Vätgas gör stålet grönare
Idag går det att använda vätgas för att värma stål till höga temperaturer i princip utan utsläpp och med bibehållen kvalitet. Ovako Sweden AB i Hofors är redan i full gång med produktion av fossilfri vätgas i sin anläggning, världens första i sitt slag. Med stöd från Klimatklivet planeras nu ytterligare en i Smedjebacken.
Ovako Bar AB
Åtgärd: Ansökan om energikonvertering i Smedjebacken. Effektiv användning av vätgas för värmning av stål i Smedjebacken, med stora samhällsnyttor som exempelvis ökad flexibilitet i elanvändningen i Sverige.
Beviljat stöd: 90 miljoner kronor.
Storlek på investering: 200 miljoner kronor.
Förväntad utsläppsminskning: 10 000–20 000 ton koldioxidekvivalenter per år beroende på vilket utsläpp elmixen antas ha. Ovako använder el med nära noll utsläpp, vilket kan reducera kvarvarande utsläpp i Smedjebacken med mer än 60 procent.
Vattenånga istället för koldioxid
Ovako Bar AB är en av aktörerna inom stålindustrin som fått stöd av Klimatklivet i sin omställning för sin kommande anläggning i Smedjebacken. Att använda vätgas för uppvärmning av stålet ger en betydande effekt för miljön eftersom det enda utsläpp som genereras är vattenånga, förklarar Göran Nyström som är senior rådgivare på Ovako.
– Nu vet vi att det går att använda vätgas enkelt och flexibelt, utan att det påverkar stålets kvalitet. Vår uppskattning är att det kommer att spara 20 000 ton koldioxidekvivalenter varje år. Men detta är bara början för oss.
Vätgas ett måste för den gröna omställningen
Vätgas är ett viktigt råmaterial inom kemiindustrin för exempelvis ammoniakproduktion, konstgödsel, metanol och många polymerer. De senaste åren har fler och fler industrier även utanför kemisektorn sneglat mot vätgas som en del i resan mot att minska och slutligen eliminera utsläppen av växthusgaser. Vätgas kan tillverkas helt klimatneutralt och användas på många olika sätt, bland annat inom processindustrin för att tillverka fossilfritt stål. Intresset för vätgas ökar över hela världen, och både näringsliv och politiker ser förnybar vätgas som nödvändig i den gröna omställningen.
Vätgas även i Smedjebacken
Med de goda resultaten från Hofors i ryggen, har Ovako ansökt om och fått stöd från Klimatklivet för att bygga en likadan fabrik i Smedjebacken. Styrelsebeslut att starta bygget kommer troligtvis under 2024.
– Vi har även lämnat in en ansökan om stöd från Klimatklivet för steg 2 i Hofors.
Konverteringen från fossil gasol till fossilfri vätgas delfinansieras av Klimatklivet med 90 miljoner kronor. Den nya anläggningen om 17 MW kommer att generera nästan 4 000 kubikmeter fossilfri vätgas i timmen, eller motsvarande 360 kilo – en mängd som skulle kunna driva en vätgasbil i cirka 4 500 mil.
– Enkelt uttryckt innebär metoden att el från förnybar energi kan användas till att spjälka vatten till vätgas och syre. Ingen lagring eller transport behövs. Det är effektivt och driftssäkert, ger god driftsekonomi, bra energieffektivitet och så tar det förstås bort väldigt mycket växthusgaser, säger Göran Nyström.
Effekt
Effekten motsvarar exempelvis ett års elförsörjning av cirka 7 500 hushåll, laddning av cirka 280 elbilar under en timme eller nio vindkraftverk med en effekt på knappt 2 MW vardera.
Blir över till värme och tankstation
Omställningen till fossilfri produktion innebär inte bara mindre utsläpp. Vätgaslösningen bidrar också till att öka flexibiliteten i elanvändningen i Sverige. När elen i Sverige är hårt utnyttjad kan man minska vätgasproduktionen och på så sätt stabilisera elförsörjningen.
– Ytterligare en bieffekt är att vi kan hjälpa elbolaget Smedjebacken Energi med vår överskottsvärme. Vi kan dessutom leverera vätgas till en tredje part, till exempel en vätgastankstation.
Även i annan industriell värmning skulle vätgas kunna vara lösningen i framtiden.
– Om vi ska bort från vårt beroende av fossila bränslen för industriell värme så är vår lösning en viktig pusselbit. Vi eliminerar vår koldioxid när vi använder vätgas. Värmningsprocessen på Ovako står för mer än 60 procent av våra kvarvarande utsläpp. Vår ambition är att ta bort dessa utsläpp genom fler projekt fram till 2030, och nu visar vi vägen ur vårt beroende av fossila bränslen.
Göran Nyström vill uppmana andra industrier att söka stöd från Klimatklivet och investera i liknande lösningar.
– Det här är en robust och enkel metodik. Ett väldigt elegant system. Jag hoppas att fler kan nås av den övertygelsen och agera i tid, det tjänar vi alla på. Åtgärderna behövs nu och kan dessutom ge stärkt marknadsposition. Klimatet, samhället och vi som företag vinner på detta.
Mindre utsläpp av växthusgaser
Ovako uppskattar att investeringen kommer resultera i en minskning av växthusgasutsläppen med 20 000 ton per år. Det motsvarar cirka 40 000 enkelresor med flyg från Stockholm till New York.
Anders tips till andra som vill söka bidrag från Klimatklivet
Vi tjänar alla på att agera i tid. Åtgärderna behövs nu och kan dessutom ge stärkt marknadsposition.
Vill du veta mer?
Vill du söka stöd för grön omställning? Här hittar du samlad information om Klimatklivet.
Klimatklivet