Rapportera hur det går
När du fått stöd från Klimatklivet behöver du rapportera till oss hur det går. Här hittar du information om hur du läges- och slutrapporterar eller anmäler ändringar.
Lägesrapportera
Var sjätte månad från och med det datum då du fått beslut om stöd, ska du skicka en lägesrapport till din länsstyrelse. Lägesrapporten ska innehålla aktuell tid- och aktivitetsplan. Du ska också bifoga redovisningsunderlag, till exempel utdrag ur huvudbok eller verifikationslistor som visar alla upparbetade kostnader. Vilka uppgifter och underlag som ska bifogas framgår av blanketten för lägesrapportering.
Du får inte besked om rapporten är godkänd, men vi hör av oss om vi har några frågor.
Ladda ner blanketten till din dator innan du fyller i den.
Slutrapportera
Ditt klimatklivsprojekt ska slutrapporteras när det är färdigt. Tidsfristen för slutrapportering framgår av ditt bifallsbeslut och kan variera mellan 1–3 månader efter åtgärdens slutdatum. Slutrapporten är grunden för ditt slutgiltiga stöd.
Tillsammans med slutrapporten ska du bifoga handlingar som styrker investeringskostnaderna. I ditt beslut framgår det hur kostnaderna ska redovisas. Samtliga uppgifter du ska lämna i slutrapporten framgår av blanketten för slutrapportering. Bifoga gärna bilder på åtgärden när du slutrapporterar.
Vi hör av oss om slutrapporten behöver kompletteras. När granskningen är klar får du besked genom ett beslut.
Ladda ner blanketten till din dator innan du fyller i den.
Blankett för PC
Blankett för Mac
Redovisa kostnader
Alla kostnader som redovisas i läges- och slutrapporter ska leda till att nå målet med ert Klimatklivsprojekt. Här finns information om vilka kostnader som berättigar till stöd:
Anmäl ändring
Om tidplanen inte håller eller om du behöver göra ändringar under projektets gång ska du informera länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Kontakta oss även om du vill förändra genomförandet av din åtgärd eller om uppgifter om projektet har ändrats.
Det är viktigt att vi så snart som möjligt får information om förändringar i projektet. Vi kan inte garantera att en förfrågan om förändring av tidplan eller genomförande kan godkännas och därmed finns en risk att stödet uteblir eller återkrävs om åtgärden inte kan genomföras som planerat. Det är därför viktigt att ni har en väl genomarbetad tids- och kostnadsplan när ni skickar in er ansökan.
Exempel på ändringar som ska anmälas:
- Ändrad tidplan.
- Åtgärden avbryts.
- Åtgärden kan inte genomföras som planerat.
- Investeringskostnaden visar sig avvika i betydande utsträckning jämfört med ansökan.
- Ändrat antal laddpunkter, effekt eller koordinater.
- Den slutförda åtgärden beräknas generera ett annat rörelseresultat än beräknat.
- Ny kontaktperson.
- Ändrad e-postadress (det är avgörande att vi har rätt kontaktinformation).
- Förändrad organisation och/eller ändrade organisationsuppgifter såsom företagsnamn eller firmatecknare.
Skicka information om ändring eller försening till Naturvårdsverkets kundtjänst med en kopia till aktuell handläggare och berörd länsstyrelse.
När betalas stödet ut?
Stödet från Klimatklivet betalas ut i nära anslutning till att kostnaderna för investeringen uppstår. De planerade utbetalningarna framgår i beslutet om stöd.
Som mest kan 75 procent av stödet betalas ut innan en åtgärd har slutförts. Kvarvarande stöd betalas ut efter slutrapportering och beslut om slutligt stöd.
Kontroller på plats
Naturvårdsverket gör regelbundet kontroller på plats i de projekt som fått stöd från Klimatklivet. Det är ett komplement till läges- och slutrapporter för att säkerställa att projektet genomförs i enlighet med ansökan och att klimatnyttan uppnås.
Varje år genomför Klimatklivet omkring 120 kontroller i de projekt som fått stöd. Kontrollerna är fördelade på samtliga län i Sverige.
Kontrollerna genomförs alltid för åtgärder som får 10 miljoner kronor eller mer i stöd. De genomförs även på
- ett urval av åtgärder där stödmottagaren sökt stöd vid upprepade tillfällen
- åtgärder med återkommande kontaktpersoner eller firmatecknare
- åtgärder där stödmottagarens beslutsvillkor inte har efterlevts
- slumpmässigt utvalda åtgärder.
Kontrollerna är viktig del av uppföljningen och riskhanteringen inom Klimatklivet.
Vid kontrollerna deltar du som är stödmottagare, handläggare från din länsstyrelse och handläggare från Naturvårdsverket.
