Laddstationer för personbilar, lastbilar och bussar
Antalet elfordon på de svenska vägarna ökar men de behöver bli ännu fler. För att det ska vara möjligt behöver laddinfrastrukturen fortsätta byggas ut. Elektrifieringen är en avgörande del i omställningen till fossilfria transporter.
Resultat
- Över 252 000 nya laddpunkter.
- 19 151 av laddpunkterna är för publik laddning, 213 908 är laddpunkter för laddning för boende och anställda och resterande rör laddning inom verksamheter och för eget bruk.
- Över 830 av laddpunkterna är för tunga fordon som bussar och lastbilar.
- Beräknas minska utsläppen med 492 000 ton koldioxid per år.
En av de viktigaste faktorerna för att fler ska välja att köra elfordon är att det finns möjlighet att ladda och då behöver infrastrukturen finnas på plats.
Antalet laddstationer har ökat med hjälp av stöd från Klimatklivet. Det gäller såväl laddning för personbilar som laddstationer för tyngre fordon som bussar och lastbilar.
Sedan 2022 har allt fler laddstationer med hög effekt fått stöd, det vill säga laddstationer där det går snabbt att ladda bilen när det behövs, till exempel vid en längre resa.
Den laddinfrastruktur som Klimatklivet gett stöd till beräknas minska utsläppen med 492 000 ton koldioxid årligen. För att ställa om hela transportsektorn behövs åtgärder på bred front – elektrifiering, vätgas, ökad tillgång på biodrivmedel, och effektivare, samordnade transportlösningar. Genom laddstationerna som Klimatklivet delfinansierat byggs nätet av infrastruktur för laddning ut i hela landet och gör det enklare för fler att köra elbil.
Snabbladdare gör det lättare att nå fjällen
En ny snabbladdare i Arvidsjaur ökar möjligheterna att köra elbil i hela landet. Stödet från Klimatklivet på cirka en halv miljon kronor, var avgörande för att laddaren skulle komma på plats.
Laddningsstationer i flerbostadshus
Familjebostäder i Göteborg har satt upp laddningsstationer i ett av sina boendegarage i centrala Göteborg.