Vätgas

Granskad: ‎den ‎27‎ ‎mars‎ ‎2024

Klimatklivet ger stöd till olika typer av investeringar i vätgas. Du kan söka stöd för bland annat produktion, tankstationer och infrastruktur. Här kan du läsa mer om vad en ansökan ska innehålla och vilka underlag du behöver ta fram inför en ansökan.

Vad kan jag få stöd för?

Klimatklivet kan bara ge stöd till åtgärder som innefattar förnybar vätgas eller vätgas från biogas eller biomassa. En förutsättning för att beviljas stöd för produktion av vätgas är också att åtminstone en del av den producerade vätgasen stannar i Sverige.

Dessa typer av investeringar i vätgas kan beviljas stöd från Klimatklivet:

  • Produktion av förnybar vätgas.
  • Investering i vätgasinfrastruktur, lagring och transport av vätgas.
  • Tankstationer för vätgas.
  • En kombination av punkterna ovan.
  • Konverteringar till vätgas inom industrin.
  • Stöd till hamnar: Huvudsakligen investering i tankningsinfrastruktur för vätgas. Kan därtill också omfatta lagring och/eller produktion av förnybar vätgas.
Nytt för 2024

Mer stöd till vätgastankstationer

Tankstationer längs prioriterade större vägar kan från och med 2024 få upp till 70 procent i stöd. Du ansöker genom att lämna anbud.

Läs mer om hur du lämnar anbud
Närbild på bil med vätgaslocket öppet

För att vätgasen ska räknas som förnybar måste något av följande kriterier uppfyllas (A, B.i. eller B.ii.) för att investeringen ska kunna få stöd:  

A. Direktledning

Vätgasproduktionsanläggningen har en direktledning mellan sig och produktionen av förnybar el (exempelvis vindkraftverk).

B. El från nätet
  • i. Vätgasproduktionsanläggningen befinner sig i elområde 1 eller 2 och tar el från elnätet i något av dessa elområden. 
  • ii. Om vätgasproduktionsanläggningen befinner sig i elområde 3 eller 4 och tar el från elnätet måste man uppfylla dessa kriterier:
  1. Avtal om köp av förnybar el, så kallade Power Purchace Agreements (PPA), från aktörer som producerar förnybar el.
  2. Elen ska fram till år 2030 produceras under samma kalendermånad som vätgasen. Från och med år 2030 ska de två produceras under samma 60-minutersperiod. Elen ska produceras i samma, eller sammanlänkat, elområde eller havsbaserat-elområde där vätgasen produceras. Detta ska framgå av det PPA som ska skickas in (se punkt 1 ovan).

Fullständigt regelverk går att ta del av här:

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/1184 (eur-lex.europa.eu)

Vätgas som framställts genom reformering av biogas. Vätgas som producerats genom förgasning av biomassa.

Definitioner

Biogas: gasformiga bränslen som framställs av biomassa 

Biomassa: den biologiskt nedbrytbara delen av produkter, avfall och restprodukter av biologiskt ursprung från jordbruk, inklusive material av vegetabiliskt och animaliskt ursprung, av skogsbruk och därmed förknippad industri inklusive fiske och vattenbruk, liksom den biologiskt nedbrytbara delen av avfall, inklusive industriavfall och kommunalt avfall av biologiskt ursprung.

Hur mycket stöd kan jag få?

Företag kan få 20 - 70 procent i stöd för investeringar i vätgas, i enlighet med EU:s statsstödsregler (Gruppundantagsförordningen GBER (651/2014) och Klimatklivsförordningen. 

Stödnivåerna skiljer sig åt mellan olika typer av vätgasinvesteringar på grund av olika artiklar som tillämpas i Gruppundandtagsförordningen. De artiklar som tillämpas för vätgasåtgärder är 36a, 36b, 41, 48, 56b och 56c. Stödnivån kan också påverkas av storleken på den sökande organisationen samt var åtgärden kommer genomföras. 

Regler Klimatklivet

Underlag som efterfrågas för alla vätgasansökningar

Utöver de uppgifter som behövs för en ansökan till Klimatklivet krävs ytterligare underlag för vätgasansökningar. Dessa hittar du här.

  • Uppgifter hur vätgasen kommer produceras eller har producerats.
  • Redogörelse för leverantör eller avsättning av vätgasen – till exempel avtal eller avsiktsförklaringar.
  • Redogörelse av marktillgång för investeringen - beskriv var investeringen ska ske och om ni säkrat tillgången till denna mark.
  • Beskrivning av teknisk lösning eller logistik (samt kompetens eller erfarenhet som styrker lösningen).
  • Detaljerad tidplan - ta hänsyn till tidsåtgång för nödvändiga tillstånd.
  • Projektbudget.
  • Status för miljötillstånd, bygglov eller annan tillståndsprövning – ange var ni står i processen, den bör vara påbörjad.
  • Beskrivning av energilagring – i de fall energilagring ingår, vilken typ av lagring avser ni använda och hur mycket vätgas ryms? Glöm inte att ta med eventuell energiåtgång för lagringen i er utsläppsberäkning.

