Konsekvenser för naturmiljö och ekosystem

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎december‎ ‎2023

Klimatförändringarna kommer att leda till förändringar för den biologiska mångfalden och ekosystemen.

Klimatförändringarna kommer att påverka biologisk mångfald både direkt genom förändrad temperatur och nederbörd samt indirekt genom förändrad markanvändning.

Rik biologisk mångfald ett skydd mot störningar

Ekosystem med en rik biologisk mångfald har bättre förmåga att stå emot störningar, det vill säga de är mer resilienta. Detta betyder att ekosystem med bevarad biologisk mångfald i sig klarar av störningar som uppkommer på grund av ett förändrat klimat bättre.

När klimatet blir varmare flyttar klimatzoner och vegetationszoner norrut. Påverkan sker på växter och djurs reproduktion, fördelning och storlek hos populationer samt förekomst av skadeorganismer. Ovanliga arter kan försvinna medan nya arter kan etablera sig.

Fjällområdena är särskilt känsliga för klimatförändringarna

Kalfjällsområdena i Sverige förväntas minska kraftigt när trädgränsen höjs. Under 1900-talet har trädgränsen höjts med cirka 100–150 meter i de svenska fjällen, kopplat till klimatuppvärmningen tillsammans med ändrad markanvändning. Med en ökning av den globala medeltemperaturen på 1,5 grader Celsius över förindustriell nivå bedöms trädgränsen höjas med ytterligare minst 100 meter. Än större blir höjningen om temperaturökningen fortsätter förbi 1,5 grader. Det fjällbjörkskogen vinner i areal på kalfjällets bekostnad förlorar den sannolikt i sin tur med råge till tall- och granskog, som kommer att få en mer dominerande ställning längs fjällsluttningarna.

Mångfalden i Östersjön förändras med klimatet

Vattentemperaturen kommer att stiga samtidigt som isens utbredning i Östersjön kommer att minska drastiskt och vid slutet av detta århundrade förväntas is endast finnas i det inre av Bottniska viken. En ökning av den globala havsnivån kommer att medföra att Östersjöns nivå stiger (med lokala variationer beroende på hur stor den motverkande landhöjningen är).

Salthalten i Östersjön förväntas förändras på grund av ändrade vindförhållanden och tillförsel av sötvatten från ökad nederbörd och tillrinning från vattendrag. Det är osäkert hur stora förändringarna av salthalten kommer att bli eftersom osäkerheterna i vind- och nederbördsscenarier är stora men modellberäkningar tenderar att visa på en minskning av salthalten. 

Förändrade förhållanden i Östersjön kommer att medföra stora förändringar för den biologiska mångfalden.