Byte till fossilfritt bränsle
Många fastigheter, lantbruk och mindre industrier använder sig idag av oljeeldade pannor i uppvärmning eller framställningsprocesser. Investeringsstöd från Klimatklivet bidrar till att många verksamheter kan genomföra investeringar som behövs för att konvertera till förnybar energi och minska utsläppen av växthusgaser.
Resultat
- 1 364 aktörer har beviljats stöd
- Åtgärderna beräknas minska utsläppen med 387 000 ton koldioxid per år
Hittills har Naturvårdsverket beviljat investeringsstöd till 1 364 åtgärder för att byta till fjärrvärme, biobränslepannor eller andra förnybara bränslen till processer inom industri och lantbruk. Energikonverteringar som dessa är några av de vanligaste åtgärderna som får stöd från Klimatklivet.
Det finns fortfarande ett stort antal pannor kvar i Sverige som drivs med fossila bränslen, trots att många uppvärmningslösningar har ersatts med förnybara alternativ. Det finns alltså god potential för att utsläppen minska ytterligare inom det här området när de byts ut.
Energikonverteringar är ofta ekonomiskt bra investeringar för företag och andra verksamheter på längre sikt. På kort sikt kan investeringarna vara dyra och inte lönsamma. Därför är detta ett område där Klimatklivet kan bidra på ett effektivt sätt.
Från oljepanna till bergvärme för brödproducent
Tunnbrödstillverkaren Mjälloms tunnbröd är ett av många mindre företag som nu byter uppvärmningslösning från oljepanna till bergvärme.
Slakteriet ersatte olja med pellets
Trots en högre investeringskostnad valde JM’s Kött & Chark att gå vidare med en ny pelletspanna.
Energicentral viktig för både klimat och företag
Kopparbergs bryggeri har bytt oljeeldning mot träpellets och spillvärme tas numera tillvara med ett lokalt fjärrvärmenät.
Minskade utsläpp från livsmedelsproduktion
Lennart Andersson på gården Kärret i Halland fick investeringsstöd från Klimatklivet för att byta från olja till biobränsle i sin spannmålstork.