Hur kan jag minska min klimatpåverkan?
Genom att resa mindre med flyg, förändra dina matvanor och köpa begagnat kan du minska din klimatpåverkan med flera ton per år.
Vad du gör som privatperson är viktigt för att minska de globala utsläppen av växthusgaser. Om du känner att dina val inte har någon betydelse och känns oviktiga, tänk om.
Vår klimatpåverkan i Sverige är högre än det globala genomsnittet. Klimatpåverkan i Sverige är idag i snitt åtta ton koldioxidekvivalenter per person och år. Parisavtalets mål är att hålla den globala medeltemperaturökningen långt under två grader och att sträva mot att hålla temperaturökningen under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid. För att klara 1,5-gradersmålet behöver de genomsnittliga globala utsläppen som ett ungefärligt riktmärke vara högst ett ton per person år 2050.
Ansvaret för att minska utsläppen ligger inte endast på konsumenten utan delas även med den offentliga sektorn och näringslivet. De utsläpp som inte kopplar till hushållens konsumtion är svårare att påverka själv som till exempel utsläpp från byggande av infrastruktur eller konsumtion inom den offentliga sektorn.
Vad kan jag göra för klimatet?

Våra resvanor har störst klimatpåverkan
Flygresor är för många den största källan till utsläpp. Till exempel släpper en tur-och-retur-resa till södra Spanien i genomsnitt ut motsvarande cirka ett ton koldioxidekvivalenter per resenär.
Du kan minska din klimatpåverkan från flygresor genom att
- resa mindre med flyg
- välja ett närmare resmål
- välja den resa som har så få mellanlandningar som möjligt.
Beräkna klimatpåverkan från semestrar (klimatsmartsemester.se)
Flygutsläppskalkylator (icao.int)
Att välja tåget eller annan kollektivtrafik är alltid bättre än att resa med en bensin- eller dieseldriven bil. Ska du åka bil så är det bättre att samåka, välja en elbil eller en bränslesnål bil. En medelstor bil släpper i snitt ut nästan två kg växthusgaser per mil. Om en familj reser ungefär 2 000 mil om året motsvarar det fyra ton per år.
Du kan beräkna dina utsläpp av växthusgaser och jämföra dem med andra transportslag i beräkningsverktyget nedan.
Ladda ner en schablonmall för beräkning av koldioxidutsläpp (xlsx)
Vad vi äter spelar stor roll för klimatet
Vår konsumtion av livsmedel, både vad vi äter och hur det vi äter har producerats, är viktiga faktorer för minskad klimatpåverkan på både global och nationell nivå. En annan viktig faktor utöver att göra medvetna kostval är att minska matsvinnet.
Att minska vår totala konsumtion av vissa livsmedel såsom rött kött, som har ett högt klimatavtryck, och att främja en mer växtbaserad kost har stor betydelse för att få ner våra utsläpp och kan även vara betydelsefullt för folkhälsan. Samtidigt bidrar betande djur som hålls på rätt marker till miljönyttor, såsom öppna landskap och ökad biologisk mångfald.
Kunskap om olika livsmedels genomsnittliga klimatpåverkan går att finna i en klimatdatabas för livsmedel som Research Institute of Sweden (RISE) tagit fram. Här framgår det att rött kött har ett högt klimatavtryck per kg ur ett livscykelperspektiv, men även att klimatavtrycket för nötkött från Brasilien är betydligt högre än om produktionen skett i Sverige. För en bättre helhetsbild så finns möjligheten att kombinera ett livsmedels klimatavtryck med uppgifter om näringstäthet och påverkan på biologisk mångfald.
RISE klimatdatabas för livsmedel (ri.se)
För att uppnå en hållbar konsumtion och produktion av livsmedel krävs en helhetssyn som innebär att vår globala och nationella livsmedelsförsörjning tryggas samtidigt som utsläppen av växthusgaser minskar och den biologiska mångfalden bevaras.
Information om hållbar produktion och konsumtion av livsmedel samt aktuell statistik finns i Jordbruksverkets statistikdatabas:
Hållbar produktion och konsumtion av mat (jordbruksverket.se)
Hur vi väljer att bo påverkar klimatet
Att bo på en mindre yta och att byta till en mer klimatsmart uppvärmning kan ha stor betydelse beroende på hur ditt nuvarande boende ser ut.
Du kan minska din energianvändning genom att
- sänka inomhustemperaturen något
- täta fönster och dörrar för att minska uppvärmningsbehovet
- hushålla med varmvatten och använda diskmaskin i stället för att diska under rinnande vatten
- tvätta dina kläder i en lägre temperatur och hänga din tvätt i stället för att torktumla
- hålla rätt temperatur i dina vitvaror: minus 18 grader i frysen och plus fyra grader i kylen.
Vid köp av möbler, elektronik och andra apparater, tänk på att återbruk och köp av begagnat alltid är bättre än att köpa nytt. Reparera i stället för att byta ut dina vitvaror när det går och byt ut gamla vitvaror mot mer energieffektiva när det väl är dags.
Energieffektivisering i bostäder och lokaler
Hitta din lokala energi- och klimatrådgivare (energimyndigheten.se)
Hur elen du använder har producerats påverkar också klimatet. Välj miljömärkt el eller investera i egen produktion av förnybar el genom att installera solceller på tak eller mark.
Effektiv energianvändning för hushåll (energimyndigheten.se)
Konsumtion av textilier bidrar till negativ miljöpåverkan
Varje svensk konsumerar över 11 kilo textil per person och år. Genomsnittligt används ett klädesplagg inom EU bara sju till åtta gånger. Den höga konsumtionen bidrar till flera miljö- och hälsoproblem.
För att din textilkonsumtion ska bli mer hållbar behöver du
- använda dina plagg länge
- köpa begagnat i stället för nytt.
Våra besparingar påverkar klimatet
Hur du sparar dina pengar påverkar också klimatet. I stor utsträckning bidrar våra besparingar idag inte till den omställning som krävs för att nå klimatmålen. Oavsett om du har pengar på ett sparkonto, i en fond eller i aktier i ett företag, kan de vara både till nytta och till skada för klimatet.
Du har rätt att begära en redovisning av hur dina pengar förvaltas. Om pengarna används på fel sätt eller om förvaltaren inte kan redogöra för hur de används kan du kräva en förändring eller byta bank och fondförvaltare.
Klimatkompensera som en sista utväg
Det är alltid bättre att undvika att ge upphov till utsläpp om du vill minska din klimatpåverkan. Men vissa väljer att klimatkompensera.
Att klimatkompensera innebär att du betalar för att bidra till minskade utsläpp i en verksamhet som inte är kopplad till den aktivitet som kompenseras. Detta är oftast projekt som ökar upptag i skog och mark eller minskar utsläpp genom ökad förnybar energi eller energieffektiviseringar.
Lär dig mer om din klimatpåverkan
Du får fler tips på hur du kan minska din klimatpåverkan hos Konsumentverket. Med hjälp av IVL Svenska Miljöinstitutets Klimatkontot samt WWF:s och SEI:s Klimatkalkylator kan du räkna ut dina egna utsläpp.