Klimatet och energin

Granskad: ‎den ‎27‎ ‎december‎ ‎2023

Energi används i alla delar av samhället, men framförallt i bostäder och lokaler och inom industrin, samt för transporter. Det finns många energislag. Alla påverkar miljön och klimatet, men olika mycket och på olika sätt.

De olika energislagen påverkar miljön och klimatet vid utvinning, omvandling, distribution och användning. Förbränning av olja, kol, torv och fossilgas (naturgas), så kallade fossila bränslen, är den största källan till utsläpp av koldioxid, svaveldioxid och kväveoxider i Sverige. Utsläppen påverkar klimatet, ger upphov till försurning av skog och mark och orsakar hälsoproblem. De största utsläppen av växthusgaser (främst koldioxid) från el- och fjärrvärmeproduktion kommer från förbränning av avfall eftersom det innehåller mycket plast som är tillverkad av fossila bränslen.

Sveriges elproduktion baseras till stor del på energikällor med låga utsläpp av växthusgaser, som vattenkraft, vindkraft och kärnkraft. Den el som produceras tillsammans med fjärrvärme i kraftvärmeverk, samt i industrin, kommer till största delen från biobränslen. Koldioxidutsläpp från biobränslen förstärker inte växthuseffekten och klimatförändringarna, men biobränslen orsakar utsläpp av kväveoxider och partiklar samt små utsläpp av växthusgaserna metan och lustgas.

Utsläpp av växthusgaser från el och fjärrvärme

Klicka här för mer detaljer

      Vägen framåt

      För att minska miljöpåverkan från energiförsörjningen behövs många olika åtgärder, till exempel effektivare användning av energi och transporter, ökad andel förnybara energikällor och bättre rening av utsläpp.

      En effektiv energianvändning är viktig även när förnybara energikällor och kärnkraft används, eftersom de också påverkar miljön. Ett byte till biobränslen minskar exempelvis inte utsläppen av luftföroreningar och kärnkraftverk ger avfall som är farligt för lång tid framåt.

      Sverige behöver producera mer el från vindkraft och andra förnybara energikällor. Solenergi står än så länge för en liten del av Sveriges elproduktion, men den blir allt viktigare.

      Naturvårdsverkets roll

      Naturvårdsverket har en central roll i arbetet med att genomföra och utveckla den klimatpolitik som beslutats av EU, riksdag och regering. Naturvårdsverket ansvarar även för ett antal frågor inom energiområdet, till exempel småskalig vedeldning, stora förbränningsanläggningar och kväveoxidavgiften.

      Energifrågan berör många sektorer i samhället och påverkar möjligheten att nå flera av miljömålen. Därför samarbetar Naturvårdsverket med andra berörda myndigheter på området, bland annat Energimyndigheten och Boverket.

      Styrmedel för minskad miljöpåverkan inom energiområdet

      Naturvårdsverket medverkar i utvecklingen av styrmedel och följer upp hur de påverkar utsläppen av växthusgaser. Inom energiområdet arbetar Naturvårdsverket bland annat med investeringsbidrag, handel med utsläppsrätter och gränsjusteringsmekanismen för koldioxid samt vägledning, tillståndsprövning och tillsyn enligt miljöbalken.

      Scenarier för minskad förbränning av fossil plast i el- och fjärrvärmesektorn

      Naturvårdsverkets rapport presenterar olika åtgärders potentialer att bidra till att nå Sveriges klimatmål 2045. Här hittar du länk till rapporten samt till det webinarium då rapporten presenterades.

      Läs mer om klimat och energi

      Statistik