Bergvärme ger klimatsmartare tunnbröd
Sveriges äldsta tunnbrödstillverkare, Mjälloms Tunnbröd, har bytt uppvärmningssystem från oljepanna till bergvärme. Med stöd från Klimatklivet har det 100 år gamla familjeföretaget genomfört en åtgärd som inte bara är bra för klimatet – den sparar också tid och energi.
Mjälloms Tunnbröd AB
Åtgärd: Energikonvertering från oljeeldning till bergvärme för ökad energieffektivisering.
Beviljat stöd: 600 390 kronor, 70 procent av investeringskostnaden.
Storlek på investering: 858 000 kronor.
Förväntad utsläppsminskning: 84 000 kWh per år och 41 ton koldioxidekvivalenter per år.
Faktisk besparing: 100 000 kWh per år och 49 ton koldioxidekvivalenter per år.
Både värme och kyla från berget
Mjälloms Tunnbröd ligger i Ullånger, mitt i hjärtat av vackra Höga Kusten. 1923 startade den då 21-åriga Rut Viberg ett tunnbrödsbageri, en verksamhet hon utvecklade tillsammans med sin make Evert Ullsten. Idag är det tredje och fjärde generationen Ullsten som driver det anrika företaget.
Mjälloms ville minska sitt klimatavtryck men visste inte riktigt vilken väg de skulle gå, berättar vd Torbjörn Ullsten.
– Vi hade länge gått och sneglat på vår oljepanna med önskan om att byta ut den mot något bättre. Men vi hade inte hittat någon vettig lösning förrän Klimatklivet kom in i bilden med ett kostnadseffektivt alternativ.
Lina Nilsson, platschef på Mjälloms Tunnbröd fyller i.
– Även om vi länge funderat på en ny, bättre och mer hållbar väg framåt så insåg vi inte hur omfattande koldioxidutsläppen var eller hur skadliga de dåliga kemikalierna var. Det fick vi veta mer om när vi pratade med Klimatklivet. Då såg vi både effekter och konsekvenser tydligare.
Bergvärmepumpen som Mjälloms investerat i kan använda energi från både värme och kyla – värme för lokaler och vatten, och kyla för kylmaskinen.
– Kylan hämtas direkt från bergvärmens borrhål och ersätter den el som vi tidigare använt för att driva kylmaskinen, förklarar Torbjörn Ullsten. Totalt bidrar den nya lösningen till att vi fasar ut stora mängder olja och använder mycket mindre energi. Bara på kylan sparar vi cirka 25 000 kWh eller 3,5 procent. Däremot är ju all fossil energi ersatt med förnybar energi, så där är energiväxlingen 100 procent.
Bara fossilfritt
Mjälloms har ersatt all fossil energi med förnybara alternativ.
Stolt över hållbara lösningar
Konvertering från fossilt till förnybart bränsle är näst efter laddstationer den vanligaste åtgärden i Klimatklivet. Att ställa om innebär en betydande kostnad och sedan 2015 har många mindre företag sökt stöd för att kunna bli fossilfria.
– Även om vi vet att det är en kostnadseffektiv lösning på lång sikt, är det förstås en stor investering för oss, säger Lina Nilsson. Hade det inte varit för Klimatklivet hade vi förmodligen fortfarande suttit med vår oljepanna och funderat.
Andra miljöfrämjande projekt är också på gång.
– Vi har ingått ett samarbete med ett laddföretag som etablerar en laddstation för både bilar, bussar och lastbilar. Just nu installerar vi också en helt ny energieffektiv ventilation med värmeåtervinning. Dessutom tittar vi på solenergilösningar, något som kan bli aktuellt i framtiden.
Bergvärmen är energieffektiv, mer eller mindre underhållsfri. Det har en positiv direkt inverkan på verksamheten internt. Dessutom kan Mjälloms nu med stolthet kommunicera sina hållbara initiativ utåt, mot kund.
– Förutom bergvärmen använder vi endast energi från förnybar vattenkraft, förutom en liten mängd drivmedel till en bil som finns på företaget. Den tittar vi dock på att byta ut mot el eller hybrid framöver. Det känns väldigt bra att kunna säga att i princip all den energi som Mjälloms Tunnbrödsbageri använder är fossilfri, säger Torbjörn Ullsten.
Bort med oljan
Att byta från olja till bergvärme minskar växthusgasutsläppen med 49 ton per år. Mängden motsvarar ungefär de totala utsläppen från produktionen av 49 000 brödlimpor à 800 gram.
Mjälloms tips till andra som vill göra klimatinvesteringar
- Ta chansen att söka Klimatklivet – det är ett bra stöd, både ekonomiskt och för miljön.
- Förbered ansökan så tidigt som möjligt och ta gärna hjälp av en konsult.
Vill du veta mer?
Vill du söka stöd för grön omställning? Här hittar du samlad information om Klimatklivet.
Klimatklivet