade resultaten från den nationella miljöövervakningen av huvudsakligen regional bakgrund till och med 2021. (Utförare: IVL Svenska Miljöinstitutet AB, ACES Stockholms universitet, SLU och SMHI).