Ytterligare underlag som krävs för olika vätgasinvesteringar

Beroende på vilken typ av vätgasinvestering som din ansökan gäller efterfrågas även ytterligare underlag som du kan se här nedan.

Uppgifter om förnybar vätgas

Klimatklivet kan endast ge stöd till produktion av förnybar vätgas, alltså vätgas som producerats i en elektrolys med hjälp av förnybar el. Se tydligare definition ovan. Till en ansökan behöver det därför inkomma uppgifter som styrker att det är förnybar vätgas som kommer produceras. 

Beskrivning av energiförluster

Produktion av vätgas genom elektrolys är en energikrävande process. För ansökningar som rör produktion av vätgas genom elektrolys lägger vi stor vikt vid hur restprodukter och sidoströmmar (värme, syrgas och överproduktion av vätgas) tas om hand. Låg energiförlust och resurseffektivitet är viktigt för vår bedömning. 

Beskrivning av hur produktionsanläggningen förses med vatten

Produktion av vätgas genom elektrolys kräver stora mängder vatten. Därför behövs en beskrivning av hur ni ska förser vätgasproduktionsanläggning med vatten.

Du kan ansöka om stöd för vätgastankstationer på två sätt

För vätgastankstationer utanför TEN-T — Gör en vanlig klimatklivsansökan, se till att den uppfyller kraven enligt listan nedan.

För vätgastankstationer längs TEN-T stomnät — Ansök via anbud. Information om hur du gör finns på sidan

Stöd för vätgastankstationer längs prioriterade vägar

Ordinarie stöd för vätgastankstationer via Klimatklivet

Tankstationen ska uppfylla dessa krav:

  • Tankstationen får lagra och förse fordon med förnybar vätgas, vätgas som producerats genom reformering av biogas eller vätgas producerad genom förgasning av biomassa, alternativt en kombination av dessa. Detta gäller från dag ett i drift, till och med 30 december 2035, 
  • Senast 31 december år 2035 får tankstationen endast lagra och förse fordon med förnybar vätgas, 
  • Tankstationen ska vara utformad för en kapacitet på minst 1 000 kilo vätgas per dag, 
  • Tankstationen med dess tillhörande utrustning ska som helhet klara lägsta omgivningstemperatur, 
  • Tankstationen ska leva upp till lagkraven enligt förordningen AFIR. Se särskilt artikel 6-7, artikel 20 punkt 2-3 och bilaga II, punkt 3.1-3.6.

Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) (2023/1804) (eur-lex-europa.eu)

Bifoga till ansökan
  • Redogörelse för mängden vätgas 
    Redogör för hur mycket vätgas ni beräknar att sälja under åtgärdens livslängd samt om och/när ni planerar utöka mängden. Bifoga underlag om ni har det. 
  • Skriftligt åtagande från firmatecknare
    Bifoga skriftligt åtagande från firmatecknare på att tankstationen kommer följa kraven:

    Tankstationen får lagra och förse fordon med förnybar vätgas, vätgas som producerats genom reformering av biogas eller vätgas producerad genom förgasning av biomassa, alternativt en kombination av dessa. Detta gäller från dag ett i drift, till och med 30 december 2035. Senast 31 december år 2035 får tankstationen endast lagra och förse fordon med förnybar vätgas. 
Tredjepartstillträde och avgiftsreglering

Bekräftelse på att energiinfrastrukturen är undantagen tredjepartstillträde och avgiftsreglering enligt lagstiftningen om den inre marknaden för energi. Energiinfrastrukturen får inte lagra/tillhandahålla vätgas som producerats med hjälp av fossila bränslen, eller som kommer från en aktör som är relaterad till eller har samband med fossila bränslen. 

Mer information om vätgas

EU:s sida om vätgas. Innehåller strategi, regelverk, stöd med mera:

Hydrogen (europa.eu)

Energimyndighetens sida för vätgas. Läs mer om deras nationella samordningsuppdrag med mera:

Vätgas (energimyndigheten.se) 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB):s sida om vätgas. Innehåller bland annat information om regelverk:

Vätgas (msb.se)

Vätgasstrategi för fossilfri konkurrenskraft (pdf, fossilfrittsverige.se)