Cirkulära flöden

Granskad: ‎den ‎8‎ ‎mars‎ ‎2024

Omställning till cirkulära produktionssätt är åtgärder som ofta är klimateffektiva eftersom de kan minska utsläppen i flera led. Åtgärderna ger fler goda miljöeffekter.

Resultat 

  • 135 åtgärder har beviljats stöd. 
  • De förväntas minska utsläppen med 985 000 ton koldioxid per år. 
  • Gör avfall till en tillgång 

Under de senaste två åren är cirkulära flöden det område som bidragit allra mest till utsläppsminskning inom Klimatklivet. Vissa av åtgärderna är stora projekt som omfattar hela processer.  

Åtgärderna inom cirkulära flöden har ökat. Det kan handla om anläggningar för återvinning av textil, plast, grön betong eller andra material.  

Exempel på investeringar som fått stöd är anläggningar för sortering av avfall, produktion av biokol och återvinning av råvaror i gummiprodukter. Totalt beräknas dessa åtgärder bidra till att minska utsläppen med 985 000 ton koldioxid per år.

Avfall blir tillgång

Borlänge Energi i Dalarnas län har investerat i en slurrymaskin som gör det möjligt att framställa biogas av matavfall från hushåll i kommunen. Denna investering beräknas minska utsläppen med 4 400 ton koldioxid. Vissa åtgärder minskar också utsläpp från tidigare bristande avfallshantering. I Lund används till exempel biologisk teknik med bakterier för att minska metanutsläpp från en nedlagd soptipp. 

Batteriåtervinning sluter cirkeln 

Utsläppen från transportsektorn behöver minska genom bland annat elektrifiering av fordon. Batterier i laddbara bilar behöver hanteras hållbart i ett cirkulärt system. Vi behöver också minska beroendet såväl av nya gruvor som av konfliktmineraler. Naturvårdsverket har beviljat bidrag till Northvolt för att bygga en batteriåtervinningsfabrik i Skellefteå. Där ska företaget återvinna batterier i laddningsbara bilar. Åtgärden beräknas minska koldioxidutsläppen med 53 800 ton per år.

Klimatklivet

Cirkulärt flöde minskar koldioxidutsläppen

Omni Polymers använder en ny metod för att återvinna granulat av det som tidigare brändes upp. Med en ökad cirkularitet kan återanvändningen av material öka och mindre material behöver nyproduceras.

Cirkulärt plastflöde (sverigesmiljomal.se)
Händer håller i polyolefingranulat
Logotyp, EU