Fakta om svaveldioxid i luft
Svaveldioxid är en färglös och hostretande gas. Svaveldioxid oxideras i atmosfären och bildar svavelsyra, vilket bidrar till försurning av mark och vatten.
Svaveldioxid är en färglös och hostretande gas. Den släpps ut vid förbränning av fossila bränslen och andra svavelhaltiga ämnen. Svaveldioxid släpps ut även från naturliga processer såsom vulkanutbrott. Svaveldioxid oxideras i atmosfären och bildar svavelsyra, vilket bidrar till försurning av mark och vatten.
Källor
Den viktigaste mänskliga källan till utsläpp av svavel är förbränning av svavelhaltiga bränslen som kol och eldningsolja.
I Sverige orsakas majoriteten av svavelnedfallet av utländska källor och internationell sjöfart. De svenska svaveldioxidutsläppen bidrar bara till ungefär 10–20 procent av svavelnedfallet i Sverige. Av de svenska utsläppen är industrin den största källan.
Effekter
I höga halter kan svaveldioxid orsaka andningsbesvär hos känsliga individer, såsom astmatiker. Svavelnedfall leder till försurning av mark och vatten. Detta påverkar även dricksvattnets kvalitet.
Miljökvalitetsnormer
Det finns miljökvalitetsnormer för svaveldioxid både till skydd för människors hälsa och för växtligheten. Normerna är gränsvärdesnormer som inte får överskridas.
I Sverige är halterna av svaveldioxid idag långt under dessa normer.
Svaveldioxid är även relaterad till en av preciseringarna (korrosion) för miljömålet Frisk luft. Preciseringen är ännu inte nått, vilket påverkas bland annat av utsläppen av svaveldioxid.